mide bulantısına hangi serum takılır / Mide gribi herkesi vuruyor!

Mide Bulantısına Hangi Serum Takılır

mide bulantısına hangi serum takılır

HANGİ DURUMLARDA SERUM TAKILIR?

 

   Serum takılması, genellikle beslenme, sindirim yolu rahatsızlıklarında, kabız ya da ishal durumlarında, metabolizma bozukluklarında, elektrolit kaybı olması durumunda, ameliyat/ cerrahi işlem sonrası gerekli durumlarda, yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik, iştahsızlık yorgunluk belirtileri olan bireylere ve enfeksiyon kapılması durumlarında gerçekleştirilebilir.

Nefes Evde Bakım Hizmetleri Olarak;

Gününmüz panedemi döneminde, covid pozitif olan hastalarımıza semptomatik tedavi olarak multivitamin serum takviyesi ve semptomların giderilmesi için serum takıyoruz.

   İnsan organizması milyonlarca hücreden oluşmaktadır. Her hücrenin içerisinde su ve elektrolit denilen minerallerden oluşan hücre içi sıvısı bulunur. Hücrelerin dışında ise yine su ve bazı elektrolitlerden oluşan hücre dışı sıvısı yani ekstrasellüler sıvı bulunur. Ekstrasellüler sıvı ise kendi içerisinde ara sıvı ve damarlardaki kanın sıvı kısmını oluşturan plazma olarak ikiye ayrılır. Kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için bu sıvıların dengeli halde bulunması gerekir. Sıvı – elektrolit kayıplarında tedaviyi hızlandırıcı ilaç veya besin alınamadığı durumlarda serum takılır.

  Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir. Kusma, terleme, kanama gibi olaylarla vücudunuz sıvı kaybettiyse idrara çıkmanız azalır ve buna bağlı olarak idrar öz ağırlığı da azalır. Çünkü vücut sıvıyı dışarı atmamak için çaba harcar. Bu şekilde vücudun seruma ihtiyacı olup olmadığını anlaşılabilir. Serum takılmadan önce hastanın durumuna bakılır. Ağız yoluyla beslenebilen hastalara öncelikle serum takılmasını önermiyoruz, ağızdan sıvı ve katı gıda alımının azalmasını istemeyiz.

 

Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishal, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtileriniz olduğunuzda vitamin serum takviyesini evinizde alabilirsiniz. Evde Serum Takma hizmetimizi alan hastalarımız günlerinin çok iyi geçtiklerini, şikâyetlerinin azaldıklarını bu hizmetin birde ev ortamında olmasının vermiş olduğu konforu yaşamaktan çok memnun olduklarını söylemektedirler. Detaylı bilgi ve serum takma hizmeti talebinde bulunmak için 00 46 numaralı çağrı merkezimi arayarak randevu oluşturabilirsiniz.

 

Başta İstanbul ve tüm ilçeleri olmak üzere, Ankara, Bursa, Antalya, Alanya, İzmir, gibi birçok İlde bu hizmeti sunabilecek altyapıya sahip olan Nefes Evde Bakım Hizmetleri birçok sağlık hizmetini de evlerde sunuyor.

Mide &#;ş&#;tmesine ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Mide &#;ş&#;tmesi belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Daha çok kış aylarında görünen mide üşütmesi soğuk içecek tüketmek veya karın bölgesini üşütmekten nedeni ortaya çıkmıyor. Mide üşütmesi, mide veya bağırsakta virüs, bakteri ve parazitlerin neden olduğu bir sağlık problemidir. Mide üşütmesi belirtileri arasında kusma, ishal, karın ağrısı, mide bulantısı semptomlar yer alır. Mide üşütmesi belirtileri vücuda girdikten ile 3 gün içerisinde kendini gösterir. Mide üşütmesi evde bitkisel çözümlerle geçirmek mümkün. Bazı besinler mide üşütmesine iyi gelir.          

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan üşütmeler sadece grip olarak karşımıza çıkmıyor. Mide üşütmesi de bunlardan biri. Fakat bilinenin aksine, mide üşütmesi soğuk şeyler tüketmek ya da karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından dolayı ortaya çıkmaz.

Mide üşütmesi nedir?

Gastroenterit olarak da bilinen mide üşütmesi; virüs, bakteri ya da parazitlerin çoğalması ve hastalığa yol açması durumudur, gastroenterit mideden çok bağırsakları etkiler. Mide üşütmesi belirtileri birden çok olabilir.

Mide üşütmesi belirtileri halsizlikle başlayarak günler boyunca yatağa düşmenize neden olabilir.

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Mide bulantısı
Kusma
İshal
Karın ağrısı
İştahsızlık
Halsizlik
Mide bölgesinde kramplar
Kötü ağız kokusu
Ateş

Mide üşütmesinin ilk belirtisi genelde ishal ve mide bulantısıdır. Zaman zaman ateş de yapabilir. Mide üşütmesi birkaç günde geçebilir.

Mide üşütmesi neden olur?

Mide üşütmesinin başlıca nedeni vücuda giren virüsler ve bakterilerdir. Bu virüslerden mide üşütmesine en çok neden olan norovirüs ve rota virüsüdür. Bakterilerden ise e. coli ve salmonella en yaygınlarıdır.

Mide üşütmesi bulaşıcı bir hastalıktır bu sebeple de genel olarak bağışıklığın düşük olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Bebekler ve yaşlılarda ise vücutları daha hassas olduğu için daha yaygındır.

Mideniz rahatsızken yediğiniz yiyecekler de midenizdeki virüslerin çoğalmasını tetikleyebilir. Özellikle laktozlu süt ürünleri mide üşütmesi dozunu artırabilir.

Mide üşütmesi tedavisi nasıl yapılır? 

Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve bunların aşırı kullanımı, antibiyotiğe dirençli bakteri suşlarının gelişmesine neden olabilir. Tedavi daha çok öz bakım önlemlerinden oluşur. Peki mide üşütmesinin tedavisi nasıl olur? Mide üşütmesi evde geçer mi? İşte cevabı

Mide üşütmesine ne iyi gelir, nasıl geçer Mide üşütmesi belirtileri ve nedenleri nelerdir

Mide üşütmesi nasıl geçer?

Güç toplamak

Mide üşütmesi düşük bağışıklıktan kaynaklandığı için vücudun güç toplaması gerekir. Bu yüzden dinlenmek en etkili tedavi yöntemi olacaktır.

Sıvı tüketimi

Mide üşütmesi rahatsızlığı aynı zamanda ishal, kusma ve ateşe yol açacağından vüdunuzun susuz kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden sıvı tüketimini çoğaltmanızda fayda var. Çorba ve su en iyi yardımcınız olacak.

Sıcak su torbası

Mide üşütmesine ne iyi gelir, nasıl geçer Mide üşütmesi belirtileri ve nedenleri nelerdir

Kusma ve ishal nedeniyle vücutta su kaybı olması normaldir. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Karna konulan sıcak su torbası mide üşütmesine iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır.

Doktora başvurun

Özellikle eğer mide üşütmeniz iki gün içinde geçmiyorsa, bir doktora gitmenizde fayda var. Doktorunuz mide üşütmenizin sebebini belirleyecek ve buna göre bir tedavi yöntemi seçecektir.

Yiyecekler

Mideniz rahatsızken yemek yemek istemeyebilirsiniz fakat kızarmış ekmek, pirinç, patates ve çorba gibi hafif yiyecekler midenizi bastırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle süt ürünleri, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durum.

Nane-Limon

Mide üşütmesine ne iyi gelir, nasıl geçer Mide üşütmesi belirtileri ve nedenleri nelerdir

Mide ile ilgili rahatsızlıklarda en bilinen yöntem, nane limon. Nane limon tüm sindirim sistemini rahatlatacaktır.

Mide üşütmesi için kür- İbrahim Saraçoğlu

İbrahim Saraçoğlu’nun mide üşütmesi nedeniyle yaşanan ishali kesmek için önerdiği en etkili formül karanfil. Karanfili sigorta olarak gören Saraçoğlu'na göre adet karanfil kırılıp yenildiğinde kısa sürede etki gösteriyor.

Saraçoğlu’nun karanfil dışındaki önerileri süpürge otu tohumu ve ebegümeci bitkisi. Aktarlarda bulabileceğiniz süpürge otu tohumu bir havanda dövülür ve bir miktar su ile içilir. Bu öğleden önce açken uygulanmalıdır.

Öğleden sonraları da ebegümeci bitkisinin birkaç yaprağı bir bardak suda kaynatılıp içilmelidir. Ebegümeci bitkisi kırlarda bahar aylarında yetişen bir ottur. Yemeği de yapılır.

Süpürge otu tohumu kürü ve ebegümeci kürü arasında birkaç saat bırakılması gerekir. 

Mide üşütmesinde hangi besinler tüketilmemeli?

- Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
- Süt ürünlerinin sindirimi zordur, gazı ve ishali artırabilir.
- Lifli gıdalar bu dönemde sorun olabilir. Bağırsaklar zaten gevşek olduğundan fazladan life ihtiyaç yoktur.
- Pastırma-jambon gibi yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketmeyin.
- Domates esaslı yemeklerden, körilerden ve acı soslardan uzak durun.
- Böğürtlen, üzüm, hurma, armut ve kuru meyveler yemeyin.
- Kuruyemişten uzak durulmalıdır. Çünkü bunların da sindirimi zordur.

Üşütme belirtileri, virüs vücuda alındıktan 1 ile 3 gün arasında ortaya çıkar. Genellikle birkaç gün süren belirtiler bazı durumlarda 10 gün boyunca görülebilir. Mide üşütmesi belirtileri, bağırsakların bakteri ya da parazit ile enfekte olduğu durumlardaki belirtiler ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle enfeksiyonun kaynağı karıştırılabilir.

Mide üşütmesinde ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Mide üşütmesi, tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın genellikle birkaç gün içinde düzelen bir tablodur.

Ancak yetişkinlerde:

-8 saatten fazla süredir idrar çıkarımı olmazsa
- Kusma 2 günden daha uzun süredir devam ederse
- Kusma içeriğinde kan görülürse
- Aşırı susama, dudakta kuruma, aşırı halsizlik ve baş dönmesi gibi dehidratasyon bulguları varsa
- Dışkıda kan görülürse
- Ateş varsa  en yakın sağlık merkezine başvurulması önerilir.

Çocuklarda mide üşütmesi, yetişkinlere nazaran daha şiddetli ilerleyebilir. Çocuklarda:

- Ateş varsa
- Uykuya meyilli ya da huzursuz bir haldeyse
- Rahatsızlık ye da ağrı duyuyorsa
- Kanlı ishali varsa
- Sıvı alımlarında bozulma görülüyorsa acil müdahale gerekli olabilir.

Bebeklerde mide üşütmesi sırasında meydana gelen kusma ile bebeğin normal zamandaki kusması karıştırılmamalıdır. Beslenmeden sonra ağza süt gelmesi durumu reflü olarak adlandırılır ve bebeklerde normal olarak görülür. Ancak kusma hareketi, altta yatan bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. 

Bebeklerde:

- Birkaç saatten uzun süredir devam eden kusma görülüyorsa
- 6 saatten uzun süredir bezinde ıslaklık yoksa
- Aşırı ishal durumu izleniyorsa
- Bıngıldak bölgesinde çökme varsa
- Ağzı kuruysa ve ağlarken gözyaşı gelmiyorsa
- Uykulu, dış etkenlere cevapsız bir haldeyse acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bebekler, mide üşütmesinin neden olduğu ishal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı tolere edemeyebilir. Vücut sıvılarındaki bu ani azalışa bağlı olarak ciddi problemler görülebilir. Bu nedenle bebeklerde mide üşütmesinin belirtileri görüldüğünde bir çocuk doktoruna başvurulması önemlidir.

Uzmanı açıkladı: 'Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma önlenebilir'

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, hastaların bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmaması gerektiği söyleyerek kemoterapi alırken mide bulantısını önlemek için bilgilendirmelerde bulundu. 

SIVI MİKTARI ARTTIRILMALI 

Bulantının hemen tedavi sonrası veya tedaviden 8 ila 12 saat sonra başlayıp 12 ila 24 saat sürebildiğini ya da sürekli olabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Kemoterapi, midemizi ve beyindeki kusma ile ilgili merkezi etkileyerek kusmaya neden olabilir. Kullanılan ilaç türlerine, doza ve kişisel özeliklere göre kusmanın şiddeti ve süresi değişiktir. Bu tür bir yan etki hiç oluşmayabileceği gibi çok şiddetli de olabilir. Daha önce kemoterapi deneyimi olmuş kişilerde bazen tedaviden önce de psikolojik kökenli bulantı ve kusmalar olabilir. Bulantı ve kusmanızın şiddeti ve süresi hakkında her kürde doktora bilgi verilmelidir. Bulantı ve kusmayı engelleyen çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz kemoterapi aldığınız dönemde bu ilaçları size reçete eder ve şikayetiniz olmasa da bu ilaçları (bulantı ve mide koruyucu) düzenli olarak gün kullanmanızı ister. Eğer kusmanız olması nedeniyle tablet ilaçları düzenli olarak alamazsanız hastaneye serum tedavisi almak için başvurabilirsiniz. Kusmanızın miktarına göre alınan sıvı miktarını da artırmalısınız” ifadelerini kullandı. 

AZ, SIK VE YAVAŞ YEMEK TÜKETİLMELİ 

Kemoterapi sırasında kusma oluyorsa tedavi öncesi ve sonrası 1, 2 saat bir şey yenilmemesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Uygulamadan saat öncesi ve saat sonrasın da katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Az, sık ve yavaş yemek yenilmeli ve tüketilen yemekler iyice çiğnenmelidir. Su veya meyve suları yemek sırasında değil, yemeklerden 1 saat önce veya sonra içilmelidir. Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durulmalı, yemek kokuları midenizi bulandırıyorsa soğuk ve ılık yiyecekler tercih edilmelidir. Bulantıyı azaltmak için elma suyu, kızılcık suyu, limonata, meyve suları, çay, kola, ayran gibi sıvı veya ezilmiş patates, elma püresi, yoğurt, süzme peynir gibi yarı-katı veya ağzınızda yara yoksa limon, ekşi turşu gibi gıdalar alınabilir. Ağzınızda yara yoksa ve sabah kusmaları varsa; yataktan kalkar kalkmaz kraker, tost, peynir-ekmek gibi kuru gıdaları tercih edilmelidir. Sevilen yiyecekler tüketilmelidir. Bazı kişilerde kırmızı ete karşı tiksinti gelişebileceği için böyle durumlarda tavuk veya balık yiyerek et ihtiyacı karşılanabilir” diye konuştu. 

KENDİNİZİ OYALAYACAK AKTİVİTELER BULUN 

Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmasının fayda sağladığını vurgulayan Uzm. Dr. Neslihan Özyurt açıklamasını şöyle tamamladı: 

“Sürekli bulantınız varsa kendinizi oyalayacak aktiviteler bulun. Televizyon seyredebilir, müzik dinleyebilir, örgü örüp, kitap okuyabilirsiniz. Tuvalet, parfüm, sigara, yemek kokuları gibi sizi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durmalısınız. Yemek yedikten sonraki 2 saat sırt üstü yatmayın. Yemeklerden sonra sessiz bir ortamda dinlenin. Sıkmayan rahat kıyafetler giyin. Yatakta yatarken kusarsanız, solunum yollarına kaçmaması için başınızı hemen yana çevirin. Kusma çok fazlaysa, gıdalardan yutmadan emme yoluyla yararlanmaya çalışın. Kusmayı önleyecek ilaçların fitil ve enjeksiyon formlarını isteyin. Bulantınız varken ve kusarken kendinizi yemek yemeye zorlanmayın. Bulantı kusmanızın şiddetli olduğu dönemlerde 3 ila 4 saat süreyle bir şey yemeyin, daha sonra sıvı gıdalar alın. Sadece sıvı gıda ile beslenmeye 2 günden fazla devam etmeyin, doktorunuzdan bu duruma ilişkin beslenme tavsiyeleri alın.” 


onkolojiMide Bulantısıkanserkemoterapi

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte görülen aşırı bulantı ve kusmalar öncelikle gebenin ve ailesinin hayat konforunu bozar, bazen de anne ya da bebeğin sağlığını tehdit edebilecek düzeylere ulaşabilir.


Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Gebelikte ortaya çıkan aşırı bulantı ve kusmalara "Hiperemezis Gravidarum" adı verilir. Bu durum genellikle ilk 3 aylık periyotta ortaya çıkar. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte gebeliğe bağlı yükselen hormonların aşırı reaksiyon oluşturduğu ve duygusal faktörlerin de (gebeliği istememe, aile ve eşler arasındaki sorunlar, anne adayının uygun bir çevresel desteğinin olmaması gibi) hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir.
anne adayından kadarında gözlenmektedir. Bu etkiler kişilerin aile yapıları, kültürel düzeyleri, kişilik yapıları, yaş grupları vb. gibi çok çeşitli faktörlerle değişiklikler göstermektedir.

Mide bulantısı ve kusma sıklıkla kadınların ilk gebeliklerinde daha fazla görülür. Sabah saatlerinde daha çok görülen bu şikayetler günün farklı saatlerinde de anne adayına rahatsızlık verebilir. Genç yaştaki gebelerde ve çoğul gebeliklerde bulantı ve kusmanın etkileri daha fazladır. Kimi gebeliklerde bu şikayetler tüm hamilelik dönemi boyunca devam ederken bazılarında hamileliğin 16’ncı haftasına doğru azalma eğilimi gösterir.

Bulantı ve Kusma Bebeğe Zarar Vermez

Anne adayları için mide bulantısı ve kusma rahatsızlık verici bir durumdur. Bazı hamileler bulantı ve kusmaların bebeğe de zarar vermesinden endişe ettikleri için bu durumdan psikolojileri de etkilenebilir. Oysa gebelikte görülen bu bulantı ve kusmalar bebeğe zarar vermez.

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Hastanede Nasıl Tedavi Edilir?

Gebenin beslenme düzenini bozacak şekilde çok yoğun bulantı hissi ile başlayan, ardından kusmaların gelmesi durumunda ve anne adayının genel durumunu bozmaya kilo kaybına yol açma durumunda, hastanede belli bir süre yataklı tedaviye gerek duyulabilmektedir.

Genel durum bozukluğu saptanan anne adaylarına hastanede destek sıvı (serum), şeker, B vitamini takviyesi uygulanır. Bulantı kesici ilaçlar tedaviye eklenebilir. Genellikle anne adayının uygulanan tedavi sonucunda kısa sürede durumu düzelir ve ağızdan beslenmeye başladığında evde takibe alınır.

Gebelikte Bulantı-Kusmayı Önleyen İlaçlar Kullanılabilir mi?

Mide bulantısını önleyen ilaçlar antiemetik ilaçlar olarak adlandırılır. Çok gerektiğinde kullanılabilen bu ilaçlara başlamadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.

11’inci haftanın tamamlanmasıyla birlikte genellikle bulantı ve kusmalar biter. Bu dönemde yaşanan kusmaların ardında ise hormonların yüksekliği yatar. Eğer 11 hafta geçmesine rağmen bulantı ve kusmalar geçmiyorsa anne adayının bulantı ve kusmaya neden olabilecek başka rahatsızlıklar yaşayıp yaşamadığı kontrol edilir. Bu rahatsızlıklar arasında tiroit bozuklukları, gastrit, karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar bulunur. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi ile anne adayının bulantı ve kusma sorunları minimum düzeye indirilir.

Gebelikte Aşırı Bulantı-Kusma Önlemede Basit Önlemler Nelerdir?

Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen yorgunluk bulantıyı şiddetlendirebilir. Bu nedenle dinlenmek bulantı ve kusmalarınıza iyi gelebilir.

  • Sabah uyandığınızda mide bulantınız dayanılmaz halde ise yataktan kalkmadan önce demli bir çay içebilirsiniz.
  • Yatağınızın yakınlarında tuzlu galeta gibi yiyecekler bulundurmak ve bunlardan tüketmek de mide bulantısı ve kusmaya iyi gelebilir.
  • Yine sabahları dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yataktan ani bir şekilde kalkmamaktır. Bunun için öncelikle yataktan kalkmadan önce yavaş hareketlerle oturma pozisyonuna geçip bir süre sonra kalkabilirsiniz.
  • Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir.
  • Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz.
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
  • Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmalısınız. Özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümler rahatsızlığınızın artmasına neden olabilir.
  • Aç bir şekilde uzun süre kalmanız ya da midenizi doldururcasına yemeniz mide bulantısına neden olabilir. Doğru olan beslenmeyi gün içine yayarak kısa aralıklarla bir şeyler yemektir. Öğün sayısını artırmalı, az ve sık aralıklarla yemeli ve midenizin boş kalmasına izin vermemelisiniz.
  • Yemek aralarında yeterli sıvı almalısınız.
  • Anne adayının canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemesini sağlamak da mide bulantısı ve kusma gibi sorunları azaltabilir.

Gebelikte Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanmalıdır?

Gebelikte bulantı sonucu oluşan kusmalar dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Dişlerin daha sık fırçalanması ve kustuktan hemen sonra ağzı çok iyi çalkalama dişlerin çürümesini önleyebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası