erkek kedilerin çiftleşmek istediğini nasıl anlarız / Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Petlebi

Erkek Kedilerin Çiftleşmek Istediğini Nasıl Anlarız

erkek kedilerin çiftleşmek istediğini nasıl anlarız

erkek-kedilerde-kizisma-donemi-3

Kızgınlık dönemi ile ilgili tüm detayları daha önceki yazlarımızda paylaşmıştık. Bu yazımızda ise erkek kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili detayları inceleyeceğiz. “ Erkek kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri nelerdir? Erkeklerde kızgınlık dönemi nasıl geçer? Erkek kediler kızgınlık döneminde nasıl rahatlatılır? “ gibi sorularınıza cevap bulmaya çalışacağız.

Kızgınlık nedir?

Eğer kızgınlık dönemi ne anlama gelmektedir? diyorsanız bunu için konu ile ilgili önceki yazımızı mutlaka okumalısınız. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?

Bildiğiniz gibi kedilerde kızgınlık dönemi bir kedinin en çok bakıma ihtiyacı olan ve bir kedi annesinin en dikkatli ve en sabırlı olması gereken dönemlerden bir tanesidir.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi kedinin cinsine, vücut yapısına ve yaşadığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden erkek kedilerin kızgınlık dönemi ile ilgili belirli bir dönemden bahsetmek oldukça zordur.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi davranışları nasıldır?

Küçük delikanlı yerlerde yuvarlanıp kıvranmaya benzer hareketler yapmaya başladıysa tebrikler artık kediniz ergenliğe girdi! 🙂 Bu arada belirtmeden geçmeyelim aynı belirtiler dişi kedilerin kızgınlık döneminde de yaşanmaktadır.

Ayrıca dişi kedilerde kızgınlık dönemi davranışları, dişi kedileri sakinleştirme yolları ve kızgınlık dönemi ile ilgili bilinmesi gerekenleriçin ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

erkek-kediler

Ayrıca erkek kediler kızgınlık döneminde iştahtan kesilebilirler. Uyku saatleri uzayabilir ve bu sebeple de uyanık olduğu zamanlarda daha enerjik olup çılgın hareketler sergileyebilirler.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman başlar?

Erkek kedilerde kızışma, kedinin ergenliğe girmesi ile başlamaktadır. Kedinin ergenlik dönemine girmesi ise 4 ila ay arasında değişiklik göstermektedir.

Kedilerin kızgınlık dönemi herkesin bildiği üzere çoğunlukla bahar ve yaz aylarına denk gelmektedir. Ancak ev ortamında yaşayan kediler kış dönemlerinde de kızgınlığa girebilmektedirler. Kızışma yıl boyu belirli aralıklarla devam eder. Sıkça çiftleşme eğilimi ( kızgınlık ) gösterirler. Çünkü eviniz doğa gibi değil. Ona hep sıcak ve aydınlık bir ortam sunuyorsunuz. Ayrıca sokak kedilerine nazaran iyi ve dengeli besleniyorlar. Bu yüzden de doğalarının ve üreme fizyolojisinin şaşıp değişiklik göstermesi çok normal.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

Kızgınlık dönemi süresi ortalama gündür.

Erkek kedilere özel kızgınlık belirtileri nelerdir?

Erkek kediler tıpkı dişi kedilerde olduğu gibi çiftleşme döneminde gezinip yüksek sesle miyavlama hareketini sergiler. Ayrıca cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp, evden kaçıp kendine eş bulmaya çalışır. Bu yüzden özellikle kızışma dönemi zamanı pencere ve balkon güvenliği daha da önemli hale gelmektedir.

Ayrıca erkek kedilerde saldırganlık en çok bu dönemde gözlemlenmektedir. Çünkü değişen hormon seviyesini bu saldırganlıkla atmaya çalışırlar.

erkek-kedilerde-kizginlik

Özellikle sokağa çıkan erkek kediniz var ise kızışma döneminde sokaklarda kavgaya karışıp yaralanma olasılığı yüksektir. Bu yüzden kızgınlık döneminde kedinizi sokağa çıkma konusunda bir süre engellemeniz onun sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Kızgınlık dönemindeki erkek kedi, oldukça huzursuz bir dönem geçireceğinden bu durum onun sağlığını etkileyecektir. Bu yüzden bebeğinizi bir an önce kısırlaştırmanız onun için en doğru hareket olacaktır. Üstelik erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre daha kolay bir operasyondur.

Kısırlaştırma operasyonu ile ilgili detaylara ulaşmak için buraya tıklayın.

Erkek Kedilerin İdrar Püskürtmesi

Kedim evin heryerine işiyor ” veya “ Kedim çişini kaçırıyor “ diyorsanız kızışan kedi ihtimalini düşünmenin vakti geldi demektir. Çünkü erkek kedilerin kızgınlık dönemi ile ilgili en bilinen özellik idrar püskürtmedir.

Erkek kediler tıpkı dişi kedilerde olduğu gibi kızgınlık döneminde normalden farklı tuhaf hareketler yapmaya başlar. Bu hareketlerden en belirgin olanı ise dişi kedilere yerlerini belli etmek amacı ile yaptıkları duvarlara ve mobilyalara idrar püskürtmedir.

erkek-kedilerde-idrar-puskurtme

Aslında püskürtülen bu sıvı idrardan daha yoğun ve keskin kokuludur. Bu koku da dişi kedileri kendine çekmesini sağlar. Yani erkek kedi feromonları ortalığa saçar ki dişi kediler ona kendiliğinden gelsin 🙂 Ama maalesef bu koku sadece dişi kedilerin değil sizin de rahatlıkla algılayabileceğiniz bir kokudur. Bu yüzden erkek kedi annelerinin en zor dönemlerinden biri idrar püskürtme dönemidir.

Kedim pipisini çıkarıyor neden?

Erkek kedinin pipisini sık sık çıkartmaya başlaması kızgınlık belirtilerinden bir tanesidir. Bu dönemde pipisini bir yerlere sürterek çiftleşme isteğini gösterir. Aynı zamanda pipisinden sıvı geldiği de gözlemlenebilir.

Kediler neden pipisini yalar?

Kedilerin pipisini çıkarıp yalaması oldukça doğal bir davranıştır. Bu durum kedinin temizlendiği alamına gelmektedir. Ancak normalden daha sık yapmaya başladıysa kızgınlık dönemi kapıda diyebilirim.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır?

Erkek kedilerde kızgınlık döneminin atlatılması dişi kedilerden çok da farklı değildir. Bunu kızgınlık dönemi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattığımız yazımızda paylaşmıştık. Ama burada da kısaca özetleyelim.

  • Onunla yeterince oyun oynayıp enerjisini atmasını sağlayın
  • Oyun oynadıktan sonra minnoşunuzu besleyin ve beslenmenin rahatlığı ile uyumasını sağlayın
  • Son mama öğününü siz gece yatağa gitmeden hemen önce verip kedinizin uyku saatini sizinki ile paralel olacak şekilde ayarlayın
  • Kediniz için rahatlatıcı müzikler açarak onun sakinleşmesini sağlayın.

Ayrıca bu dönemde erkek kedinize masaj yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Kısırlaştırmadan önce kedinin çiftleştirilmesi gerekir mi?

Hayır gerekmez. Hatta hiç kızgınlığa girmeden kediyi kısırlaştırmak onun için en sağlıklı yöntem olacaktır.

Bu çok zor bir karar farkındayız. Çünkü her kedi annesinin torun sahibi olmanın hayalini kurduğunu biliyoruz. minik yavru kediye sahip olup kedi anneliğinde zirveye ulaşmak çok keyifli olurdu değil mi? 🙂 Ama yavru kedi bakımı oldukça zor ve zaman isteyen bir iş. Böyle bir vaktiniz yok veya maddi durumunuz bu kadar çok sayıda kedinin bakımına el verişli değil ise sizin için en uygun yol bir an önce kedinizi kısırlaştırmak.

“Bizim zaten erkek kedimiz var. Yavrular annede kalacak.” demeyin. İlk birkaç ay anne ile yaşamak zorundalar evet ama onlar sizin de torunlarınız. Akıbetinin ne olacağını ve iyi bakılıp bakılmayacağını bilemediğiniz yavruları dünyaya getirmek istemezsiniz değil mi?

Yine de kedinizi çiftleştirmek istiyorsanız kedilerde çiftleşme konusu ile ilgili detaylı yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kediler kendi yavruları ile çiftleşir mi? Kediler kardeşleri ile çiftleşir mi?

Düşününce tuhaf geliyor farkındayız ama kedilerde bir süre sonra akrabalık bağları kopar. Yani kediniz anne, baba veya kardeşleri ile çiftleşebilir duruma gelir. Bu yüzden kısırlaştırılmamış bir kedi ailesini aynı evde büyütmek oldukça tehlikelidir. Her an yeni bebişlere &#;merhaba&#; demeye hazır olmanız gerekir. 

Tabi bir kediyi kendi yavrusu, kendi annesi, kendi babası veya kendi kardeşi ile çiftleştirmek, kedinizin çekinik olarak taşıdığı genetik hastalığını, yavrularına baskın gen olarak aktarmasına ve hasta yavruların doğmasına sebep olabilir. Bunu insanlardaki akraba evliliklerine benzetebilirsiniz.

kedilerde-ciftlesme-donemi

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi için hormon ilacı kullanmak

Bazı kedi anneleri kızgınlık dönemini atlatmak için bu yola başvurabiliyor. Ama biz bunu duymamış olalım. Çünkü kediler için hormon ilaçları onların sağlığını tehlikeye atabilecek ilaçlardır.

 

Bebeğinizin sağlıklı bir ergenlik geçirmesi dileği ile&#;

Content Protection by funduszeue.info

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi kızgınlık dönemi kısırlaştırma operasyonu geçirmemiş dişi kedilerin belirli aralıklarla çiftleşmeye hazır oldukları için girmiş oldukları bir dönemdir. Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kedilerin kızgınlık dönemini ele alırken dişi kediler de ortaya çıkan belirtileri ve anlamlarını ele almak gerekir. Yetişkinliğe adım atan tüm erkek kediler için kısırlaştırma operasyonu olana kadar geçen dönemde hep benzer davranışlar görülür. Elbette her kedinin karakterinin ve buna bağlı olarak da davranış biçimlerinin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Kedi Kızgınlık Dönemi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık dönemi kedilerin ergenliğe ulaştıktan sonra yaşadıkları östrus veya üreme döngüsü olarak bilinen bir dönemdir. Ancak bu dönem genellikle kızgınlık dönemi olarak ifade edilir.

Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Kedinin cinsine göre bu süre 6 ay ile 18 ay arasında değişebilir. Genellikle aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girilmesi beklenir.

Kızgınlık Dönemi Ne Sıklıkta Yaşanır?

Bir kedinin üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olabilir. Üreme mevsimi coğrafi faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin Kuzey Yarımküre'de yaşayan kedilerin üreme mevsimi ocak ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Tropikal bölgelerde yaşatan kediler için üreme mevsimi tüm yıl boyunca devam edebilir benzer bir durum evde yaşayan kediler için de geçerlidir.

Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer?

Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.

Kedinizin Kızgınlık Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediniz eğer kısırlaştırma operasyonu geçirmediyse belirli aralıklarla kızgınlık dönemine girecektir. Kedi kızgınlık dönemi belirtileri benzer olsa da bu belirtileri her kedide farklı şekillerde gözlemlemek mümkündür.

Kedinin Hamile Kalması İçin Doğru Zaman Nedir?

Kedi kızgınlık dönemi içerisinde herhangi bir zamanda çiftleşmesi halinde hamile kalabilir. Kediler de çiftleşme gerçekleştiği zaman yumurta salınımı uyarılır. Pek çok dişi kedi de hamileliğin gerçekleşmesi için 24 saat içerisinde kere çiftleşme olması gerekir. Bazı kediler birden fazla erkek kedi ile çiftleşebilir. Bu da doğan yavruların farklı babalara sahip olması gerekir.

Kedilerin Kısırlaştırılmadan Önce Kızgınlık Dönemine Girmesi Faydalı mıdır?

Kısırlaştırma operasyonu öncesinde kedilerin çiftleşmesine, hamile kalmasına ve yavru sahibi olmasına kısacası "o duyguyu bir kez olsun yaşamasını" sağlamak isteyen pek çok kedi sahibi vardır. Ancak bir kedinin kızgınlık dönemine girmesinin ya da doğum yapmasının herhangi bir faydası yoktur. Hatta dişi kedilerin doğum yaptıktan sonra daha sevecen ve arkadaş canlısı olacaklarına inanılsa da bu da geçerli bir iddia değildir.

parkta gezen mavi göğüs tasmalı kedi

Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

1. Normalden Daha Konuşkan

Kedi kızgınlık dönemi boyunca devam eden be en çok dikkat çeken belirti kedinin normale göre çok daha fazla ses çıkarmasıdır. Bu sesler kızgınlık dönemine giren kedinin çiftleşme çağrısı olarak da adlandırılabilir. Kediler bu dönemde daha fazla miyavlar hatta çıkardıkları sesler ağlama veya inleme gibi de algılanabilir. Bu sesler gece boyu devam ederek evde yaşayan insanların uyanmasına da neden olabilir. Bazı kediler her zaman konuşkandır. Bu nedenle kedinizin genel hali ve tavrını göz önünde bulundurarak kızgınlık dönemi konuşkanlığını değerlendirmeniz gerekir.

2. Şefkat İhtiyacı

Kedi kızgınlık dönemi boyunca kokusunu yaymak ve beklediği ilgiyi görebilmek için daha fazla sürtünme eğiliminde olur. Bacaklarınıza, ayaklarınıza daha çok sürtünür. Kokusunu bırakmak için eşyalara da daha fazla dokunmaya başlar.

3. Dışarı Çıkma Eğilimi

Kızgınlık döneminde kokusunu yaymak, bir erkek kedi ile karşılaşmak ve çiftleşmek için dişi kedilerin dışarı çıkma eğiliminde artış olur. Her meraklı kedi dış dünyada neler olup bittiğini görmek istese de kedi kızgınlık dönemi süresince daha agresif bir şekilde dışarı çıkmak ister. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorsanız ve kedi kapısı kullanıyorsanız hem erkek kedileri eve davet etmemesi hem de evden kaçmaması için kapıyı kilitlemenizde fayda olacaktır. Kedilerin kızgınlık döneminde kaçma eğilimine karşı kedinin kolay bulunmasını sağlamak, için dönemsel tasma kullanımı tavsiye edilir. Sitemizde yer alan kedi tasmaları modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

4. Duruş Şekli

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşme pozisyonuna benzer bir pozisyonda durabilirler. Kuyruk dik, kalça dışarı doğru itilmiş ve yukarıya kalkmış şekilde durmak dişi kedilerin kızgınlık döneminde yaygın olarak yaptıkları davranışlar arasında yer alır.

5. Değişken Ruh Hali

Kızgınlık döneminde olan kediler normalden daha farklı bir ruh hali içerisinde olabilirler. Bu dönemde kediniz daha agresif, sinirli veya oyuncu olabilir. Bu nedenle yaşadığı değişime ayak uydurmaya çalışmak ve kendini rahat hissedebileceği bir alan vermek gerekir.

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde artan miyavlama ile birlikte koku bırakma ve evden kaçma çabası kedi sahipleri için zorlu bir deneyim olacaktır. Kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı? sorusuna verilecek net bir cevap yok. Daha çok oyun oynamak, sevdiği oyuncaklarla zaman geçirmesi için teşvik etmek, kedi otu ya da matatabi gibi kendi kendine oynarken enerji harcamasına yardımcı olacak şeyler sunmak bu süreçte yardımcı olacaktır ancak bunların hiçbirisi kesin çözüm olarak görülmemelidir.

Eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ya da erkek kedinizin sürekli sokağa kaçma ve kavga etme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız atmanız gereken en doğru adım kısırlaştırma operasyonudur. Bu adım için veteriner hekim ile görüşmek ve kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanı belirlemek gerekir. Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.

Kedi Çiftleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde çiftleşme eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamilelik ile sonuçlanır. Bunun en temel nedeni ise kızgınlığa giren kedinin yumurtalarının uyarılmış olması ve çiftleşme ile birlikte yumurtlamanın tetiklenmesidir.

Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer?

Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir. Kedilerde birden farklı erkek ile çiftleşme sonucunda hamilelik meydana gelebilir. Annenin çok renkli yavru doğurmasının nedeni çoklu çiftleşmedir. Bu nedenle safkan kedilerin çiftleşmesinde erkek kedi ile dişi kedinin birkaç gün bir arada tutulması önemlidir. Bu sayede hamilelik için gerekli olan çiftleşme sayısı aynı kediler arasında gerçekleştirilerek tamamlanır ve dişi kedinin kızgınlığı bu şekilde sona erdirilmiş olur.

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerde çiftleşme esnasında erkek kedi dişi kedinin boynunu ısırabilir ve hafif yararlanmalar meydana gelebilir. Kedi çiftleşmesi esnasında kızgınlığa giren dişi kedi, queen ya da kraliçe olarak da adlandırılır, özel bir şekilde durarak çiftleşme çağrısı yapar. Bu özel duruşa lordoz adı verilir ve çiftleşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Kedi çiftleşmesi bu pozisyonda gerçekleşir. Kedi yetiştiricileri çiftleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için farklı yöntemler deneyebilir. Vasektomi ile kısırlaştırılmış erkek kedilerin yumurtlamayı uyarması için dişi kediler ile birlikte bırakılması yaygın bir yöntemdir.

bahçe duvarının üstünden bakan hamile kedi

Kedilerde Gebelik ve Doğum

24 saatlik süreçte yumurtlamayı sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 - 50 saat içerisinde meydana gelir. Yumurtanın döllenmesi için yaklaşık 24 saatlik bir süre vardır. Yumurta döllendikten sonra 12 gün içerisinde rahim duvarına yerleşir. Kedilerde hamilelik yaklaşık olarak 63 - 67 gün kadar sürer. Kedilerin doğum yapmadan önce vücut ısısında belirgin bir düşüş yaşanır ve kedi karanlık bir yer bulmak için harekete geçer. Aynı zamanda anne kedi yemek yemeyi bırakıyorsa yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Doğumda anne kedinin yalnız kalması doğru bir seçimdir ancak kediyi rahatsız etmeden doğumu gözlemlemek gerekir. İlk yavru doğduktan sonraki yarım saat içerisinde ikinci yavrunun gelmemesi durumunda doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Hamile kedilerin özel beslenme gereksinimlerine uygun olarak formüle edilen ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Kızgınlık dönemindeki kediler

Kızgınlık dönemindeki kediler için özel bakım ve dikkat gereklidir. Kediniz zaten kızgınlık dönemindeyse, onun çıkardığı ulumaya benzer sesleri ve sürekli dikkat taleplerini unutamayacaksınız.

Çiftleşememesi halinde, bu dönem her ikiniz için de sinir bozucu ve rahatsız edici olabilir. Öte yandan çiftleşebilmesi durumunda, potansiyel olarak yılda iki kez doğacak kedi yavrularına hazırlıklı olmanız gereklidir. Kedinizi çiftleştirmeyi planlamadığınız takdirde, en iyi yöntem onu kısırlaştırmaktır. Bu hem onun, hem de sizin için daha iyi olacaktır.

Doğurgan

Kediniz 'kızgınlık döneminde' olduğunda, üreme döngüsünün doğurgan dönemindedir ve çiftleşme arayışındadır. Çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde kızgınlık dönemine girecektir ve bu kızgınlık, birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişen bir süre boyunca devam edebilmektedir. Bir kedi normal olarak yaklaşık altı aylıkolduğunda ilk kızgınlık dönemine girer; ancak bazı kedilerde ilk kızgınlık dört aylık gibi erken bir dönemde gerçekleşebilmektedir.

Dikkat etmeniz gerekenler

Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.

Bir kedi sahibi için kızgınlık döneminin en sorunlu özellikleri kedinin çıkardığı sesler ve idrarını püskürtmesidir. Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.

Kediniz evin içinde yaşıyorsa, umutsuzca dışarıya çıkmaya çalışabilir ve hatta pencerelere ya da kapılara bile saldırabilir.

Kısırlaştırma

Veteriner hekiminiz bu belirtileri azaltmak için bir ilaç reçete edebilecek olsa da, bir kedinin kızgınlık dönemine girmesini önlemenin en iyi yolu onu kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırıldıktan sonra, kedi artık kızgınlık dönemine girmeyecek, kendi bölgesine çok daha az düşkünlük gösterecek ve idrar püskürtme ya da tırmalama olasılığı daha düşük olacaktır.

Veteriner hekimlerin çoğu, kısırlaştırma işlemi uygulamadan önce, kedinin bu döngüsü bitinceye kadar beklemeyi tercih etmektedir. Bir kedi yavrusunun küçük yaşta kısırlaştırılmasnı ya da ilk kızgınlık dönemini geçirinceye kadar beklenmesini savunan ve karşı çıkan görüşler vardır. Veteriner hekiminiz, kendi görüşünün hangi yönde olduğunu size söyleyecektir.

Kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır?

Kedi çiftleşmesi bizler için olağan bir şeydir. Canlılar, doğar, ürer ve yuva sahibi olurlar. Ancak kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır, diye birine sorduğunuzda yüksek ses ve kedilerin sık sık birleşmesi gibi yanıtlar alırsınız. Gerçek bu kadar basit ve net değildir. Kedilerde aile kavramı yoktur ve tek eşlilik söz konusu değildir. Her biri farklı babaya ait olan dört yavru kedi dünyaya getirmiş anne kediye sokaklarda sık rastlarız. Çünkü kedilerin hamile kalması için birden fazla kez çiftleşmesi gerekir ve kızgınlıkları boyunca yaydığı kokular erkek kedileri çevresine çeker. Kızgınlıkları bitene dek çevresindeki kediler ile çiftleşmeye devam ederler.

Kedi çiftleşmesi

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi en erken dört aylıkken başlayabilir. Kısırlaştırılmayan kediler eninde sonunda kızgınlığa girer ve kendilerine eş ararlar. Kızgınlık belirtileri gayet açık ve nettir. Kedinizin birden asi davrandığını, miyavlamalarının arttığını, sürtündüğünü, yuvarlandığını ve  tuhaf şekilde yürüdüğünü fark edebilirsiniz.

Kedi çiftleşmesi kedilerin cinsiyetlerine bağlı olarak farklıdır. Erkek kediler kızgınlık döneminde kum kabını kullanmamaya başlar. Bu kedi sahiplerinden büyük dertlerinden biridir. Kısırlaştırılmadıkları için dolaştıkları alanlara bölgelerini işaretlemek için idrarlarını bırakırlar. Kedi idrar kokusu oldukça kesin olduğu için, kızgınlık döneminde kedinizi bir odaya kapatmak ya da kısırlaştırma kararı almak gibi düşünceler etrafınızı sarar. Kararı çabuk vermeniz gerekir. Bir yuva istiyorsanız kedileri bir odada ağırlamalı ve onları rahat bırakmalısınız. Küçük bir alan onlar için yeterli olacaktır. Aksi takdirde erkek kedi sahipleri uzun süren miyavlamalar duyacak, sinirli davranışlar karşısında kalacak ve idrar kokusunu yok etme çabası verecektir.

Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa. Bunu etrafa sürtünerek yaparlar.

kedi çiftleşmesi

Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır?

Yavru kedilerin dünyaya gelmesi için dişi kedinin hamile kalması ve kısacası kedilerin çiftleşmesi gerekir. Kedilerin çiftleşmesi aynı şekilde oluşur ve çiftleşme sürecindeki hareketleri aynı olduğu için kolayca anlaşılır. Erkek kedi dişi kediye kur yapar ve yanına yaklaşmaya çalışır. Ardından dişi kediyi ensesinden ısırır ve kontrolün kendi patilerinde olduğunu belli eder. Dişi kedi uzanır ve ensesini ısırmaya devam eden erkek kedi ile çiftleşmesi gerçekleşir. Çiftleşme sona erdiğinde dişi kedi kızgın olduğu için erkek kediye saldırabilir. Bu nedenle erkek kediler dişi kedileri hemen bırakmaz ve kısa bir süre bekler. Bıraktıkları an itibari ile dişi kediler tıslar.

Dişi kediler çiftleşme sonrasında yerde yuvarlanırlar. Ardından iki kedi de kendini yalamaya başlar. Dişi kedilerde temizlik daha sık görülmektedir. Diğer kedinin kokusundan kurtulmak için temizlik işlemi uzun sürebilir. Yavru sahibi olmak istiyorsanız kedilerin birkaç kez eşleşmesini sağlamanız gerekir. İlk eşleşme işlemi sonrasında kediler hamile kalmazlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Dişi kedi çiftleştikten erkek kediye tıslar. Ardından yerde yuvarlanmaya başlar. Daha sonra kendini temizler. Kedilerin kızgınlığı çabuk geçmez. Ayrıca eşleşmenin on dakika sonrasında yeni bir eşleşme yapabilir.

Dişi kedi çiftleşmek istemezse kızgınlık döneminde değil demektir. Bu nedenle eşleşmeye zorlanması oldukça yanlıştır. Bazen kedilere zaman tanımak gerekir. Her kedi bir değildir. Kalabalık ortamlarda çiftleşmek istemeyebilirler. Birbirlerine alışmaları için zaman gerekir.

Bu içerikler ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası