vücudumuza zarar veren maddeler nelerdir / İnsan Sağlığına Zarar Veren 30 Ürün | Meraklı Hastalar

Vücudumuza Zarar Veren Maddeler Nelerdir

vücudumuza zarar veren maddeler nelerdir

Kimyasalların insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerine dair temel kaygılar nelerdir?

Kimyasal kirliliğin bariz bir şekilde yaşandığı on-yirmi yıl öncesine kıyasla çok uzun bir mesafe kat etmiş durumdayız ve şimdi AB’de, çoğu zararlı maddeye karşı çok daha iyi bir korunmaya sahibiz. Ancak ila yılları arasında kimyasalların küresel üretim hacmi 50 kattan daha fazla artış gösterdi ve dünya çapında her geçen gün çok sayıda yeni kimyasal madde kayıt altına alınıyor. Bu çevre ve insanlar üzerinde genel kimyasal baskıyı ve dolayısıyla tahribat riskini artırır. Hem içeride hem de dışarıda zararlı kimyasallara maruz kalmak, bir insanda solunum yolları ve kardiyovasküler hastalıklar, alerjiler ve kanser dahil sağlık bakımından çok sayıda rahatsızlığa neden olabilir.

Benzer bir şekilde vahşi doğa ve eko sistemler, zirai ilaçların kullanımı ve kalıcı kirleticilerin birikmesi gibi etkenlerden etkileniyor. Oldukça zaman alan ve maliyetli testler yapılmasına rağmen maruz kalınan etmenlerin tümünü kapsamıyor. Deneyimlerimize dayanarak eskiden güvenli olduğunu düşündüğümüz bir şeyin daha sonra tahribata neden olan etkilerinin olduğu ortaya çıkabiliyor. Burada aşılması gereken temel zorluk, kimyasalların yan etkilerini asgariye indirirken aynı zamanda insani ve ekonomik faydalarını da muhafaza etmektir.

Şu anda kullanımda olan ve endişe etmemizi gerektiren kimyasallar var mı?

Geçmişte yapılan çalışmaların çoğu zararlı olduğu düşünülen tekil maddelere odaklanmıştı. Sorun şu ki, herhangi bir maddenin zararlı olup olmadığını kanıtlamak için yeterli veriye sahip olana dek çok uzun süre geçebilmekte ve bu arada bu kimyasallar çevreye yayılmış olmaktadır. Petrol ve bir takım zirai ilaçlarda kurşun sorununun ele alınması, bu tür müdahalelere örnek olarak verilebilir. Zaman zaman yeni ikame edilen kimyasallar da, başka şekillerde de daha kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Diğer bir sorun da şu ki, kimyasal madde karışımları ve bunların nasıl birlikte hareket ettiklerine dair giderek büyüyen bir endişe var. Kimyasalların değerlendirilmesi sırasında genellikle bunlar göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca şunu da biliyoruz ki, toplum grupları (örneğin kronik rahatsızlığı olan çocuk ve yetişkinler) kimyasallara karşı diğerlerine kıyasla daha savunmasızdırlar.

Dahası  bazı kimyasal maddelerin o an için etkileri olmasa bile, hayatın sonraki aşamalarında hastalıklara yol açabilmektedirler. Buna örnek olarak doğurganlığı azaltan, yüksek kolesterol ve obeziteye neden olan endokrin hormonu bozucuları gösterilebilir. Bazı kimyasallar çok düşük dozlarda etki ederken, diğerleri sağlık sorunlarına yol açacak kritik düzeylere ulaşıncaya kadar tespit edilmeden kalabilir. Sonuç olarak, hem insan hem de eko sistemler üzerinde genel kimyasal baskının etkilerine dair bilgimiz halen çok sınırlı. 

AB kimyasallar sorununun üstesinden gelebilmek için ne yapıyor?

AB vatandaşlarını korumak için birçok cephede çalışmalar gerçekleştiriyor. Belki dünyanın en ileri düzeyli kimyasal yasası olan ve şu anda yeninden gözden geçirilen REACH yasasına sahibiz. Avrupa Komisyonu da kimyasallara dair yasaları yeniden uygunluk kontrolünden geçiriyor. Avrupa Parlamentosu döngüsel ekonomide kimyasal karışımları ve temiz materyal döngüleri sorununu ele aldı. Bununla bağlantılı olarak Komisyon, toksik olmayan bir çevre için strateji geliştirmeye çalışmaktadır.

Ek olarak bazı AB ajansları, kimyasalların farklı yönleri üzerinde duruyor. Helsinki’deki Avrupa Kimyasallar Ajansı, REACH yasasının uygulanmasını desteklemekte ve Parma’daki Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı da yemeklerimize girebilecek maddeleri araştırmaktadır. İlaçların güvenli olup olmadıkları üzerine çalışmakta olan bir AB ajansımız bulunmaktadır. Ayrıca, vatandaşların kimyasallara fiili olarak maruz kalması konusunda daha iyi bilgi edinebilmek etmek için insan biyolojisinin gözlemlenmesine dair yeni bir özel inisiyatife de sahibiz. Bu çerçevede çok çalışmalar yapılmasına rağmen yeni sorular ortaya çıkmaktadır: çok sayıda kimyasalla uğraşırken sorununun üstesinden gelmek için doğru araçları kullanıyor muyuz? Ürün ve kimyasalların yaşam döngüsüne bakmak için daha fazlasını yapabilir miyiz?

İnsan biyolojisinin gözlemlenmesi inisiyatifi nedir?

AÇA’nın da bir parçası olduğu Avrupa İnsan Biyo-İzlem İnisiyatifi (HBM4EU), kaynağı her ne olursa olsun özellikle AB vatandaşlarının kimyasallara maruz kalmasını inceliyor. Plana göre, kan numuneleri toplanarak ve analiz edilerek lokal veya bölgesel düzeyde kimyasallara maruz kalınan yoğun noktalar olup olmadığı, hangi kimyasallara maruz kaldığımız ve bazı nüfus gruplarının diğerlerine kıyasla daha fazla maruz kalıp kalmadığı tespit ediliyor. Bu bilgi, kirlilik kaynaklarının yerini tespit etmeye yardımcı olmalı, siyasetçilerin öncelikleri ve müdahale hedefleri belirlemeleri için araç işlevi görmelidir.

Projenin bir diğer öğesi de, vatandaşlara kimyasallar hakkında sağlam ve gerçeğe dayalı bilgiler sunmaktır. Geçmişte özellikle Kuzey Avrupa’da gördük ki, vatandaşların, örneğin sivil toplum kuruluşları aracılığıyla etkin skatılımı, işletmeler ve siyasetçiler ile diyalog ve işbirliğini geliştirebilmektedir ki pozitif bir değişim için ihtiyaç duyulan da budur.

AÇA kimyasallar ve çevre bağlamında başka ne yapıyor?

AÇA kimyasalların çevre ve insan sağlığına etkisi hakkında bilgi inşa etme konusunda oldukça geniş bir rol üstleniyor. Bununla birlikte döngüsel ekonomide atık önleme ve yönetim konularında da rol sahibidir.

Aynı zamanda, farklı tematik alanlarda yaptığımız işlerin çoğu da kimyasallarla bağlantılıdır. Örneğin hava kirliliğine, sektör emisyonlarına, sera gazlarına, ozon tabakasını incelmesine, su ve toprak kirlenmesine büyük ölçüde kimyasallar neden oluyor. Bunların birkaçı için gösterge çizelgeleri oluşturarak araştırmacıların, siyasetçilerin ve kamunun erişimine açık kimyasallara dair veriler oluşturmaya yardımcı oluyoruz. Bu, web sitemiz ve Kimyasal İzleme Bilgi Platformu (IPCHEM) gibi araçlar üzerinden yapılmaktadır. Genel açıdan bakıldığında bu alanda oldukça mütevazi bir oyuncuyuz, ancak inanıyorum ki daha geniş bağlamda (örneğin Avrupa çapında döngüsel, düşük karbonlu ekonomiye geçişte kimyasalların nasıl bariyer ya da tetikleyici görevi üstlendiği konusunda) önemli bir rol oynayabiliriz.

Xenia Trier

AÇA Kimyasal Uzmanı

AÇA Bülteni, sayı /2, Haziran 'de yayınlanan röportaj.

4. Sınıf Fen Bilimleri Sağlığa Zararlı Maddeler konu anlatımı

Haberin Devamı

Sigaranın İnsan Sağlığına Zararları:

 Sigara birçok farklı hastalığa sebep olmakta ve insanların hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Şimdi bu zararlara bakalım.

 - Sigara kalp krizine neden olur.

 - Eğer bir kişi günde 5 tane sigara ve fazlasını içerse o zaman damar tıkanıklığı ile karşı karşıya kalır.

 - Sigara zaman içerisinde bağımlılık yapar ve insanlar bu kontrolü zaman içerisinde kaybeder.

 - Sigara birçok farklı kanser türüne yol açabilir. Bunlar içerisinde akciğer kanseri, KOAH, damar tıkanıklığı ve daha birçok farklı hastalıktan bahsetmek mümkün.

 - Sigara içenlerde beyin damar tıkanıklığı ve kanama normal insanlara göre iki kat daha fazla olmaktadır. Bu durum ciddi hastalıklara ve hatta hayat kaybına neden olur.

 - Sigara kullanımı saçın ve cildin yapısını bozmaktadır.

 - Aynı zamanda sigara kullanımı diş ve diş eti problemlerine sebep olmaktadır.

 - Sigara insan sağlığına zarar verdiği gibi çevreye de zarar verir. Özellikle söndürmeden atılan sigaralar çevrede çok ciddi yangınlara neden olabilir.

 - Hamilelerde bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve düşük riskini ortaya çıkarır.

 Bu şekilde daha birçok tehlikeli problemi ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Haberin Devamı

Alkolün İnsan Sağlığına Zararları:

 Şimdi de alkolün zararlarına bakalım ve insanda ne gibi sorunlar oluşturuyor bunları öğrenelim.

 - Alkol bağımlılık yapan bir hastalık türüdür.

 - Alkol özellikle karaciğere çok zarar verir.

 - Alkol beyin hücrelerine zarar verir. Bu yüzden insanlar alkol aldığı zaman doğru düşünemez ve doğru hareket edemez.

 - Alkol reflekslerin azalmasına sebep olur. İnsanlar alkol aldığı zaman doğru düşünemez ve karar verme yetenekleri yok olur. Bunun sonucunda trafik kazaları meydana gelir.

 - Akciğer yetmezliğine sebep olur ve siroz gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

 - Alkol fiziksel zararın yanı sıra aynı zamanda aile ve toplumsal ilişkilerin de bozulmasına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Bütün bu sebeplerden dolayı her zaman ve hayatımız boyunca sigara ile alkolden uzak durmalıyız. Bu zararlı unsurların dışında ayrıca aşırı yemek tüketmekten de uzak durmalıyız. Aksi takdirde obezite ile karşı karşıya kalırız ve çok ciddi hastalıklara yakalanabiliriz. Asitli içecekler, dışarıdan aldığımız abur cubur yiyecekler ile çok fazla tuz ve şeker yine bize zarar verebilir.

 Mutlaka sigara ve alkolden uzak dururken diğer besin kaynaklarını da dengeli şekilde tüketmeliyiz. Böylece sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebiliriz ve mutlu bir yaşam sürebiliriz.

Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığına Zararları ve Korunma Yolları

İş hayatında üretim ve teknik hizmetler başta olmak üzere bir çok alanda çalışanlar, çalışma ortamlarında kimyasal maddelere maruz kalabilmektedir. Ülkemizde çalışanların önemli bir bölümü maruz kalabilecekleri kimyasal maddelerin sağlıklarına vereceği zarar ve alınacak önlemler  konusunda ne yazık ki yeterli bilgiye sahip değildir.

Kimyasal maddelerin, çalışanlar ve/veya bu maddelere maruz kalan kişiler üzerindeki etkileri  geçici rahatsızlıktan kalıcı hatta ölümcül zararlara kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir. Ortaya çıkabilecek ve insan sağlığını tehdit eden zararlar kimyasalın cinsi, insan vücudu, göz, ve deriye ne kadar alındığı veya ne kadar solunduğu gibi kriterler ile maddenin ne kadar toksik olduğu gibi özelliklerle ilintilidir .

Kimyasal maddelerin özellikleri ve içerikleri farklı funduszeue.infoıları birden çok özelliği aynı anda barındırabilir.

Kimyasal Maddelerin Temel Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal maddeler patlayıcı, alevlenebilir,  toksik, aşındırıcı, tahriş edici özelliklere sahip olabilir.
Aynı zamanda alerjen, kanserojen, mutajen (genetik yapıda hasar oluşturabilme), üreme için toksik ve çevre için tehlikeli özellikler de içerebilir.

Kimyasal maddelerin özellikleri, insan sağlığına ve çevreye verebileceği potansiyel zararlar, korunma yolları ve hangi iş güvenliği malzemelerinin korunmada etkin olabileceği ve olası maruz kalmada ilk yardımda yapılması gerekenler gibi bilgilerin yer aldığı Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) geliştirilmiştir.
Bu MSDS' leri kullandığımız ilaçların kutularından çıkan ilaç prospektüslerine benzetebiliriz.
İlaç kutusundan çıkan prospektüste ilaca dair genel bilgiler, olası yan etkileri, hangi durumlarda kullanılmaması gerektiği gibi çeşitli uyarılar varsa kimyasal maddelerin  MSDS' lerinde de benzer uyarılar bulunmaktadır.

MSDS’de Olması Gereken Temel Bilgiler Nelerdir?

Kimyasalın adı ve üreticinin adresi
Kimyasalın içeriği ve özellikleri
Maruziyet durumunda ilk yardım tedbirleri
Kaza sonucu yayılmalarda yapılması gerekenler
Kimyasalın kullanma ve depolama rehberi
Kimyasalın insan vücuduna girme yolları ve olası zararları 

Kimyasal Maddelerin İnsan Vücuduna ve Sağlığına Olası Zararları Nelerdir? 

Cilt tahrişi yapabilir. Alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olabilir.
Ciltte kuruluk ve çatlama yapabilir.
Ciddi göz tahrişi yapabilir.
Baş dönmesi ve uyuşukluk yapabilir.
Solunum yolu tahrişine yol açabilir.
Buharı grip tarzı belirtilere yol açabilir.
Kalıcı maruziyetlerde ise akciğerlerde hasara sebep olabilir.
Öksürme, nefes darlığı ve göğüs kafesinde sıkışma yapabilir.
Kimyasal maddeler yutulduğu takdirde zararlıdır. Ağız, boğaz ve midede tahrişe  yol açar.
Yutulduğunda akciğer ve sindirim sistemini tahriş funduszeue.infoı, kusma, ishal  ve karın ağrısı yapar.
Bazı kimyasal maddeler içerikleri nedeniyle kansere neden olabilir.
Genetik bozukluklara yol açabilir, genetik yapıyı zedeleyebilir.
Üreme fonksiyonları yönünden toksik madde içeren kimyasal maddeler de bulunmaktadır.
Kimyasal maddeler doğurganlık sürecine  ve anne karnındaki bebeğe zarar verebilir.
Böbrek, karaciğer gibi organlar  ve merkezi sinir sistemine de zarar verebilirler. 

Kimyasal Maddelerden Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır? 

Bu konuda en temel yaklaşım iş yerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi, işveren yetkilisi, işçi temsilcisi ve işverenin atayacağı yetkin kişilerce yapılan risk değerlendirilmesi sonrası kimyasal maddelerin risklerine göre koruyucu ekipmanların tedarik edilmesidir.
Gerekli koruyucu tedbirlerin planlanmasıdır.
Çalışanlara mutlak suretle kullandıkları kimyasalların potansiyel tehdidi, korunma önlemleri ve koruyucu ekipmanların kullanımına dair eğitimler verilmelidir. 

Kimyasal Maddelerin Risklerinden Korunmak İçin Pratik Önlemler Nelerdir?

Bulaş olmuş giysiler temizlenmeden kullanılmamalıdır.
Kirlenmiş ve ıslanmış  giysiler hemen çıkarılmalıdır
Çalışma sonrası el, kol ve yüz yıkanmalıdır.
Göz duşlarının çalışma ortamında olduğundan emin olunmalıdır.
Uzun süre ve tekrarlayan cilt temasından kaçınılmalıdır.
Kimyasalı ve varsa buharını solumaktan kaçınmalıdır.
Kimyasal maddeler  yere döküldüğünde asla koklanmamalı ve ağza alınmamalıdır. Kimyasallar mümkünse İyi havalandırılan yerlerde kullanılmalıdır.
Kimyasalı kullanırken göz, cilt ve iş elbiseleriyle temas edilmemelidir.
Kimyasal maddeler patlama ve alevlenme riskine karşı sıcak yüzeylerden ve yüksek ısıdan uzak tutulmalıdır.
Kimyasallarla çalışırken sigara içilmemelidir. 

Kimyasal Maddelere Maruziyetten Korunmak İçin Hangi Koruyucu Malzemeler Kullanılmalıdır? 

Kimyasal  maddelerle çalışanlara yaptıkları işin niteliği ve kullandıkları kimyasalın özelliği ile sağlığa zararları göz önünde bulundurularak koruyucu ekipman verilmelidir.

Kimyasallardan Korunmak İçin Koruyucular

Kullanılabilecek koruyucu ekipmanlar aşağıda belirtilmiştir:

Kimyasallara karşı koruyucu eldiven (Latex eldivenler kimyasallara karşı koruyucu değildir)
Filtre içeren solunum maskeleri (sertifikalı olanlar tercih edilmelidir)
Tam korumalı kimyasal gözlük (özellikle sıvıların sıçramasını önleyen)
Kimyasallara karşı koruyucu giysiler, gerek olursa ısıya da dayanıklı olmalıdır.
Kimyasallara etkili göz duşları bulundurulmalıdır. 

Kimyasallarla Maruziyet Durumunda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır? 

Kimyasallardan etkilenme  durumlarında yapılacak ilk yardımla ilgili bilgiler MSDS formunda mevcuttur.
Öncelikle buna göre bir ilk yardım yapılmalıdır. 

Genel İlk Yardım Prosedürleri aşağıda belirtilmiştir: 

Bilinci yerinde olmayan kişilere ağızdan herhangi bir madde verilmelidir.
Madde veya buharı solunduğunda kişi temiz havaya çıkartılmalı ve hasta sıcak tutulmalıdır.
Kişi kıpırdatılmamalı ve  dinlendirilmelidir.
Bilinç kapalıysa kişiye koma pozisyonu verilir.
Cilt temasında bol su ve sabun ile etkilenen bölgeyi en az 15 dakika su ve sabun ile yıkanmalıdır.
Cilt temasında ilgili alan su ve sabunla yıkanmalı bulaş olmuş giysiler çıkarılmadır.
Göz temasında varsa kontakt lensler de çıkarılıp göz su ile en az (15 dk) veya göz duşuyla yıkanmalıdır.
Kirlenmiş giysileri en kısa sürede  bertaraf edilmelidir.
Kimyasal madde yutulduğunda ağız su ile yıkanmalı ve çalkalanmalıdır.
Kişi kusturulmamalı ve tıbbi yardım almalıdır.
Özellikle gözün kimyasalla teması sonrası göz duşu veya gözün yıkanması yapılsa bile kişinin tedbir amaçlı da olsa göz doktoruna sevk edilmesi önerilmektedir.

Maruziyet sonrası herhangi bir belirti görülür veya şüphe duyulursa mutlak suretle doktora başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Köpek Ne Zaman,Nasıl ve Ne Sıklıkla Yıkanır?Lazer epilasyon nedir?Vücuda zararı varmıdır?,Kimler tarafından yapılmalıdır?Cilt Kırışıklıklarına İyi Gelen Besinler Nelerdir?Dil Neden İltihaplanır? Düşük Yaptıktan Sonra Ne Zaman Gebe Kalınır?Çocuklarda Beslenme Sorunları Kabızlığa Neden OluyorSabahları Erken Kalkmakta Neden Zorlanırız?Boyun Kalınlığı Çocuklarda Obesite Varlığını GösteriyorÇocuklarda İshale DikkatGenetik Faktörler Öğrenmede EtkiliYüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?funduszeue.info Doktorları Sorularınızı Cevaplıyor

1. Cildi tahriş eden madde nedir?

‘Cilt tahriş edici madde’ esasen dermatit olarak bilinen bir hastalık olan cilt iltihabına neden olan bir maddedir. Cilt tahriş edici maddeler, dermatite neden olma potansiyellerine bağlı olarak iki gruptan birinde yer alır:
  • birincil cilt tahriş edici maddeler temas ettikleri cilt bölgelerinde doğrudan iltihap oluştururlar;
  • ikincil cilt tahriş edici maddeler bir maruziyet süresinden sonra vücudun belirli bir bölgesiyle sınırlı olmayan iltihaba benzer etkilere yol açarlar.


2. Dermatit nedir?

Dermatit, birçok farklı form halinde olabilen ve ciddiyet açısından farklılık gösteren bir cilt hastalığıdır. Genellikle tahriş ve kızarıklık ile başlar ve nadiren etkilenen bölgede şişlik görülür. Şişlikler bazen gelişebilir ve bunlar patladığında septik enfeksiyon oluşabilir. Cilt tahriş edici bir madde ile temas eden vücudun herhangi bölgesi etkilenebilir. Dermatit genellikle elleri ve kolları etkiler; fakat tıbbi tedavi alınmazsa vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve daha ciddi etkilerinin gelişmesi genellikle yavaştır.




3. Hangi maddeler tahriş edicidir?

Çok sayıda madde cildi tahriş edebilir; fakat bunlar genellikle aşağıdaki gruplardan birinde yer alır:
  • Mineral yağları: Dizel ve diğer yakıt yağları dahil olmak üzere her nevi yağ, bazılarının zarara neden olması daha muhtemel olmakla birlikte cilt tahrişine neden olabilir. Yağlar, gözeneklerin tıkandığı ve septik enfeksiyonun ortaya çıktığı ciltte sivilcelere veya siyah noktalara yol açan 'yağ aknesi' olarak bilinen bir dermatit formuna neden olur. Yağ aknesi normalde yalnızca yağ veya yağlı kıyafetlerle temas edilen bu bölgeleri etkiler.
  • Kimyasallar: Bazı kimyasallar, özellikle güçlü alkalikler ve bazı asitler cilde nüfuz eder ve iyileşmesi yavaş olan ülserler veya 'delikler' oluşturur. Bunlar:
    • patlayıcıları;
    • bazı böcek ilaçlarını;
    • kromik asidi;
    • klorlu naftalinleri ve difenilleri;
    • kromatları;
    • bikromatları;
    • nikel tuzlarını;
    • kauçuk hızlandırıcıları;
    • cıva bileşiklerini;
    • özellikle ciddi dermatit formu oluşturan, güçlü bir cilt tahriş edici madde olan formaldehidi kapsar.
  • Solventler ve yağ gidericiler: Parafin, terebentin, petrol ürünleri, trikloretilen ve diğer solventler, ciltteki doğal yağı yok ederek dermatite neden olabilir. Ayrıca cildin diğer maddelerden zarar görmesine daha yatkın hale getirebilirler.
  • Katran, zift ve kömür katranı ürünleri: Zift ve katrana uzun süre maruz kalma, kötü huyluya dönüşebilecek siğil veya ülserlere neden olabilir.
  • Diğer maddeler: Bazı diğer maddelerle uzun süreli temasın dermatite neden olduğu bilinmektedir; bunlar:
    • şeker;
    • bazı sert ağaçlar;
    • bazı antibiyotik türleri;
    • çimento;
    • bazı sebze, meyve ve çiçekler.
Unutmayın: aşırı sıcak ve nemli yerlerde uzun süreli çalışmak cildinizi enfeksiyona daha yatkın hale getirir.



4. Riskleri azaltmak için neler yapılabilir?

Dermatitin önlenmesi, iyileştirilmesinden daha kolaydır. Önleyici tedbirler iki temel gruba ayrılır:
  • Çevresel korunma: Sağlığa zararlı maddelerin, cilt tahrişine neden olma ihtimali bulunmayan bir şeyle değiştirilmesini ifade eder. Ancak, sağlığa zararlı maddeleri bir tüccarın müştemilatında bulmanız daha olası olduğu için genellikle bu mümkün olmayacaktır. Havalandırma veya toz ayırma ekipmanı da yardımcı olabilir.
  • Kişisel korunma: Güvenlik kıyafeti (ör. eldivenler ve koruyucu kremler) tahriş edici maddelerin cilt ile temasını azaltabilir; fakat bu tür maddelerle teması muhtemel kıyafetin ve cildin her ikisini de korumak daha iyidir. Bunun nedeni, cilde temas eden kirli kıyafetin, etkileri çok daha kötü hale getirerek, maddeye uzun süreli maruziyete neden olmasıdır. Kıyafete sürtünme (ör. yaka, manşet veya bel kısmı) tahriş edici maddenin sızdığı cilde sürtünebilir. Tozlar da kıyafete nüfuz edebilir ve cildi tahriş etmesine olanak tanıyan terleme ile karışabilir. Bu durum genellikle yalnızca vücudun koltuk altı ve kasık gibi terlemeye yatkın bölgelerinde ortaya çıkar.




SürümTarihDeğişiklikler
İlk sürüm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası