siyatik sinir sıkışması neden olur / Sinir sıkışması,karpal tünel sendromu,siyatik | Bulut Klinik

Siyatik Sinir Sıkışması Neden Olur

siyatik sinir sıkışması neden olur

Siyatik

Siyatik Tedavisi

Bacaklarda hissedilen çekilmeler, uyuşmalar ve ağrılar yada kas güçsüzlüğü gibi durumların bir sinir sıkışması olabileceğini belirtiyor. “Belimden ayağıma kadar bir ağrı hissediyorum” ya da “Sanki gövdemden topuğuma kadar bir çekme hissi yaşıyorum” şeklinde ağrı tarifi siyatik ağrısını işaret eder.

Bu ağrı şiddetlendiğinde kişiyi yürüyemez duruma dahi getirebilir. Siyatik hastalığı çoğu zaman bel fıtığı, disk kayması, omurga hastalıkları, diz kapağındaki iltihaplanmalar gibi sinirleri sıkıştıran rahatsızlıklarla beraber görülür.

Bu konuda doktorlarımız siyatik tedavisindeki anahtarın; sinirdeki baskıya sebep olan durumu iyi belirlemek ve baskıyı kaldıracak güncel tedavi programıyla tam şifayı sağlamak olduğunu belirtiyor.

Siyatik
  • Bel fıtıkları
  • Omurga kireçlenmesi
  • Doğumdan gelen bazı omur ve kalça problemleri
  • Omurganın alt kısımlarında meydana gelen kırık çıkık ve zedelenmeler
  • Gut, şeker hastalığı, bazı sinir tahriş edici ilaçların siyatik siniri çevresine enjekte edilmesi
  • Leğen kemiklerinde veya bu bölgeye yakın organlarda hasarlanmalar
  • Omurga enfeksiyonları
  • Bazı iç organ tümörleri

Büyük siyatik siniri salgı bölgesindeki sinir ağından çıkar ve dikey olarak kalçanın arkasından, dizin arka bölümüne dek iner. Dizin arkasında iç ve dış siyatik siniri olarak ikiye ayrılır ve ayaklara uzanır. Hem duyarlılık, hem de hareket siniridir. Büyük siyatik sinirinin yangılanması, omurganın biçim bozukluklarına neden olan eklem yangısı ya da bir omurun yer değiştirmesi nedeniyle sinir üzerine ya da köküne yapılan basınç, metabolizmaya ilişkin zehirli ya da bulaşıcı hastalıklar sonucu siyatik hastalığı oluşabilir. Hastalık, kalçaya doğru yayılan bel ağrılarıyla başlar. Ağrı, sinir boyunca, bacağın arkasını izleyerek kasıktan ayağa dek yayılır. Ağır durumlarda bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir. Hastalık genelde hapishane hastalığı olarak da bilinir.

Siyatik Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Siyatik Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı makalemizde, siyatik hastalığına dair tüm merak edilenlere değineceğiz. Siyatik ağrısı, beldeki bir sinirin iritasyonu, iltihaplanması, zorlanması veya sıkışmasından kaynaklanır. Siyatiğin en yaygın nedeni, sinir kökü üzerinde baskı oluşturan fıtıklaşmış veya kaymış bir disktir. Siyatikli çoğu insan, zamanla ve kişisel bakım tedavileri ile kendi kendine iyileşir.

Medicabil Randevu Al

Siyatik Nedir?

Siyatik ağrısı, siyatik sinirinin yaralanması veya iritasyonu sonucu ortaya çıkan ve kalça bölgesinden kaynaklanan bir ağrıdır. Siyatik siniri, vücuttaki en uzun ve en kalın (neredeyse parmak genişliğinde) sinirdir. Aslında beş sinir kökünden oluşur. Bunların ikisi lomber omurga adı verilen bel bölgesinden ve üçü sakrum adı verilen omurganın son bölümünden gelir. Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.

Siyatik sinirinin (siyatik) gerçek yaralanması aslında nadirdir ancak siyatik terimi genellikle belden başlayıp bacağa yayılan herhangi bir ağrıyı tanımlamak için kullanılır. Bu ağrıların ortak noktası, bir sinirin yaralanmasında kaynaklanıyor olmalarıdır. Bu beldeki bir sinirin tahrişi, iltihaplanması veya sıkışması gibi bir durum olabilir.

"Siyatik" hastaları siyatik sinir yolu boyunca, yani belin alt kısmından kalçalara ve bacaklara kadar herhangi bir yerde, hafif ya da şiddetli olabilen bir ağrı yaşar. Siyatik ayrıca bacakta ve ayakta kas güçsüzlüğüne, bacakta uyuşmaya ve bacak, ayak ve ayak parmaklarında hoş olmayan bir karıncalanma hissine neden olabilir.

Siyatik Ağrısı Nasıl Bir Histir?

İnsanlar nedenine bağlı olarak siyatik ağrısını farklı şekillerde tanımlarlar. Bazı insanlar ağrıyı keskin, vurucu veya sarsıcı olarak tanımlarken bazıları ise yanma, elektriklenme veya bıçak saplanır gibi ifade eder.

Ağrı sürekli olabilir veya gelip gidebilir. Ayrıca ağrı genellikle bacakta bele göre daha şiddetlidir. Kişi uzun süre oturursa veya ayakta durursa, ayağa kalktığında ve vücudun üst kısmını döndürdüğünde ağrı daha kötü hissedilebilir. Öksürme veya hapşırma gibi zorunlu ve ani bir vücut hareketi de ağrıyı daha da kötüleştirebilir.

Siyatik Her İki Bacakta da Oluşabilir mi?

Siyatik genellikle bir seferde yalnızca bir bacağı etkiler ancak siyatik her iki bacakta da ortaya çıkabilir. Bu sadece sinirin omurilik boyunca nerede sıkıştığı ile ilgilidir.

Siyatik Aniden mi Oluşur Yoksa Gelişmesi Zaman Alır mı?

Siyatik aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. Bu, sebebin ne olduğuna bağlıdır. Bir disk herniasyonu ani ağrıya neden olabilir. Omurgadaki artrit ise zamanla yavaş yavaş gelişir.

Siyatik Ne Kadar Yaygındır?

Siyatik çok yaygın görülen bir şikayettir. ABD'deki insanların yaklaşık %40'ı hayatlarının bir döneminde siyatik geçirir. Bel ağrısı, insanların doktorları ziyaret etmelerinin en yaygın üçüncü nedenidir.

Siyatik İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdaki durumlarda siyatik riski daha yüksektir:

  • Yaralanmak ya da eski yaralanmalar: Sırtın veya omurganın yaralanması kişiyi siyatik için daha fazla risk altına sokar.
  • Yaşlanmak: Normal yaşlanma ile birlikte omurgadaki kemik dokusu ve diskler doğal olarak aşınır. Yaşlanmak sinirleri; kemik, diskler ve bağlardaki değişiklikler ve kaymalar nedeniyle yaralanma veya sıkışma riskine sokabilir.
  • Fazla kilolu olmak: Omurga dikey bir vinç gibidir. Kaslar ise karşı ağırlıklardır. Vücudun önünde taşınan ağırlık, omurganın (vinç) kaldırması gereken şeydir. Kişinin ne kadar çok ağırlığı varsa, sırt kaslarının (karşı ağırlıklar) o kadar çok çalışması gerekir. Bu sırt gerilmelerine, ağrılara ve diğer sırt sorunlarına yol açabilir.
  • Güçlü bir çekirdeğin eksikliği: "Çekirdek" sırt ve karın kaslarıdır. Merkez bölge ne kadar güçlüyse, kişinin beli için o kadar fazla desteği olur. Göğüs kafesinin destek sağladığı göğüs bölgesinin aksine bel için tek destek kişinin kaslarıdır.
  • Aktif, fiziksel bir işe sahip olmak: Ağır kaldırma gerektiren işler bel sorunları ve sırta aşırı yüklenme ile ilgili riskleri artırabilir veya uzun süreli oturma gerektiren işler bel sorunları riskini artırabilir.
  • Ağırlık egzersizleri sırasında yanlış duruş pozisyonu almak: Fiziksel olarak formda ve aktif olunsa bile, ağırlık kaldırma veya diğer kuvvet antrenmanı egzersizleri sırasında uygun vücut formu takip edilmezse siyatik eğilimi baş gösterebilir.
  • Şeker hastası olmak: Diyabet, kişinin sinir hasarı ihtimalini arttırır, bu da siyatik ihtimalini yükseltir.
  • Osteoartrite sahip olmak: Osteoartrit, omurgaya zarar verebilir ve sinirleri yaralanma riskine sokabilir.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek: Uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve kasları hareketli, esnek ve formda tutmamak siyatik riskini artırabilir.
  • Sigara kullanımı: Tütündeki nikotin omurilik dokusuna zarar verebilir, kemikleri zayıflatabilir ve vertebral disklerin aşınmasını hızlandırabilir.

Hamilelerin Siyatik Hastası Olmasının Nedeni Nedir?

Siyatiğin hamilelikte yaygın olduğu doğrudur ancak hamile kadınların siyatik olmasının ana nedeni artan kilo değildir. Bu durumun açıklaması, hamileliğin belirli hormonlarının, kadınlarda bağ dokunun gevşemesine neden olmasıdır. Bağlar omurları bir arada tutar, diskleri korur ve omurgayı sabit tutar. Gevşemiş bağlar, omurganın kararsız hale gelmesine neden olabilir ve disklerin kaymasına yol açabilir. Bu da sinirlerin sıkışmasına ve siyatik gelişimine yol açar. Bebeğin ağırlığı ve pozisyonu da sinire baskı yapabilir.

Ancak hamilelik sırasında siyatik ağrısını hafifletmenin yolları vardır ve ağrı çoğu zaman doğumdan sonra kaybolur. Fizik tedavi ve masaj terapisi, ılık duşlar, sıcak uygulamaları, ilaçlar ve diğer önlemler hamilelere yardımcı olabilir. Kişi hamileyse, ağrısını hafifletmek için hamilelik sırasında doğru duruş tekniklerini uyguladığından emin olmalıdır.

Siyatik Neden Olur?

Siyatik, aşağıdakiler başta dahil olmak üzere birkaç farklı tıbbi durumdan kaynaklanabilir:

  • Bir sinir kökü üzerinde baskıya neden olan fıtıklaşmış veya kaymış bir disk. Bu, siyatiğin en yaygın nedenidir. ABD'deki tüm insanların yaklaşık %1 ila %5'i hayatlarının bir noktasında disk kayması yaşar. Diskler, omurganın her omuru arasındaki yastıklama araçlarıdır. Omurlardan gelen basınç, diskin jel benzeri merkezinin dış duvarındaki bir zayıflıktan şişmesine (fıtıklaşmasına) neden olabilir. Bel fıtığı beldeki bir omurun başına geldiğinde siyatik sinire baskı yapabilir.
  • Dejeneratif disk hastalığı, omurganın omurları arasındaki disklerin doğal olarak aşınmasıdır. Disklerin aşınması boylarının kısalmasına ve sinir yollarının daralmasına (spinal stenoz) yol açar. Spinal stenoz, omurgayı terk ederken siyatik sinir köklerini sıkıştırabilir. Spinal stenoz, spinal kanalın anormal daralmasıdır. Bu daralma, omurilik ve sinirler için mevcut alanı azaltır.
  • Spondilolistezis, bir omurun kaymasıdır. Bu, sinirin çıktığı açıklığı daraltarak üstündekiyle aynı hizada olmamasına neden olur. Genişletilmiş omurga kemiği siyatik siniri sıkıştırabilir.
  • Kireçlenme. Kemik mahmuzları (kemiğin pürüzlü kenarları) yaşlanan omurlarda oluşabilir ve bel sinirlerini sıkıştırabilir.
  • Lomber omurga veya siyatik sinirde travma yaralanması.
  • Siyatik siniri sıkıştıran bel omurilik kanalındaki tümörler.
  • Piriformis sendromu, kalçanın derinliklerinde yer alan küçük bir kas olan piriformis kası kasıldığında veya burada bir spazm oluştuğunda gelişen bir durumdur. Bu, siyatik sinire baskı uygulayabilir ve onu tahriş edebilir. Piriformis sendromu nadir görülen bir nöromüsküler bozukluktur.
  • Kauda ekina sendromu, kauda ekina adı verilen omuriliğin sonundaki sinir demetini etkileyen nadir fakat ciddi bir durumdur. Bu sendrom bacakta ağrıya, anüs çevresinde uyuşmaya ve bağırsak ile mesane kontrolünün kaybına neden olur.

Siyatik Belirtileri Nelerdir?

Siyatik belirtileri aşağıdakiler gibidir:

  • Belde, kalçada ve bacakta şiddeti orta ila kuvvetli arasında değişebilen ağrı.
  • Bel, kalça, bacak veya ayaklarda uyuşma veya güçsüzlük.
  • Hareketle kötüleşen ağrı ve hareket kaybı
  • Bacaklarda, ayak parmaklarında veya ayaklarda karıncalanma hissi.
  • Bağırsak ve mesane kontrolünün kaybı (kauda equina nedeniyle).

Siyatik Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor ilk olarak kişinin tıbbi geçmişini gözden geçirecek, ardından ise belirtilerini soracaktır.

Fiziki muayene sırasında doktor, kişinin omurgasının ağırlığını nasıl taşıdığını görebilmek için yürümesini isteyecektir. Baldır kaslarının gücünü kontrol etmek için hastanın ayak parmakları ve topukları üzerinde yürümesi istenebilir. Doktor ayrıca düz bacak kaldırma testi de yapabilir. Bu test için bacaklar düz olacak şekilde sırt üstü uzanılır. Doktor her bacağı yavaşça kaldırır ve ağrının başladığı noktayı not eder. Bu test, etkilenen sinirlerin tam olarak belirlenmesine yardımcı olur ve disklerden birinde bir sorun olup olmadığını ortaya çıkarır. Ayrıca ağrıyı tam olarak belirlemek ve kas esnekliğini ve gücünü kontrol etmek için hastandan başka esnemeler ve hareketler yapması da istenecektir.

Doktor, fiziki muayene sırasında keşfettiklerine bağlı olarak görüntüleme ve diğer testleri talep edebilir. Bunlar aşağıdakiler gibidir:

  • Spinal kırıkları, disk problemlerini, enfeksiyonları, tümörleri ve kemik çıkıntılarını araştırmak için spinal röntgen.
  • Sırtın kemik ve yumuşak dokularının ayrıntılı görüntülerini görmek için manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları. Bir MR, bir sinir üzerindeki baskıyı, disk herniasyonunu ve bir sinire baskı yapan herhangi bir artritik durumu gösterebilir. MR'lar genellikle siyatik tanısını doğrulamak için istenir.
  • Elektriksel impulsların siyatik sinir boyunca ne kadar iyi ilerlediğini ve kasların tepkisini incelemek için sinir iletim hızı çalışmaları/elektromiyografi (EMG).
  • Ağrıya omur veya diskin neden olup olmadığını belirlemek için miyelogram.

Siyatik Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak ve hareketliliği arttırmaktır. Sebebe bağlı olarak, birçok siyatik vakası bazı basit kişisel bakım tedavileriyle zamanla ortadan kalkar.

Kendi kendine bakım tedavileri aşağıdakiler gibidir:

  • Buz ve/veya sıcak uygulanması: İlk olarak ağrı ve şişliği azaltmak için buz uygulanmalıdır. Etkilenen bölgeye bir havluya sarılmış buz, günde birkaç kez 20 dakika boyunca uygulanır. İlk birkaç günden sonra sıcak uygulamasına geçilir. Sıcak uygulaması bir seferde 20 dakika boyunca yapılır. Kişi yine de acı çekiyorsa, hangisinin rahatsızlığı daha iyi giderdiğine bakılarak sıcak ve soğuk uygulaması arasında geçiş yapılır.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar: Ağrı, iltihaplanma ve şişmeyi azaltmak için ilaçlar alınabilir. Bu kategorideki non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan reçetesiz satılan birçok yaygın ilaç arasında aspirin, ibuprofen ve naproksen bulunur. Aspirin almayı seçenler dikkatli olmalıdır çünkü aspirin bazı kişilerde ülsere ve kanamaya neden olabilir. Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar alamayanlar, bunun yerine asetaminofen kullanabilir.
  • Hafif esneme hareketleri yapmak: Bel ağrısı konusunda deneyimli bir eğitmenden uygun esneme hareketleri öğrenilebilir. Özellikle merkezdeki kasları içeren genel güçlendirme ve aerobik egzersizleri yapılabilir

Doktora Gitmeden Önce Ne Kadar Süre Evde Tedavi Denenmelidir?

Siyatik ağrısı olan her insanın durumu diğerinden farklıdır. Ağrının türü, şiddeti ve nedeni farklı olabilir. Bazı hastalarda önce daha agresif bir tedavi denenebilir. Bununla birlikte genel olarak, buz ya da sıcak uygulamak, esneme egzersizleri, reçetesiz satılan ilaçlar gibi geleneksel kişisel bakım tedavilerinin altı hafta boyunca uygulanması bir rahatlama sağlamazsa, bir doktora danışıp başka bir tedaviyi denemek gerekir.

Diğer tedavi seçenekleri aşağıdakiler gibidir:

  • Reçeteli ilaçlar: Doktor, kas spazmlarıyla ilişkili rahatsızlığı gidermek için siklobenzaprin gibi kas gevşeticiler reçete edebilir. Denenebilecek ağrı giderici etkiye sahip diğer ilaçlar arasında trisiklik antidepresanlar ve nöbet önleyici ilaçlar bulunur. Ağrı seviyesine bağlı olarak reçeteli ağrı kesici ilaçlar, tedavi planının başlarında kullanılabilir.
  • Fizik tedavi: Fizik tedavinin amacı, sinir üzerindeki baskıyı azaltarak siyatiği hafifleten egzersiz hareketlerini bulmaktır. Bir egzersiz programı, kas esnekliğini artırmak için germe egzersizlerini ve aerobik egzersizleri (yürüyüş, yüzme, su aerobiği gibi) içermelidir. Doktor hastayı, kendi esneme ve aerobik egzersiz programını özelleştirmek için onunla birlikte çalışacak ve sırt, karın ve bacak kaslarını güçlendirmek için başka egzersizler önerecek bir fizyoterapiste yönlendirebilir.
  • Spinal enjeksiyonlar: Sırtın alt kısmına bir anti-enflamatuar ilaç olan bir kortikosteroid enjeksiyonu, etkilenen sinir köklerinin etrafındaki ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Enjeksiyonlar kısa süreli (genel olarak üç aya kadar) ağrı kesici etki sağlar ve bir ayakta tedavi prosedürü olarak lokal anestezi altında verilir. Enjeksiyon yapılırken bir miktar basınç, yanma veya batma hissi duyulabilir. Hasta kaç kez enjeksiyon alabileceğini ve enjeksiyonun risklerini doktoruna danışmalıdır.
  • Alternatif terapiler: Alternatif terapiler giderek daha popüler hale geliyor ve her türlü ağrıyı tedavi etmek ve yönetmek amacıyla kullanılıyor. Siyatik ağrısını iyileştirmek için alternatif yöntemler arasında lisanslı bir kiropraktör, yoga veya akupunktur uzmanı tarafından omurga manipülasyonu yer alır. Masaj, genellikle siyatik ile birlikte ortaya çıkan kas spazmlarına yardımcı olabilir. Biofeedback (biyogerildirim), ağrıyı yönetmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olan bir seçenektir.

Siyatik İçin Ne Zaman Ameliyat Düşünülür?

Germe ve ilaç tedavisi gibi diğer tedavi yöntemleriyle iyileşme olmasa bile ağrı kötüleşmedikçe, alt ekstremitelerdeki kaslarda şiddetli güçsüzlük olmadıkça veya mesane ya da bağırsak kontrolü kaybedilmedikçe omurga cerrahisi genellikle önerilmez.

Ameliyatın ne kadar erken düşünüleceği, siyatiğin nedenine bağlıdır. Cerrahi seçeneği genel olarak, 1 yıldır devam eden semptomlardan sonra değerlendirilir. Şiddetli ve dayanması güç, kişinin ayakta durmasına veya çalışmasına engel olan ve hastaneye kaldırılmasına yol açan bir ağrı varsa, daha agresif bir tedavi yöntemi izlenebilir ve ameliyat için daha kısa bir zaman çizelgesi belirlenebilir. Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı, yani kauda ekuina sendromu olduğu belirlenirse de acil ameliyat gerekebilir.

Siyatik ağrısı için spinal cerrahinin amacı, sıkışan sinirler üzerindeki baskıyı kaldırmak ve omurganın stabil olduğundan emin olmaktır.

Siyatiği rahatlatmak için cerrahi seçenekler aşağıdakiler gibidir:

  • Mikrodiskektomi: Bu, bir sinire baskı yapan fıtıklaşmış bir diskin parçalarını çıkarmak için kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür.
  • Laminektomi: Bu prosedürde, siyatik siniri üzerinde baskı oluşturan lamina (omur kemiğinin bir kısmı; spinal kanalın çatısı) çıkarılır.

Omurga Ameliyatında İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Diskektomi ve laminektominin gerçekleştirilmesi genellikle bir ila iki saat sürer. İyileşme süresi kişinin durumuna bağlıdır. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah, hastanın tam aktiviteye ne zaman dönebileceğini kendisine söyleyecektir. Genellikle iyileşmek için gereken süre, altı haftadan üç aya kadar değişen bir aralıktadır.

Omurga Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?

Bu prosedürler çok güvenli ve etkili kabul edilse de tüm ameliyatların çeşitli riskleri vardır. Spinal cerrahinin riskleri aşağıdakiler gibidir:

  • Kanama.
  • Enfeksiyon.
  • Kan pıhtıları.
  • Sinir hasarı.
  • Spinal sıvı sızıntısı.
  • Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı.

Siyatik Hangi Komplikasyonlar ile İlişkilidir?

Siyatiği olan çoğu insan tamamen iyileşir. Bununla birlikte, kronik (devam eden ve kalıcı) ağrı siyatiğin bir komplikasyonu olabilir. Sıkışan sinir ciddi şekilde yaralanırsa, ayaktaki uyuşma normal yürümeyi imkânsız hale getirir ve düşük ayak sendromu gibi kronik bir kas zayıflığı meydana gelebilir. Siyatik potansiyel olarak kalıcı sinir hasarına neden olabilir ve etkilenen bacaklarda his kaybına yol açabilir. Kişi bacaklarındaki veya ayaklardaki hissi kaybeder veya iyileşme dönemi sırasında bununla ilgili herhangi bir endişeye sahip olursa hemen doktoruyla iletişime geçmelidir.

Siyatik Önlenebilir mi?

Dejeneratif disk hastalığı, hamilelikten kaynaklanan siyatik veya kaza sonucu düşmeler gibi bazı siyatik sebepleri önlenemeyebilir. Tüm siyatik vakalarını önlemek mümkün olmasa da aşağıdaki adımları uygulamak kişinin sırtını ve belinin korumasına ve riski azaltmasına yardımcı olabilir:

  • İyi bir duruş pozisyonuna sahip olmak: Otururken, ayakta dururken, nesneleri kaldırırken ve uyurken iyi duruş tekniklerini takip etmek, belin üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ağrı, vücudun doğru şekilde hizalanmadığına dair erken bir uyarı işareti olabilir. Vücut ağrılı veya gergin hissedilmeye başlandığında doğru duruş pozisyon ayarlanmalıdır.
  • Sigara içmemek: Nikotin kemiklere giden kan akışını azaltır. Omurgayı ve omur disklerini zayıflatır, bu da omurga ve disklere daha fazla baskı uygulayarak sırt ve omurga sorunlarına neden olur.
  • Sağlıklı bir kiloda kalmak: Ekstra kilo ve zayıf beslenme, vücuttaki iltihaplanma ve ağrı ile ilişkilidir. Kilo vermek veya daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları öğrenmek için Akdeniz diyeti takip edilebilir. Kişi ideal vücut ağırlığına ne kadar yakınsa, omurgasına o kadar az baskı uygular.
  • Düzenli egzersiz yapmak: Eklemleri esnek tutmak için esnemeyi ve merkezdeki bölgeyi (bel ve karın kaslarını) güçlendirmek için egzersizler yapılabilir. Bu kaslar omurgayı desteklemek için çalışır. Ayrıca uzun süre oturulmamalıdır.
  • Sırtı ve beli incitme olasılığının en az olduğu fiziksel aktiviteleri seçmek: Yüzme, yürüyüş, yoga gibi düşük etkili aktiviteler iyi birer seçenek olabilir.
  • Düşmelere karşı dikkatli olmak: Düşme ihtimalini azaltmak için uygun ayakkabılar giymek ve merdivenleri ya da yürüyüş yollarını dağınıklıktan uzak tutmak önemlidir. Odaların iyi aydınlatıldığından ve banyolarda tutunma barları ve merdivenlerde korkuluklar olduğundan emin olunmalıdır.

Siyatik Teşhisi Konulursa Ne Beklenmelidir?

Siyatik ağrısı, genellikle zamanla ve bazı kişisel bakım tedavileriyle kendi kendine geçebilir. Siyatik hastalarının çoğu (%80 ila %90) ameliyat olmaksızın iyileşir ve bunların yaklaşık yarısı, bir siyatik ağrısından altı hafta içinde tamamen kurtulur.

Kişinin siyatik ağrısı düzelmiyorsa ve umduğu kadar çabuk iyileşemediğine dair endişeleri varsa bir doktorla iletişime geçmelidir.

Ne Zaman Bir Doktora Başvurmak Gerekir?

Aşağıdaki durumları yaşayanların derhal bir tıbbi yardım alması gerekir:

  • Dayanılmaz olan birkaç saatten fazla süren şiddetli bacak ağrısı.
  • Bacakta uyuşma veya kas güçsüzlüğü.
  • Bağırsak veya mesanede kontrol kaybı. Bunun nedeni, omuriliğin ucundaki sinir demetlerini etkileyen kauda ekina sendromu adı verilen bir durum olabilir.
  • Trafik kazası veya başka bir travmadan kaynaklanan ani ve şiddetli ağrı.

Sonuçta bunların bir acil durum olmadığı ortaya çıksa bile yukarıdaki belirtileri kontrol ettirmek en iyisidir.

Siyatik Ağrısının Tek Kaynağı Siyatik Siniri midir?

Siyatik siniri, genellikle "siyatik" veya siyatik ağrısı olarak adlandırılan ağrının tek kaynağı değildir. Bazen ağrının kaynağı bel omurlarının daha üst kısımlarındadır ve bu da uyluğun önünde veya kalça bölgesinde ağrıya neden olabilir. Bu ağrı da siyatik olarak adlandırılmaktadır.

Kalça Ağrısının Bir Kalça Sorunu mu Yoksa Siyatik mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kalçadaki artrit gibi kalça problemleri genellikle kasık ağrısına, bacağa ağırlık verildiğinde veya bacak hareket ettirildiğinde ortaya çıkan bir ağrıya neden olur.

Ağrı sırtta başlayıp kalçaya veya bacağa doğru hareket ediyor veya yayılıyorsa ve bacakta uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük varsa, en olası neden siyatiktir.

Radikülopati ile Siyatik Aynı Şey midir?

Radikülopati, omurgada sıkışmış bir sinirin neden olduğu semptomları tanımlayan daha geniş bir terimdir. Siyatik, radikülopatinin spesifik bir tipi ve en yaygın türüdür.

Siyatiği Olan Kişi Dinlenmeli midir?

Siyatiği olan birinin biraz dinlenmesi ve aktivitelerinde ve aktivite seviyesinde değişiklik yapması gerekebilir. Bununla birlikte, çok fazla dinlenme, yatak istirahati ve fiziksel hareketsizlik ağrıyı daha da kötüleştirebilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Kasları esnek ve güçlü tutmak için mümkün olduğunca aktiviteyi sürdürmek önemlidir.

Kişi kendi egzersiz programına başlamadan önce, doğru bir teşhis almak için bir uzman doktora görünmelidir. Bu sağlık uzmanı, hastaya en uygun egzersiz ve kas güçlendirme programını tasarlaması için onu uygun bir fizyoterapiste veya diğer eğitimli egzersiz veya vücut mekaniği uzmanına yönlendirecektir.

Siyatik Bacağın veya Ayak Bileğinin Şişmesine Neden Olabilir mi?

Fıtıklaşmış bir disk, spinal stenoz veya siyatik sinirini sıkıştıran kemik çıkıntısının neden olduğu siyatik, etkilenen bacakta iltihaplanmaya veya şişmeye neden olabilir. Piriformis sendromunun komplikasyonları da bacakta şişmeye neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu, Multipl Skleroz, Karpal Tünel Sendromu, Plantar Fasiit, Zona veya Bursit Siyatik ile İlişkili midir?

Tüm bu koşullar omuriliği, sinirleri, kasları, bağları veya eklemleri etkiler ve hepsi ağrıya neden olabilirken, hiçbiri siyatik ile doğrudan ilişkili değildir. Bu koşulların ana nedenleri farklıdır. Siyatik sadece siyatik siniri tutar. Bununla birlikte siyatiğe en benzer durum, bir sinirin sıkışmasını da içeren karpal tünel sendromu olacaktır.

Çoğu siyatik vakası ameliyat gerektirmez. Zaman ve kişinin kendi başına uygulayabildiği tedavi genellikle ihtiyaç duyulan tek şeydir. Bununla birlikte basit kişisel bakım tedavileri ağrıyı gidermezse, bir doktora görünmek faydalı olacaktır. Doktor, ağrının nedeninin ne olduğunu tespit edebilir, başka tedavi seçenekleri önerebilir veya gerekirse hastayı diğer omurga sağlığı uzmanlarına yönlendirebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası