araba harareti neden düşer / Motorda Hararete Neden Olan Faktörler Ve Çözümleri - 10 NUMARA FIAT

Araba Harareti Neden Düşer

araba harareti neden düşer

Araçta hararet, motorun aşırı ısınması durumunu ifade eder. Motor, çalışırken içerisinde yüksek sıcaklıklar üretir ve bu sıcaklığı kontrol etmek için soğutma sistemine ihtiyaç duyar. Soğutma sistemi, motorun aşırı ısınmasını önleyerek optimum çalışma sıcaklığını korur.

Araçlarda genellikle bir motor sıcaklık göstergesi bulunur. Bu gösterge, motorun anlık sıcaklığını gösterir ve normal aralıkta olması gereken bir noktası vardır. Motor sıcaklığı, normal çalışma sıcaklığı aralığında olduğunda gösterge normal konumda yer alır. Ancak motor aşırı ısınırsa veya soğutma sisteminde bir sorun varsa, gösterge yüksek sıcaklıkta veya kırmızı bölgede olabilir.

hararet sorunu

Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Soğutma sistemi, aracın motorunun aşırı ısınmasını önlemek ve motorun optimum çalışma sıcaklığını korumak için tasarlanmış bir sistemdir. Farklı araç modelleri ve markaları, soğutma sistemlerinin detaylarında farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, aracınızın kullanım kılavuzunu inceleyerek ve gerektiğinde bir profesyonel teknisyene danışarak, aracınızın özel soğutma sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Tipik bir soğutma sisteminin nasıl çalıştığını göz atacak olursak aşağıdaki adımları sıralayabiliriz:

Araba Neden Hararet Yapar?

Arabanın hararet yapmasının birçok nedeni vardır. Hararetin başlıca sebeplerini alt başlıklar halinde verelim:

Soğutma Suyunun Bitmesi

Motor içerisinde yeterli miktarda soğutma suyu olmadığında motor soğuyamaz. Hatta sistemdeki su biterse aracın anlık hararet durumunu görmeniz dahi mümkün olmaz. Çünkü aracın harareti motor soğutma suyunun sıcaklığı ile ölçülür. Soğutma suyu normal şartlarda bitmez. Suyun bitmesi için ya bir kaçak olması ya da aracın contasının yanık olması gerekir. Conta yanıkken su yanma odasına dolarak egzozdan dışarı atılır.

Devridaim Arızası

Devridaimin görevi motor içerinde bulunan soğutma suyunu pompalayarak taşımaktır. Motorda ısınan su radyatöre gider. Radyatörde soğuyan su ise motora ulaşır. Devridaim arızalanınca radyatördeki su soğuk, motordaki su ise sıcak kalır ve hararete sebep olur.

Termostat Arızası

Araçta bulunan termostatın arızalanması, motorda aşırı ısınan suyun radyatördeki ile yer değiştirmesini engeller. Yukarıda anlattığımız adımlar arasında da görebileceğiniz gibi aradaki kapı açılamaz. Böyle olunca da araç hararet yapar. Durum fark edilmezse daha ileri taşınır ve araç conta yakar. Conta yanmalarının ana nedeni termostat arızasından kaynaklanmaktadır.

Contanın Yanık Olması

Aracın silindir kapak contasının yanık olması, soğutma sistemi içerisine hava basılmasına neden olur. Oluşan basınç ve hava sebebiyle araç hararet yapar. Bu sorun daha büyük problemlerin tetikleyici olabilir.

araçlarda hararet sebepleri

Yanlış LPG Montajı

LPG sisteminin soğutması, aracın motorunun soğutma sistemi ile çalışır. LPG sistem montajı sırasında yanlış bağlantı yapılırsa aracın soğutma sistemine hava dolar. Bu durum da hararet ile sonuçlanır.

Fan Müşürü Arızası

Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar. Aynı şekilde aracın fan motorunda sorun varsa müşür emir verdiğinde bile fan motoru bozuk olduğu için çalışmayacak ve araç soğuyamayarak hararet yapacaktır.

Radyatör Tıkanması

Radyatörün içerisinde dışardan hava geçişi olabilmesi için ince kanallar bulunmaktadır. Zamanla radyatörde antifriz kullanılmamasına bağlı olarak pas oluşabilir ve bu da tıkanıklığa yol açar. Suyun rahatça dolaşmasını engelleyen tıkanıklık sebebiyle de araç hararet yapar.

Radyatörün Hava Yapması

Antifriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da radyatörün hava yapmasına neden olan faktörlerden biridir. Hava yapan radyatör, motorun aşırı ısınmasına sebep olarak harareti tetikleyebilir.

Yanlış Vites Değiştirme

Sürücülerin arabayı zorlamasına sebep olan hatalar aracın hararetini yükselten sebepler arasındadır.

araba neden hararet yapar

Devridaim Pompasının Kaçak Yapması

Soğutma sisteminin bir parçası olan devridaim pompası, sıcaklığı belirli bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Bunun için de radyatörde bulunan suyu basınç yardımıyla silindire aktarır. Eğer aracınız hızlandıkça hararet seviyesi azalıyor ve yavaşladıkça da artıyorsa devridaim pompasındaki bir kaçaktan şüphelenebilirsiniz.

Vantilatör Kayışının Gevşemesi veya Kopması

Harareti yükselten bu durum aynı zamanda aracın hareket etmesini de zorlaştırır. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda aracınızı hemen bir uzmana göstermenizde fayda vardır.

Aracım Hararet Yaparsa Ne Yapmalıyım? 

Otomobiliniz hararet yaptığında ne yapmanız gerektiği arızaya göre değişiklik gösterebilir. Eğer hararet problemiyle karşılaşırsanız ilk yapmanız gereken aracı gölge ve serin bir yere çekmek. Sonrasında kaputu açıp motorun soğumasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmeyin veya ısınmış motor suyuna soğuk su ekleyerek motoru çalıştırmayı denemeyin. Çünkü soğuk su termal şok yaratıp çatlamalara sebebiyet verebilir. Bu durumda tek yapmanız gereken motorun soğumasını beklemek.

Bir süre kaput açık bekledikten sonra motorun tamamen soğuduğundan emin olup radyatör kapağını açabilirsiniz. Oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşan bu bölümün kesinlikle soğuk olması gerekiyor. Aksi takdirde yüksek basınçlı su sıçrayarak vücudunuzu yakabilir ve kendinize ciddi şekilde zarar verebilirsiniz. Radyatör kapağını açtıktan sonra su seviyesini kontrol edip eğer azalmışsa su ekleyebilirsiniz. Su seviyesi normalse aracınızı acilen bir tamirciye götürmenizin vakti gelmiş demektir.

  • Eğer aracınızın motorundan buharlar yükseliyor ise, aracınızın hemen sağa çekip durdurun ve motoru soğumaya bırakın.
  • Aracınızın devri arttıkça hararet yükseliyorsa motor devri düşürülebilir. Aracınız hareket halindeyken eğer önünüzde yeterli bir açık alan varsa, hafif eğimli bir yolda aracınızı küçük bir vitese takıp ayağınızı gazdan çekmeyi deneyin. Gaz kesildiğinde motorunuz da yakıtı kesecektir daha sonra ise hareket halindeki motorun devir daim pompasının çalışmaya devam etmesiyle motor ısısı düşecektir.
  • Arabanızı rölantide bekletip hararetini gözlemleyebilirsiniz. Araç rölantideyken hararet düşüyorsa sorunu yakıt sisteminizden kaynaklanıyor olma ihtimali yüksek. Bu durumda aracınıza fazla yük bindirmeden en yakın servise götürmeniz gerekmektedir.

harareti önleme

Harareti Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Soğutma sisteminin bakımı için aşağıdaki parçaların bakımını ve kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirmenizde fayda var.

  • Radyatör hortumu kontrolü
  • Antifriz suyu değişimi
  • Hararet müşürü ve göstergesi kontrolü
  • Soğutma suyu kontrolü
  • Soğutma fanı kontrolü ve bakımı

Hararet Sonucunda Olacaklar Nelerdir?

Otomobillerin soğutma sisteminde oluşan küçük bir aksaklık bile aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Araç hararet yapınca motor soğutma suyu soğuyamaz. Su ısınmaya devam eder ve basınç oluşur. Motor içerisindeki suyun sıcaklığı dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar. Motor blok yüzeyinde atık oluşur. Biraz daha kullanıldığında pistonlar erimeye başlar. Piston eriyip yola devam edilince ise segmanlar erir ve motor kilitlenir. Böyle bir durumda yapılması gereken komple motor revizyonudur. Motor revizyonu gibi büyük bir soruna neden olan sıkıntı bazen sadece su hortumu gibi ucuz bir parçanın hasar almasından kaynaklanabilir.

Yaz aylarında otomobillerde hararet sorunu sıklıkla görülmektedir. Araçta sıvı kaybının olması, yüksek devirle kullanması gibi pek çok unsur motorun hararet yapmasına neden olabilir. Peki motor hararet yaparsa ne yapılmalı? Araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli sizler için anlattık.

Motorun Hararet Yapmasının Nedenleri


  • Radyatör peteklerinin tıkanması, radyatörde suyun azalması,
  • Vantilatör kayışının gevşek veya kopuk olması,
  • Termostatın arızalı olması,
  • Motor yağının azalması, motor soğutma suyu kanallarının tıkalı olması,
  • Uygun vites ve hızda gidilmemesi,
  • Otomatik fanın arızalı olması
  • Arabanın soğutma fanının bozulmuş olması
  • Radyatörde tıkanma

Motor soğutma sistemi borularında tıkanma gibi unsurlar aracın hararet yapmasının nedenleri arasındadır. Ek olarak;

  • Araçta ısı göstergesi çalışmıyorsa ısı müşiri arızalı olabilir.
  • Motor, çalıştıktan sonra çalışma sıcaklığına gelmiyorsa kalorifer hortumlarında kaçak olabilir.
  • Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi kayış kopması olabilir.

Peki, araba hararet yaparsa nasıl müdahale edilmeli?

Araba hararet yaparsa öncelikle aracın uygun bir yere çekilmeli sonrasında da motorun soğuması beklenmelidir. Soğutma suyu kapı açılmaya çalışılmamalıdır.  Eğer içerisindeki su derecenin çok üzerinde ise, çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır. Araba soğuduktan sonra soğutma suyu kabını açarak temiz su eklemelisi yapmalısınız. Kullandığınız su içme suyu olmalıdır. Sonrasında aracı çalıştırın. Belli seviyeye kadar su ekleyerek motorun suyu devir daim etmesi beklenmelidir. Belirli bir süre çalıştıktan sonra hararet seviyesinde anormal bir artış yoksa yolunuza devam edebilirsiniz. Eğer hararet seviyesinde kısa sürede yine bir artık söz konusuysa, bu üst kapak contanızı yandığı anlamına gelmektedir. Bu durumda yetkili bir kişiden destek almanız gerekir. Aracınızın en yakın servise çekilmesini sağlamalısınız. Aksi halde aracınızda kalıcı hasarlar oluşabilir ve ciddi masraflara yol açabilir.

Motor ısınması durumunda;

Radyatöre konacak suyun seviyesi peteklerin üzerinde olmalıdır. Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.

Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer.

Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.

Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.

Yeni blog yazılarımızdan, funduszeue.info avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

funduszeue.info

funduszeue.info

Hararet uzun yolda dusme yaşayanlar dikkatine

  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    Termostatın &#;alışma prensibi b&#;t&#;n ara&#;larda aynıdır. Sizin anlattıgınız gibi hızlanınca yani uzun yolda sıcaklıgın sıfıra inmesi termostatınızın arızalı oldugunu g&#;sterir. Kısacası ka&#;ırıyor demektir.
    Termostat şu işe yarar motor ile radyat&#;r kapalı devre şeklinde &#;alısan bir sistemdir. Tersmostat ise radyat&#;r ile motor arasında ısı ile a&#;ılıp kapanan bir vana g&#;revi g&#;r&#;r. Motor i&#;erisindeki su ısındıkca termostat yavaş yavaş a&#;ılır devir daim pompası yardımı ile radyat&#;rde bulunan suyun motora girmesine izin verilir. Şimdi siz uzun yolda giderken ara&#; daha iyi r&#;zgar alacagı i&#;in radyat&#;r suyu &#;ok &#;abuk sogur. motordaki su ısındıgı zaman termostadı a&#;ar termostadta radyat&#;rdeki suyun motor iine girmesine izin verir radyat&#;rdeki su soguk oldugu i&#;in ısı sehir i&#;indekinde daha fazla d&#;şer. Aslında d&#;şmemesi gerekir kaliteli bir termostat bu ani sıcaklık degişimlerini hissdedip aşırı suyun &#;ok fazla girmemsini yavaş yavaş girmesini sağlar. kalitesiz termostadlar bir anda a&#;ıldıgı i&#;in radyat&#;rdeki soguk su bir anda motor i&#;ene girer ve ara&#; b&#;ylece sogur ama şehir i&#;erisinde bu olay b&#;yle olmaz &#;&#;nk&#; şehir e&#;erisinde hızlı gidemediginiz i&#;n radyat&#;r suyu sehirler arasında gittiginiz kadar soguma olmaz. Kesiinlikle termostadı orjinal kullanın yan sanayiler pek işe yaramıyor.







  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Mytohology

    Merhaba.
    &#;ok teşekk&#;r ederim.
    Değişim yaptırdığım halde 6 aydır bu problemi yaşıyorum.

    Bence servise g&#;stermelisiniz ara&#; ne
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Mytohology

    Merhaba.
    &#;ok teşekk&#;r ederim.
    Değişim yaptırdığım halde 6 aydır bu problemi yaşıyorum.
    Renault 19 aracımda d&#;şerdi ben normal karşılardım ne g&#;zel araba derdim yeni aracımda hi&#; d&#;şmez kafama takardım.

    Teşekk&#;rler.
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: emrcnd

    Renault 19 aracımda d&#;şerdi ben normal karşılardım ne g&#;zel araba derdim yeni aracımda hi&#; d&#;şmez kafama takardım.

    Teşekk&#;rler.


    Kafa rahat olmalı bencede
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: emrcnd

    Renault 19 aracımda d&#;şerdi ben normal karşılardım ne g&#;zel araba derdim yeni aracımda hi&#; d&#;şmez kafama takardım.

    Teşekk&#;rler.


    Kafa rahat olmalı bencede
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    MozalvaM kullanıcısına yanıt
    Merhaba.
    Passat
    İlk aldığım termostat arızalıymış usta kendi temin ettiği termostatı takmıştı ama sorun d&#;zelmedi.
    Vw forunda aynı sorunu yaşayanlara termostat değişimi i&#;in yetkili servisi tavsiye etmişler.
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Mytohology

    Merhaba.
    Passat
    İlk aldığım termostat arızalıymış usta kendi temin ettiği termostatı takmıştı ama sorun d&#;zelmedi.
    Vw forunda aynı sorunu yaşayanlara termostat değişimi i&#;in yetkili servisi tavsiye etmişler.

    Orijinali le degistirmelisiniz ne kadar mahal oldu
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Çavuş
    82 Mesaj
  • Çavuş
    82 Mesaj
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Trabzondan d&#;nerken ılgazdan sabah saat gibi ge&#;iyordum. Hava cok soguktu ve hararet gostergesi bayagi inmişti. Bende soğuktandır herhalde deyip onemsemedim. Neyse D&#;zceye geldigimde motorun sesi degisti. İndim kaputu actım bir sorun yoktu. O sekilde pendike eve kadar geldim. 1 gun sonra ustaya gittim. Usta elini fana attı fan cok zor d&#;nd&#;. Fanın donmesini saglayan bilye(termik) bozulmuş. Zor d&#;nd&#;ğ&#; icin yol boyunca fan calıştıgı icin yuksek seste calismis motor. Buda benim yaşadığım bir olaydır paylaşmak istedim. Bu arada ara&#; 99 model idi.
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: ozerpeker61

    Trabzondan d&#;nerken ılgazdan sabah saat gibi ge&#;iyordum. Hava cok soguktu ve hararet gostergesi bayagi inmişti. Bende soğuktandır herhalde deyip onemsemedim. Neyse D&#;zceye geldigimde motorun sesi degisti. İndim kaputu actım bir sorun yoktu. O sekilde pendike eve kadar geldim. 1 gun sonra ustaya gittim. Usta elini fana attı fan cok zor d&#;nd&#;. Fanın donmesini saglayan bilye(termik) bozulmuş. Zor d&#;nd&#;ğ&#; icin yol boyunca fan calıştıgı icin yuksek seste calismis motor. Buda benim yaşadığım bir olaydır paylaşmak istedim. Bu arada ara&#; 99 model idi.

    tSk
  • Yarbay
    Mesaj
    Bu sorun dizellerde de oluyor mu?
    Gordugum kadariyla LPG veya Benzinlilerde daha cok oluyor.
  • Yarbay
    Mesaj
    Termostat kesinlikle kontrol edilmeli s&#;rekli, ne yapıcağı belli olmaz, ya hi&#; a&#;ılmazsaara&#; hararet yapabilir, a&#;ıkken hani bir nebze gene iyi, tabi lpg li ara&#;larda lpg su sıcaklığı ile buharlaştırıldığı i&#;in lpg de bir &#;ok şeye sebep olabiliyor motor ısınmayınca. Dikkat etmek gerekli, ama bazı durumlarda termostatta sorun olmasa bile kışın eksi derecelerde soğuma olabiliyor.
  • Çavuş
    82 Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: ozgur_gs_91

    Termostat kesinlikle kontrol edilmeli s&#;rekli, ne yapıcağı belli olmaz, ya hi&#; a&#;ılmazsaara&#; hararet yapabilir, a&#;ıkken hani bir nebze gene iyi, tabi lpg li ara&#;larda lpg su sıcaklığı ile buharlaştırıldığı i&#;in lpg de bir &#;ok şeye sebep olabiliyor motor ısınmayınca. Dikkat etmek gerekli, ama bazı durumlarda termostatta sorun olmasa bile kışın eksi derecelerde soğuma olabiliyor.

    Benimde b&#;yle durum var yarın sabah ustaya g&#;t&#;rmek olucak ilk is
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    ozgur_gs_91o kullanıcısına yanıt
    Merhaba.
    Ge&#;en haftaki karda tam 18 km sonra LPG' ye ge&#;ebildi.
    Hemen ardından mavi antifriz takviye yaptım sorun d&#;zeldi.
    Normalde 15 derece sıcaklıkta tam 5 dakika r&#;lantiden sonra LPG' ye ge&#;iyor.
  • Yarbay
    Mesaj
    MytohologyM kullanıcısına yanıt
    R&#;lantide beklemek yerine yol gitseniz daha &#;abuk ge&#;ebilir lpg ye, yerinde dururken ısınma ge&#; olabilir, antfiriz ısıyı daha &#;ok taşıdığı i&#;in yaz kış antifiriz kullanmakta fayda var.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Araba Neden Hararet Yapar?

Oto Bakım

 

Araba Neden Hararet Yapar?

Araba nasıl çalışır; benzinli ya da dizel motorlu araçlarda, fosil yakıtların yakılması sonucu, enerji açığa çıkar ve aracın hareket etmesi sağlanır.  Ancak bazı durumlarda yanma sonucu ortaya çıkan, aşırı sıcaklık istenmeyen seviyelere ulaşır. Bunun sonucunda ise hararet ile karşılaşılır. Genel olarak duman yükselmez, sadece gösterge panelinde yer alan ibre kırmızı bölüme gelir.

  •       İçten yanmalı motorlarda, arabaların silindirleri arasında yakıt yakılır. Bu nedenle de ciddi bir ısı meydana çıkar. Isıyı kontrol edebilmek için, hava ya da sıvı versiyonları bulunan soğutma mekanizmaları devreye girmektedir. Bazı durumlarda bu soğutucu mekanizmalar yeterince iyi çalışmadıklarından dolayı, motor hararet yapar.
  •       Araçlarda ısının kontrollü olması önem taşır. Çünkü motor parçaları belirli bir ısı seviyesini aşmayacak şekilde, çalışacakmış gibi üretilmektedir. Bu nedenle, ısı yükseldikçe motor parçaları zarar görmektedir.

Araba neden hararet yapar, başlıca nedenleri şöyledir:

  •       Soğutma sıvısının azalması.
  •       Soğutma fanının bozulması.
  •       Hararet göstergesinin bozuk olması, yani motor hararet müşürü bozulmuş demektir. Hararet müşürü parçasının görevi; soğutma suyu sıcaklığını belirlemek ve motor kontrol ünitesine bildirmektir. Müşürün yanlış ölçüm yapması ise, radyatör fanının devreye girmesini engelleyecektir. Böylece, hararetin yükselmesine sebep olur.
  •       Ayrıca; yanlış vites değiştirme, arabayı zorlama gibi sürücü hataları da, aracın hararetini yükseltebilir.
  •       Vantilatör kayışının kopması veya devirdaim pompasının bozulması durumu da, harareti yükseltebilir. Ancak böyle bir durumda, hararet yükselmesine ek olarak aracın hareket etmesinde de güçlük yaşanır.

 

Araç Su Eksiltiyor Ama Hararet Yapmıyor?

İçten yanmalı motorların stabil çalışmasını sağlayan soğutma sistemi, araç için hayati bir parça diyebiliriz. Sistem içerisindeki antifirizli soğutma suyu, motorun sürekli optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlamaktadır. Böylece içten yanmalı motorlarda, soğutma sistemi bir döngü şeklinde çalışır. Sağlam bir motorda ise yıllarca bir eksilme olması beklenmez. Fakat otomobilde arıza olması nedeniyle, su seviyesinde düşme gerçekleşebilir.

Araba neden su eksiltir, nedenleri şöyledir:

1-Soğutma Sistemi Boruları: Motor soğutma sisteminin boruları, kauçuk ve plastik malzemeden üretilmiştir. Sürekli ısınan ve motor kapatıldığında soğur. Bu nedenle bir süre sonra çatlayabilir ya da delinebilir. Genellikle, eski model arabalarda az az su eksiltmenin sebebi bu nedenle gerçekleşir. Özellikle antifiriz konulduğunda, su eksiltme problemi yaşanıyorsa, su geçen boruları kontrol ettirmeniz gerekebilir.

2-Radyatör Delinmesi: Kalorifer peteğine benzeyen radyatör, aracın ön kısmından aldığı hava ile suyu anlık olarak soğutmaktadır. Radyatör neden delinir; oluşan pas, korozyon sebebi gibi nedenler ile zamanla kılcal delikler, parçanın su kaçırmasına ve aracın suyunun eksiltmesine sebep olabilir. Böylece, araba harareti gibi durumlara yol açabilir.

3-  Devirdaim Arızası: Genellikle V kayışından tahrik alan, motorun dönme hızına göre soğutma sıvısının motorda sirkülasyonunu sağlar. İlgili devirdaim pompası, motora conta ile montajlanmaktadır. Zamanla conta deforme olur ve parçanın delinmesi vb. gibi nedenler suyun eksilmesine neden olabilmektedir. Ayrıca devirdaim pompasının, her triger değişiminde de yenilenmesi önerilir.

4-Silindir Kapak Contası Yanması: En maliyetli olan arıza ise, silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın işlevini yerine getirememesi sonucu, yanma odasına karışan soğutma sıvısı, aracın hem düzensiz çalışmasına hem de ciddi oranda su eksiltmesine sebep olur. Bu nedenle, genellikle hararet yapan araçlarda yanan conta,  eski arabalarda hararet olmadan da yanabilir.

5-Motor Bloğu Tapalarının İşlevini Kaybetme Durumu: İçten yanmalı motorlar, tasarlanırken aşırı soğuklarda; donma vs. durumunda bloğun zarar görmeden, fazla suyun tahliye edilmesi adına birçok tapa bulunur. Gözle görülemeyen bu tahliye tapaları, araçta su eksiltmeye ve akabinde, araba harareti sorununa yol açabilir. Ayrıca, silindir contası yanan arabalarda, muhtemelen gaza basıldığında egzozdan beyaz duman çıkabilir.

6-Yedek Su Deposu Kapağı Arızası: İhmal edilen ve birçok su eksiltme probleminin sebebi ise genleşme kabı kapağının işlevini kaybetme durumunda, aracın su eksiltmesidir. Yüksek basınçla çalışan soğutma sisteminin tek çıkış yolu, kaputu açtığınızda gördüğünüz sarı kapaktır. Bu kapağın, depoya tam oturmuyor olmasıyla, arada boşluk kalması vb. durumlarda; sistemde oluşan basınçlı suyun, buhar olarak çıkmasına ve su eksiltmesine neden olur. Radyatör kapağı arızası, aynı zamanda aracın hararet yapmasına da sebep olmaktadır.

İlgili arızaların en güçlüsü ve en az üçü, antifiriz kullanımının ihmal edilmesi sonucu ortaya çıktığı belirtilir. Aynı şekilde, uzun süredir antifiriz kullanılmamış bir motora, antifiriz eklenmesi de oluşan pas ve korozyonu çözeceği için, su eksiltmeye sebep olabilir.  İlgili durumlardan; silindir kapağı yanması haricindeki hararet nedenleri fazla görülmemektedir. Eğer sık sık yedek su deposunu kontrol ediyorsanız ve eksilen sıvıyı tamamlıyorsanız, bu tarz sorunlar ile karşılamazsınız. Özellikle; lpg’li araçlarda sonradan eklenen LPG beyninin hortumları vb. aracın, su eksiltmesine sebep olur. Fakat tabii ki; radyatör tıkanması, devirdaim pompasının işlevini yitirmesi gibi durumlar da araba harareti yapabilir.

 

 

 

 

 

Hararet Göstergesi Aniden Yükseliyor Ne Yapmalıyım?

Aracın hararet göstergesi, termostata bağlı olarak çalışmaktadır. Termostat belli ısıya geldiğinde ise fan devreye girer ve soğutmaya yardımcı olur. Aracın kaputunu açıp, termostattan gelen boru kontrol edilir; ani yükseliş esnasında boru soğuksa, termostat arızalıdır. Yani zamansız şekilde açma kapama yapıyordur. Ani yükseliş ve düşüşlerin temel nedeni ise, termostat arızası diyebiliriz. Eğer termostattan giden boru, çok aşırı sıcaksa ve ani yükseliş-düşüler gösteriyorsa, termostat geç açma yapıyor anlamına gelir. Bu durum ise daha ciddidir. Termostatın en kısa zamanda kontrol edilmesi gerekir. Termostat ve aynı zamanda, fan devreye girmez ise, muhtemelen araç fazla ısınır ve soğutma suyu basıncı artar. Akabinde ise motor pistonları vb. zarar görebilir.

 

Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

Aracın gösterge panelinde yer alan, hararet göstergesi normal değeri; yani hararet ibresinin 90’ı geçmesi önerilmez. Geçtiği takdirde ise, motorun normalden fazla ısınmaya başladığını anlamanız gerekir. 90’dan sonra, gösterge de kırmızı şerit başlar.

Araba Harareti Nasıl Düşürülür?

Hararet göstergesi, 90’nı geçtiğinde ve aracınızı hararet yaptığında öncelikle aracı gölge bir yerde durdurmanız gerekir.

  •       Aracınızı gölge bir yere çekip, kontağı ve klimayı kapatmalısınız.
  •       Kaputu açıp bir süre bekleyin.
  •       Su kaybını kontrol etmek adına, radyatör kapağını açın. Ama bunu arabanız tamamen soğuduktan sonra yapmanız gerekir. Aksi durumda kaynayan su yüzünüzü ve ellerinizi yakabilir.
  •       Su kaybından dolayı, arabanız hararet yapmışsa ise su eklemeniz gerekir.
  •       Su seviyesi normalse, bir tamirci çağırmanız veya arabanızı en yakın tamirciye götürmeniz önerilir.

Soğutma Sistemine İyi Bakmanın Önemi

Araba harareti gibi sorunlar ile karşılaşmamak için, soğutma sisteminin bakımı önemlidir. Motor arabanın en temel parçasıdır. Bu nedenle herhangi bir arıza durumunda, ciddi ücretler ödeyebilirsiniz. Motorun sürekli olarak yüksek sıcaklıkta çalışması ise ona zarar verir. Bu nedenle, soğutma sistemine iyi bakmanız gerekir. Bunun için; radyatör hortumu kontrolü, antifriz suyu değişimi, hararet müşürü ve hararet göstergesi gibi sistemlerin bakımını, düzenli aralıklar ile yaptırmanız önerilir. Genellikle periyodik bakımlar sırasında, yetkili teknik servisler bu işlemleri yaparlar. Fakat kendiniz emin olabilmek için, en az ayda 1 ya da 2 kere soğutma sıvısı gibi noktaları kontrol etmenizde fayda vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası