erik ağacına göz aşısı nezaman yapılır / Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Erik Ağacına Göz Aşısı Nezaman Yapılır

erik ağacına göz aşısı nezaman yapılır

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy Ziraat Yüksek Mühendisi Gülsüm SELBİ, Mart ayı ile birlikte meyve ağaçlarının aşılama çalışmalarına başlandığını ifade funduszeue.info mevsiminde ağaçlara su yürümeye başlamasıyla birlikte kalem ve yarma aşıları yaptığını dile getiren Selbi, "Erik anaçlarımızda uyguladığımız aşı türü kalem aşısıdır. Toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10'lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç'da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır." dedi. 

Zİraat Yüksek Mühendisi Selbi; Kalem Aşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kalem aşısını yaparken seçmiş olduğumuz kalemimizin göz sayısının 2 yada 3 olması yeterlidir. Kaleminizde daha fazla göz olması bitkinizi yorabilir ve aşınızın verimini düşürür.

Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Tercih Edilmelidir

Kalem aşıları yumuşak çekirdekli meyvelerde (elma, ayva, dut, vb.) çok iyi sonuç verir. Sert çekirdekli meyvelerde ise kalem aşılarının tutma oranı düşüktür. Göz aşısı sert çekirdekli meyveler için çok daha uygundur.

Aşı çakımızla anacımızı belirlediğimiz yükseklikten yatay şekilde kesiyoruz. Anacımızın üst kısmındaki yatay yüzeyin tam ortasından, anacımızı ikiye ayıracakmış gibi cm uzunluğunda bir kesme işlemi daha yapıyoruz. Bu işlemle aşılama işlemi sırasında kalemimizin gireceği yeri hazırlamış olduk.

Kalemimizin, anacımıza rahat bir şekilde girmesini sağlamak için ucunu sağdan ve soldan keserek sivriltiyoruz.

Bu işlemi de yaptıktan sonra, kalemimizi ikiye ayırmış olduğumuz anacımızın içerisine dikkatlice yerleştiriyoruz.

Bağlama İşleminde Neye Dikkat Edilmelidir?

Evet artık sıra aşımızı bağlama işlemine geldi. Göz aşısında olduğu gibi bağlama işlemini sıkı sıkıya yapıyoruz. Bağlama esnasında kalemimiz oynamamalıdır.

Evet aşılama işlemimizi tamamladık. Fakat en son yapmamız gereken bir işlem daha var. Kalemimizin tepe noktasını daha önceden kesmiştik. Bu kısmın açıkta kalmaması lazım. Aşı macunu ile bu kısmı kapatmamız gerekir. Aksi takdir de don olayında yada rüzgar esmelerinde aşı kalemimiz nemini kaybedecek, bu olay da aşımızın tutmasını engelleyecektir. Aşı macunumuzu da kalemimizin tepe yüzeyine sürerek kalem aşılama işlemimizi bitirmiş oluyoruz.

Ağaçlara göz aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

Bitkilere yani ağaç ve fidanlara uygulanan göz aşısı belirli tarihlerde yapılırsa sağlıklı bir aşı yapılmış olur. Esasen meyve ağaçları ve fidanlara sık sık uygulanan göz aşının tutabilmesi için şu tarih aralıklarında yapmanız tavsiye edilir; İlkbahar mevsiminin mart ve nisan ayları erken sürgün aşı dönemi demektir. Mayıs ayının sonları ve haziran ayının ilk haftası göz aşısı &#; genç sürgün göz aşısı zamanıdır. Durgun aşı dönemi olarak bilnen göz aşısı ise temmuz sonu başlar eylül ayının ilk haftasına kadar devam eder.

Göz aşısının çeşitleri nelerdir?

Göz aşısı kendi içinde farklı gruplara ayrılır. Yine bazı aşı türleri farklı aylarda yapılır. Şimdi göz aşısının türleri hakkında bilgi vereceğiz. Göz aşıları iklimsel koşulların göz önüne alınarak yapılmasında büyük yarar sağlamaktadır.

·  Durgun Göz Aşısı: Durgun aşı türü yaz aylarında uygulanır. Genel olarak Temmuz sonu ile Eylül ayının ilk haftasına kadar sürer. Bu dönem meyve fidanlarının çoğaltılmasında en önemli bir dönemi kapsar. Anaç üzerine takılan göz, aynı yıl tutar, fakat kışa girildiğinden uyanmayıp, ertesi yıl ilkbaharda sürer. Daha çok, kışları soğuk geçen yerlerde uygulanır. Durgun aşıda gözler, o yılın sürgünlerinden alınırlar.

·  Flüt Göz Aşısı: Bu aşı yama göz aşısına benzer. Farkı, çıkartılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen saracak şekilde büyük olmasıdır.

·  Sürgün Göz Aşısı: Sürgün aşı türünde göz anaca takıldığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Uygulanış tekniği durgun göz aşıya benzer, ilkbaharda anaç kabuk vermeye başladığı zaman yapılır. Aşı sürgünlerinin, kışın şiddetli soğuklardan zarar görmeleri tehlikesi vardır. Onun için, sürgün göz aşısı, kışları ılık geçen yerlerde yapılır. Sürgün göz aşısı, aşıya ve yerine göre İlkbahar (Erken) Sürgün Göz Aşısı Mart ile Nisan aylarında anaca su yürümeye başladığında uygulanır. Aşı için gerekli kalemler durgun mevsimde alınıp, aşı zamanına kadar saklanır. Geç Sürgün Göz Aşısı Mayıs sonu veya Haziranın ilk haftasından itibaren yapılabilir geç sürgün aşısı temmuz ayına kadar devam eder.

Meyve ağaçlarında göz aşısı ne zaman yapılır

·  T Göz Aşısı &#; Kalkan Aşı: Aşı türleri içinde çok tercih edilen bir yöntemdir. T aşısı 6 mm ile cm arasındaki çapa sahip anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Aşı topraktan 5 ile 25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz ise kalkan şeklinde odunlu ve odunsuz olarak kesilir ve anaçta açılan T içerisine yerleştirilir. Aşı yeri rafya ile hava almayacak şekilde bağlanır. Meyve ağaçlarında göz aşısı ne zaman yapılır? >>

·  Ters T Göz Aşısı: Yağmurlu bölgelerde tercih edidilen bir aşı türüdür. Yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon oluşmaması için ters T aşı metodu ile aşı işlemi yapılır. Ters T aşısistemine göre anaçta yapılan kesim ters T şeklinde olup, aşı gözü alınırken de kalemdeki kesim üstten alta doğru yapılmalıdır.

·  Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen biçimindeki bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması (üzerinde bir göz bulunan) ve kalem üzerinde aynı büyüklükte bir kabuk parçasının çıkartılıp yerine anaçtan kesilen ve bir göz ihtiva eden parçanın anaç üzerine yerleştirilmesi şeklinde olur. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için, gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.

·  Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılmadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta, anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır. Yongalı göz aşısı, durgun mevsimin dışında, Nisan ve Mayıs aylarında, arazi koşullarında durgun gözlerle yapılabilir.

Ağaç Aşılama İçin Doğru Zaman

Ağaç Aşısı Ne İçin Yapılır?

Ağaç aşısı ile bir ağaçta yer alan meyvenin cinsinin iyileştirilmesi veyahut da farklı meyvenin verdirilmesi sağlanabilir. Eğer aşılama işlemi yapılmaz ise bu durumda meyvelerin yabanileşmesi söz konusu olacaktır. Bu durumda da meyvelerin lezzeti kaybolacağı için bir anlamı kalmayacaktır.

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tarım işleri ile uğraşanlar için zaman çok önemlidir. En iyi verimi elde edebilmek için yapılması gereken ise doğru zamanda aşılama yapmaktır. Bu kapsamda ağaç aşılama için doğru zaman nisan ve mayıs ayları olmaktadır. Bu zaman içerisinde doğru bir şekilde aşılama yapılması halinde çok daha iyi kalitede meyve elde edilebilir.

Ağaç Nasıl Aşılanır?

Ağaç aşılama son derece teknik bir iştir. Dolayısıyla kurallarına riayet etmek gerekmektedir. Ağaç aşılama yöntemleri her ne kadar alt kısımlara ayrılsalar da genel olarak ikiye ayırabiliriz. Bu kapsamda birincisi kalem aşılama ikincisi ise yaprak aşısı(göz aşısı) olmaktadır.

İlk olarak kalem aşısından bahsedecek olursak genç ağaçların yan dallarının alınarak aşılanmak istenen ağaca uygulanır. Çoban aşısı, yarma kalem aşısı ve İngiliz yarma kalem aşısı olmak üzere 3 çeşit kalem aşısı vardır.

Ağaç aşısı türlerinden yaprak aşısı ise daha körpe olarak adlandırabileceğimiz fidanlara uygulanmaktadır. Yaprak aşısı sürgün ve durgun olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Her iki türünde de son derece dikkatli bir şekilde aşılama yapılmalıdır.

Farklı Meyve Ağacına Dönüştürme

Yukarıda da belirttiğimiz gibi meyve ağaçlarının türünü de değiştirebilirsiniz. Bu kapsamda aşağıda belirtilen ilk meyveler ikincilere dönüştürülebilir.

Elma           Armut

Şeftali         kayısı, badem, erik

Vişne          kiraz

Zerdali        erik, şeftali, kayısı

Erik             badem, şeftali, kayısı

Ayva           muşmula, malta eriği

Ahlat           ayva, armut, muşmula

Aşı Makinesi

Yukarıda belirttiğimiz aşılama işlemlerinin tutabilmesi için yüksek oranlarda tutma sağlayan aşı makinesi modelleri kullanılmalıdır. Bu sayede aşınızın tutma oranı %85 oranına ulaşacak ve de elde ettiğiniz ürünlerin kaliteleri de bir hayli yüksek olacaktır.

İhtiyacını Belirt, Birçok ÜCRETSİZ Fiyat Teklifi Al, Karşılaştır Ve Ustanı Seç!
İhtiyacını Belirt, Birçok ÜCRETSİZ Fiyat Teklifi Al, Karşılaştır Ve Ustanı Seç!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası