6 aylık bebeklerde bronşit nasıl geçer / Çocuklarda bronşite ne iyi gelir?

6 Aylık Bebeklerde Bronşit Nasıl Geçer

6 aylık bebeklerde bronşit nasıl geçer

Bebeklerde bronşit belirtileri nelerdir? Bebeklerde bronşit nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir?

Bir enfeksiyon durumu olan bronşit, yaygın olarak kuru ya da ıslak öksürük şeklinde belirtilere sahiptir. Birkaç hafta içerisinde iyileşir ve herhangi bir komplikasyona sebep olmaz.

Bebeklerde bronşit belirtileri

Bronşit bebeklerde gözlemlendiğinde şu şekilde belirtiler göstermektedir:

- Ana belirti olarak kuru ya da ıslak öksürük

- Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürük

- Hafif ateş

- Hafif kesilmiş ve hırıltılı bir nefes

- Çok hırıltılı bir göğüs ve nefes darlığı

- Şiddetli öksürme ve hırıltı

- Nefes almakta zorlanma ile beraber yüksek ateş

Şüphelenme durumunda uzman bir doktora başvurarak gerekli tanıların yapılması sağlanmalıdır. Gerekli işlemler ile semptomların hangi rahatsızlığa ait olduğu çözülebilir. Bronşit yetişkinlerde daha sık görülür fakat bebekler ve çocuklarda da çıkma ihtimali bulunmaktadır.

Bebeklerde bronşit tedavisi

Genellikle 1-2 hafta içerisinde bronşit iyileşir ve çoğunlukla herhangi bir komplikasyona sebep olmaz. Bebekte öksürük ve hırıltı geçmez ise uzman doktor kısa süreli olarak anti-astım ilacı tavsiye edebilir. Eğer bronşit sebebinin bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı olduğu düşünülüyorsa ya da geçmeyen bir öksürük varsa doktor antibiyotik önerebilir. Bununla beraber bronşit genellikle bir viral enfeksiyon olduğundan dolayı antibiyotikler etki etmeyeceği için çok önerilmez.

Öksürük ilaçları, bronşit öksürüğüne genellikle yardımcı olmaz. Öksürük şiddetini ve süresini azaltmak için bal tüketilebilir fakat 12 aydan küçük bebekler için bal tüketimi, zehirlenme riskinden dolayı tehlikelidir ve kullanılmamalıdır. Bunun yanında bu semptomlara sahip bebeklere bol bol sıvı takviyesi yapılması gerekmektedir.

Özellikle kış aylarında iç mekan havası, havayollarını kurutabilir ve mukusun yapışmasına neden olabilir. Öksürük tıkanıklığını gidermek ve hava yolundaki mukus tabakasını yumuşatmak için bebek odasında buharlaştırıcı veya hava nemlendirici kullanılabilir. Doktor kontrolünde kullanılmak kaydı ile burun tıkanıklığını azaltmak için burun spreyi kullanılabilir. Aynı zamanda burun tıkanıklığını azaltmak için bebekler dik tutulmalı sürekli yatırılmamalıdır.

Bebeklerde oluşan bronşit için ne zaman doktora götürülmeli?

- Geçmişte oluşan astım atakları varsa,

- Yüksek ateş varsa,

- Sürekli öksürük varsa,

- Nefes alırken hırıltı ya da nefes darlığı yaşanıyorsa,

- Mukusta kan varsa,

- Nefes almakta güçlük çekiyor ya da çok daha hızlı ve fazla nefes alıyorsa mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Bebeklerde bronşit nedenleri, Bebeklerde bronşit belirtileri

Bronşit, ön boruyu akciğerlere bağlayan büyük hava yolu geçitlerinin iltihabıdır. Çocuğunuzun bronşiti varsa, normalden daha sert nefes alabilir ve daha fazla mukus üretebilir ancak genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bronşit tedavisi enfeksiyonun nedenine bağlıdır.

Bebeklerde bronşit nedenleri

Bronşit, genellikle viral bir enfeksiyon veya daha nadir olarak görülen bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle akciğerlere giden büyük hava yolu geçitlerinin iltihaplandığı bir durumdur.

Bebeklerde bronşit belirtileri

  • Öksürük, bronşitin ana belirtisidir. Çocuğunuzun öksürüğü kuru veya ıslak olabilir.
  • Çocuğunuzun bronşiti varsa ve üst solunum yolları da etkilenirse, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürüğü olabilir. Onun da hafif ateşi olabilir. Biraz nefesi kesilmiş şekilde ve biraz hırıltılı da olabilir.
  • Çocuğunuz çok hırıltılı bir göğse sahipse ve nefes darlığı çekiyorsa, astım veya bronşiyolit de olabilir.
  • Çocuklarda şiddetli öksürme ve hırıltıya, astım nedeni olan bronşit hastalığın da neden olabilir. Çocuğunuzun ateşi yüksekse ve nefes almakta zorlanıyorsa, zatürree olabilir.

Doktorunuz çocuğunuzun semptomlarına neyin sebep olduğunu çözecektir. Bronşit erişkinlerde daha sık görülür ancak çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde bronşit nedenleri, Bebeklerde bronşit belirtileri

Bebeklerde bronşit nasıl geçer

Bronşit genellikle 1-2 hafta içinde geçer ve genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmaz.

Çocuğunuzun öksürüğü ve hırıltısı geçmezse, doktorunuz kısa süreli bir anti-astım ilacı kullanımı önerebilir.

Doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyonun bronşite neden olduğunu düşünüyorsa veya öksürük geçmiyorsa, antibiyotik verebilir. Bununla birlikte, antibiyotikler sıklıkla reçete edilmez çünkü bronşit genellikle bir virüs tarafından oluşur ve antibiyotikler virüsler için çalışmaz.

Öksürük ilaçları genellikle bronşit öksürüğüne yardımcı olmaz. Bal, bronşit öksürüğünün şiddetini ve süresini azaltabilir ancak nadir ama ciddi bir gıda zehirlenmesi türü olan bebek botulizmi riski nedeniyle 12 ayın altındaki çocuklara bal vermemelisiniz.

Bebeğinize bol bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz.

İç mekan havası, özellikle kış aylarında, havayollarını kurutabilir ve mukusun yapışmasını sağlayabilir. Hava yolundaki sümükleri yumuşatmak, öksürük ve tıkanıklığı gidermek için çocuğunuzun odasında serin buharlaştırıcı veya nemlendirici kullanabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını azaltmak için, burun spreyi doktorunuzun önerdiği ölçüde, kullanabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını azaltmak ve nefes almasına yardımcı olmak için bebeğinizi dik tutunuz, fazla yatırmayınız.

Bebeklerde bronşitte ne zaman doktora götürülmeli?

  • Geçmişte astım atakları olduysa
  • Ateşi yüksek ise
  • 7 ila 10 gün sonra yerleşmiş bir öksürüğü varsa
  • Bir hırıltı veya nefes darlığı yaşıyorsa
  • Mukusunda kan varsa
  • Nefes almakta zorlanıyor veya çok fazla nefes alıyorsa doktora götürmeniz gerekmektedir.

Bronşit önlenebilir mi?

  • Bronşiyolit ve diğer enfeksiyonlara neden olabilecek virüslerin yayılmasını önlemenin en iyi yolları;
  • Elleri sık sık yıkamak
  • Bebeği soğuk algınlığı veya öksürüğü olan herkesten uzak tutmak
  • Bebekleri özellikle sigara dumanında ve buna maruz kalmış insanlardan uzak tutmak gerekmektedir.

Henüz bronşiolit aşısı yok, ancak doktorlar hastalığın şiddetini hafifletmek için palivizumab adında bir ilaç verebilirler. Çok erken doğanlar veya kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olanlar gibi ciddi belirtiler açısından yüksek risk altındaki bebekler için önerilir. İlaç, solunum sinsityal virüsüne karşı antikor içerir. Yoğun RSV sezonunda aylık olarak enjeksiyon olarak verilir.

Çocuklarda bronşitin belirtileri nelerdir? Çocuklarda ve bebeklerde bronşit başlangıcı nasıl olur?

Bronşit nedir?

Soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanmasına denir. Akut bronşiolit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılır.

Daha sık görülen akut bronşiolit genellikle soğuk algınlığı veya diğer akciğer enfeksiyonları sonrası gelişir. Bronş tüplerinin devamlı hasarı ve iltihabı olan kronik bronşit ise çok ciddi bir durumdur. Genellikle yetişkinlerde görülür ve sigara içmeye bağlıdır. Kronik bronşit kronik obstruktif akciğer hastalıklarından bir durumdur.

BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Balgamlı öksürük
  • Yorgunluk
  • Nefes sıkışması
  • Hapşırma
  • Gözlerde kızarıklık
  • Boğa ağrısı
  • Ateş
  • Burun akıntısı

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Çocuklarda daha çok akut bronşiolit görülür. Bunun sebebi akut bronşiolite yol açan viral hastalıklardır; boğmaca, grip, kızamık veya tifo'dur. Çocukta akut bronşiolit varsa bronşlardaki iltihapların düzelmesinden birkaç hafta sonra öksürük devam edebilir. Öksürük belirtileri 15-20 günden fazla ise, yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa mutlaka hekime başvurulması ve ihmal edilmemesi gereklidir. İlerleyen safhalarında balgamlı öksürük de görülen akut bronşiolit tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşebilir bu da hastalığın ciddiyetini arttırır.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

  • Toz, polen, hayvan tüyü gibi alerjenler
  • Çocuğun bağışıklık sisteminin düşük olması
  • Hava kirliliği
  • Astım
  • Kronik sinüzit
  • Bademciklerin şişmesi
  • Reflü
  • Sigara

?BRONŞİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akut bronşiolit genellikle 2-3 hafta içinde düzelir. Ancak akut bronşiolit sık tekrarlarsa kronik bronşit gelişebilir. Ayrıca altta yatan astım gibi bir durum olup olmadığı incelenmesi gerekir. Akut bronşiolitte bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak antibiyotik verilebilir. Tedavide esas olan hava yollarının genişletilip oksijenlenmenin artırılmasıdır. Yeterli miktarda sıvı tüketimi ve hava yolu açıklığının temini için burun tıkanıklığının giderilmesi gerekir. Ateş varsa, akciğer filminde zatürre ile uyumlu iltihabı alan varsa, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar mevcutsa antibiyotik kullanılmalıdır. 2 yaşın altındaki çocukların tedavisinde geç kalınmamalıdır. Akut bronşiolit, astım gelişme riskine karşı takip edilmelidir.

Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

Aileler çocukların yanında kesinlikle sigara içmemeli, mümkünse sigarayı bırakmamalıdır. Sigara içen kişilerle aynı evde yaşamak bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir.

  • Bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.
  • Çocuğun uyuduğu odaya nefes almasını kolaylaştıracak buhar makinesi konulabilir.
  • Sıvı alımı artırılmalıdır. Çocuğun solunum yollarında biriken balgam su ile daha akışkan hale gelerek balgam atımını kolaylaştırır.
  • Daha rahat nefes alması için yatarken bebeğin başı yükseltilmelidir.
  • Sık ve az miktarlarda beslenmelidir.
Gebelik şekeri anne kadar bebeği de etkiliyor!
bebegimvebiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası