uçağa binerken yapılacaklar / Kurallar | AnadoluJet

Uçağa Binerken Yapılacaklar

uçağa binerken yapılacaklar

İlk Kez Uçağa Bineceklerin İzlemesi Gereken 5 Temel Adım

1 – Bilet Alma İşlemi Sırasında Her Şeyi Adım Adım Yapın

ilk kez uçağa bineceklere tavsiyeler

Uçakla seyahat etmeye karar verdiğinizde ilk yapmanız gerekenlerden biri hiç şüphesiz bilet alma işlemini gerçekleştirmek. Günümüzde online olarak uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran sitelerden yardım alarak kolaylıkla çözebildiğiniz bu adımda ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ise tüm bilgileriniz doğru girdiğinizden emin olmak. Bu aşamada TC Kimlik numaranızdan, ad-soyad bilgilerine ve seyahat tarihinize kadar tüm detayların kontrolünü sağlayarak acele etmeden adım adım ilerleyin. Satın alma işleminizi gerçekleştirdikten sonra firma e-posta ya da telefon mesajı yoluyla sizinle PNR numarasını paylaşacaktır. Bu bilgileri sakın silmeyin çünkü check-in sırasında ihtiyacınız olacak.

2 – Kabin Bagajı ve Yolcu Bagajı Ayrımını İyi Yapın

kabin bagajında olması gerekenler

Uçuşlarda kabin ve yolcu bagajı olmak üzere iki çeşit bagaj türü var. Kabin bagajı uçuşunuz esnasında yanınıza alacağınız ve uçağın içerisinde yer alan dolaplara sığabilecek boyuttaki valiz ya da çantadan oluşuyor. Yolcu bagajı ise kilograma kadar çıkabilen, taşınması için bagaj bölümüne teslim etmeniz gereken valizinizdir. Yolcu bagajının ağırlığı yurt içi veya yurt dışında gideceğiniz duraklara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle uçuş öncesinde mutlaka uçuş firmanızın sitesinden bagaj detaylarını okumanız gerekmektedir. Kabin bagajı için ise aklınıza gelebilecek her türlü sıvı için kısıtlama olduğunu ve kesici olabilecek tüm aletlerin kabul edilmediğini bilmelisiniz. Lens solüsyonu, krem, deodorant, şampuan, yağ, diş macunu kıvamındaki maddeler ve çeşitli sıvıları kabin bagajına alabilmeniz için ml’lik kaplara koymanız gerekiyor. Ve ml’lik bu sıvıların toplamının da 1 litreyi geçmemesi gerekiyor.

3 – Uçuş Öncesi Havalimanında Olma Saatinize Dikkat Edin

uçuştan kaç saat önce havalimanında olmalıyım

Uçağa binerken yapılacaklar listesinin en başında aslında doğru zamanda havalimanında olmak geliyor. Uçuş öncesi havalimanında olmanız gereken saatler yurt içi ve yurt dışı olmak üzere değişkenlik gösterebiliyor. Havalimanlarında bagaj ve check-in işlemlerinizin iç hat seferlerinde uçuştan 45 dakika önce dış hat seferleri için ise 60 dakika öncesine kadar yapmış olmanız gerekiyor. Bu nedenle iç hatlar için 1 saat, dış hatlar için ise 2 ya da 3 saat önce havalimanında olmanız oldukça önemli. Bayram ve özel günler gibi resmi tatillere gelecek olursak havalimanında olabilecek yoğunluk nedeniyle bahsettiğimiz bu saatlerin üzerine en az saat daha ekleyip çok daha erken havalimanında olmanızı tavsiye ederiz.

4 – Havalimanında ya da Online Olarak Check-in İşleminizi Gerçekleştirin

online check-in

Uçuş öncesi izlememiz gereken adımlardan biri olan check-in işlemini havalimanında ya da online olarak yapabiliyorsunuz. Peki havalimanından check-in nasıl yapılır? Bunun için havalimanına vardıktan sonra uçacağınız havayolu şirketinin bankolarını bulup sıraya girmeniz gerekiyor. Burada yurt içi için kimliğiniz, yurt dışı için ise pasaportunuzu gösterdikten sonra biniş kartınızı alıyor ve yolcu bagajınızın ağırlığa uygun olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından el bagajınız için de gerekli etiketi alıyorsunuz. Artık uçuş saatinize kadar özgürsünüz. Gelelim bir diğer yöntem olan online check-in’e. Uçuş firmalarının büyük bir kısmı uçuşunuzdan 24 saat ya da 71 saat önce size online check-in yapma fırsatı sunuyor. Genellikle uçuşa son 60 dakika kalana kadar da online check-in yapma şansınız devam edebiliyor. Online check-in için karşınıza çıkan sayfadaki tüm bilgileri doldurup, bilet alma işlemini gerçekleştirdikten sonra size verilen PNR numarasını girmeniz yeterli oluyor. Sonrasında eğer teslim etmeniz gereken bir bagajınız da yoksa sizinle paylaşılan QR kodla uçağa binebilir ya da havalimanındaki kiosklardan biniş kartınızı alabilirsiniz.

Her iki yöntemle de check-in işleminizi gerçekleştirebiliyorsunuz; fakat bizim size tavsiyemiz uçuş firmanız açtığı takdirde her zaman online check-in yapmanız yönünde olacaktır. Böylece özellikle de yalnızca el bagajı ile seyahat ediyorsanız herhangi bir sıra beklemek durumunda kalmazsınız. Hatta bir diğer faydası da olası bir geç kalmada ve bankoların kapanma durumunda bile bu sayede daha fazla vakit kaybetmeden uçağa yetişme şansınız her zaman daha yüksek olur, bizden söylemesi.

5 – Uçuş Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenlere Dikkat Edin

ilk kez uçağa binenlere tavsiyeler

Aslında uçuşunuz için yapılması gerekenleri büyük oranda bitirdiniz. Check-in işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra son kontrol noktasından da geçerek uçuşunuz için size ayrılan kapı numaralarını havalimanında yer alan ekranlardan takip etmeniz gerekiyor. Kendi kapı numaranızı bulduktan sonra artık uçağa alınana kadar burada bekleyebilirsiniz. Şimdi sırada sizi bekleyen keyifli bir uçuş var.

Eğer bagaj verdiyseniz havalimanından ayrılmadan önce izlemeniz gereken son adım ise bilgilendirme ekranlarındaki bilgileri takip ederek bagajınızın geleceği alanda beklemek. Seyahatiniz yurt dışına ise bagaj alımına pasaport kontrolünden geçerek varabiliyorsunuz.


Uçak Korkusu Nasıl Yenilir? Yolculuğu Kolaylaştıran 10 Tavsiye

Uçak korkusu uzun otobüs yolculuklarına katlanmanın nedeni olabilir mi? Birçok insanda bulunan bu fobi sende de varsa bu yazıyı mutlaka okumalısın!

Uçak Fobisi Nedir?

Çeşitli sebeplerden dolayı uçma korkusu uçak fobisi olarak adlandırılıyor. Aviofobi olarak da bilinen uçak fobisine sahipsen uçağa binme düşüncesi bile senin için oldukça ürkütücü olabiliyor.

Can kaybı oranlarına bakıldığında uçakla seyahat etmenin en güvenilir yol olduğu görülüyor. Ayrıca, uçuş fobisi olan pek çok kişi uzman desteği alarak bu problemin üstesinden gelebiliyor.

Uçak Korkusunun Yaygın Belirtileri Neler?

Bir kişide uçak korkusu olup olmadığı nasıl anlaşılıyor? Aşağıda yer alan bazı yaygın belirtilerin gözlemlenmesiyle bu durum rahatlıkla tespit edilebiliyor:

  1. Bilet alma, havaalanına gelme veya uçağa binme durumlarından sonra korku ve tedirginlik
  2. Nefeste darlığı, göğüste sıkışma hissi
  3. Kalp çarpıntısı
  4. Terleme ve titreme
  5. Yüz kızarması
  6. Baş dönmesi
  7. Vücutta uyuşma
  8. Aşırı endişe hissi. En ufak bir değişikliğe karşı aşırı tepki verme
  9. Sürekli kötü şeyler olacak hissi
  10. Ölüm korkusu

Bazı durumlarda bu belirtiler kısa sürede geçmeyip, yolculuk sonrası günler sürebiliyor. Bu tür durumlarda profesyonel sağlık hizmeti almak için Allianz seyahat sağlık sigortası yapman oldukça önem arz ediyor.

Uçak Korkusu Olanlar Ne Yapmalı?

Uçuş veya uçak korkusu bulunan kişilerdeki bu korkunun şiddeti farklı olabiliyor. Uçuş korkusunun seviyesine bağlı olarak uzmanlar da farklı tedavi yöntemleri uygulayabiliyor.

Uçuş korkun varsa öncelikle bu konunun altına yatan nedenleri tespit etmeye çalışman gerekiyor. Daha sonra gerekirse uzman bir psikoloğa yardımı alman gerekiyor. Psikologlar tarafından uygulanan çeşitli yöntemler uçuş fobisini yenmeyi oldukça kolay hale getirebiliyor.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusunu yenmek için, öncelikle uçuşla ilgili daha bilinçli olman gerekiyor. Ayrıca, aşağıdaki maddeler bu korkuyu kolayca yenmene yardımcı olabilir ;

  • Uçuş korkunu yenmek için öncelikle uçakla seyahatin en güvenilir yol olduğunun farkına varman gerekiyor. Çünkü, uçak seyahatleri genelde sorunsuz ve kazasız tamamlanıyor.
  • Rahatsız ya da tedirgin olmana yol açan herhangi bir durum olması halinde kabin görevlileriyle paylaşmaya ve yapılacak açıklamayla sakinleşmeyi denemen gerekiyor.
  • Endişeli ve stresli hissettiğin zaman, varış noktasına güvenle ulaştığını ve gittiğin yerde yaptığın aktiviteleri gözünde canlandırman gerekiyor.
  • Su içmek ve her fırsatta derin derin nefesler almak bu korkunun üstesinden gelmeyi sağlayabiliyor.
  • Ayrıca, uçuş korkusunu yenmek için müzik dinlemek, kitap okumak ve bir süre uyumak iyi geliyor.

Uçak Korkunuzun Üstesinden Gelmeyi Kolaylaştıran 10 Tavsiye

Uçuş korkusunu yenmek için baz pratik ipuçları bulunuyor. İşte, o faydalı ipuçlarından bazıları:

  1. Uzman Desteği Almak
  2. Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir.
  3. Uçak Fobisini Yenme Kurslarına Katılmak
  4. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin.
  5. İlk Etapta Yakın Güzergahlara Uçmak
  6. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
  7. Doğru Koltuğu Seçmek
  8. Erken rezervasyon ve check-in yaparak mümkünse ön sıraları ve cam kenarlarını tercih etmen önerilir.
  9. Havalimanına Erken Gitmek
  10. Havaalanına erken giderek uçuş vaktine kadar rahatlamış olmak çok faydalı olabilir.
  11. Uçuş Ekibinden Yardım Almak
  12. Uçuş esnasında herhangi bir sorunla karşılaştığında uçuş ekibinden destek almak sakinleşmene yardımcı olur.
  13. Uykusuz Kalmak
  14. Yolculuk öncesinde bilerek az uyumak ve yolculukta uyumak yolculuğun daha rahat geçmesini sağlar.
  15. Sakinleştirici İlaç Kullanmak
  16. Doktorunuzun bilgisi dahilinde sakinleştirici ilaç kullanmak rahatlamaya yardımcı olur.
  17. Kulaklık Takmak
  18. Uçuş esnasında dış ortamdaki rahatsız edici sesleri duymamak için kulaklık kullanmak yardımcı olur.
  19. Kitap, Dergi ve Gazete Bulundurmak
  20. Yolculukta ilgi çekici bir şeyler okumak oldukça rahatlatıcı olabilir.

Uçağa Binerken ve İnerken Hangi İşlemler Yapılır?

İlk kez uçağa binecek yolcularımız için havalimanında ve öncesinde işinize yarayacak birtakım bilgiler sunmak istiyoruz. Eğer biletlerinizi internet üzerinden yani online olarak aldıysanız check-in sonrası biletlerinizi bastırmanız gerekiyor. En önemli detay ise havalimanı adresine hakim olmaktır. Havalimanları büyük ve karmaşık olduğu için zaman kaybedecek durumunuz da olmuyor ve uçağı kaçırmanız durumunda herhangi bir düzenleme ya da iade işlemi de mevcut değildir. Uçuş saatinden 1 ya da 2 saat kadar önce havalimanında olmanız, meydana gelebilecek aksilikleri de absorbe edebilmeniz adına sizlerin lehine olacak ve yine sizlere fayda sağlayacaktır.

 

Uçuş Saatinden En Az 1 Saat Önce Havalimanındaki Yerinizi Alın

 

Check-in işlemlerinizi online olarak yaptıysanız eğer direkt güvenlik çıkış noktasındaki yerinizi alarak beklemeye koyulabilirsiniz ancak yine de 2 saat öncesinden limanda yer almak faydanıza olacaktır. Check-in işlemlerinizi yapmadıysanız eğer kontuarlara ulaşarak bu işlemleri ve yer seçme gibi detayları halletmeniz gerekiyor. Kontuarlarda uzun kuyruklar oluşabilir bu yüzden limanda erken yer almak yine tavsiye edilen olacaktır. Bagaj kontrolünü güvenlik öncesi sizler de yapın çünkü kurallar dışında bir ürün ya da ağırlık ihlali gibi durumlarda havalimanında çok fazla zaman kaybı yaşayacaksınız. Özellikle el bagajınıza sıvı ürün almamaya dikkat edin.

 

Bagaj kontrolü sonrası yapmanız gereken tek şey beklemek olacaktır. Servis tarafından alınacaksanız eğer terminal önünde gerekli yönlendirmeler yapılacaktır ve dilerseniz risk almamak adına havalimanı personelinden de biletleriniz aracılığı ile yardım alabilir ve doğru noktada beklemeye koyulabilirsiniz. Uçuş esnasında nasıl etkileneceğinizi kestiremediğiniz için sakinleştirici ya da mide ağrıları için hafif bir ağrı kesici temin edebilirsiniz. Bu tür ilaçların bagajlarınızda olması herhangi bir şekilde yasak değildir. Seyahatlerinizi tamamladıktan sonra yetkili personel çıkıl noktası için gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. Havalimanına ait bir shuttle yani servis hizmeti varsa yine tabelaları takip ederek bu araçlara ulaşabilir ve kara yolu ile seyahat edeceğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Keyifli bir yolculuk olması bakımından yanınıza kitap ya da dergi gibi ürünleri alabilir veya uçakta sunulan ücretsiz hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Birçok hava yolu firması bu tür hizmetler sunmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası