rölanti devri nedir / Rölanti Nedir? | funduszeue.info

Rölanti Devri Nedir

rölanti devri nedir

Motor Devri Nedir?

Her araç motorunun özelliklerine bağlı olarak verimli çalıştığı bir devir aralığı bulunmaktadır. Motor devrinizi devir saatinden anlayabilirsiniz. Peki motor devri nedir? Miniyol sizin için yanıtladı.

    • Devir Saati Nedir?
    • Devir Saati Nasıl Çalışır?
    • Devir Saati Çeşitleri Nelerdir?
      • Mekanik Devir Saati
      • Analog Devir Saati
      • Dijital Devir Saati
    • Devir Saatiyle Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?
    • Araç Dururken Devir Kaçta Olmalıdır?
    • Araç Rölantideyken Devir Neden Yükselir?
    • Rölanti Devri Yüksek Olursa Ne Olur?

Motor devri tüm araç kullanıcılarının bildiği ve önem verdiği bir kavramdır. Motor devrinizi devir saatinden anlayabilirsiniz. Peki motor devri nedir?

Motor devrini aracın motorunda bulunan krank milinden ölçeriz. Araç motorunda bulunan krank milinin bir dakikada yaptığı dönme sayısı motor devridir. Aracınızda yer alan devir saati göstergesinden krank milinin devrini görebilirsiniz.

Motor devrinize göre aracınızın vitesini düşürüp arttırarak aracınızın performansını arttırabilirsiniz. Ayrıca bu sayede yakıt tasarrufu sağlamanız da mümkündür. Bu noktada kullanıcıların sıklıkla merak ettiği bir diğer soru devir saati nedir? sorusu olmaktadır.

Devir Saati Nedir?

devir-saatiyle-yakit-tasarrufu-nasil-yapilir

Her araç motorunun özelliklerine bağlı olarak verimli çalıştığı bir devir aralığı bulunmaktadır. Bu aralığı aracınızın kullanma kılavuzundan ya da aracınızın servisinden öğrenebilirsiniz. Devir saati size aracınızın hangi devirde olduğunu gösteren göstergedir.

Devir saatinde yer alan yeşil renk devrin en verimli olduğu devri gösterirken kırmızı ile belirtilen alan ise motor devrinin zorlandığı devri göstermektedir.

Devir Saati Nasıl Çalışır?

Devir saati göstergesi dizel ve benzinli araçlarda, araç markasında ve modeline göre değişkenlik göstermektedir. Dize araçlarda devir saati göstergesi yaklaşık olarak devire kadar devri göstermektedir. Benzinli araçlarda ise bu devir göstergesi ’e kadar ulaşmaktadır.

Gösterge üzerinde yer alan aralığındaki sayıyı ile çarparak devir sayınızı bulabilirsiniz.

Aracın dizel ya da benzinli olup olmadığını da devir saatinden anlamanız mümkündür.

Devir Saati Çeşitleri Nelerdir?

Dijital, analog ve mekanik olmak üzere üç farklı devir saati çeşidi bulunmaktadır.

Mekanik Devir Saati

En basit tasarıma sahip olan devir saati mekanik devir saatidir. Bu saat çeşidi bir tahrik kablosunun krank ve eksantrik miline bağlanmasıyla çalışır. Milin dönme hızını buradan alır ve gösterge ibresini hareket ettirir. Genellikle eski araçlarda ve motosikletlerde bulunmaktadır.

Analog Devir Saati

Analog devir saati mekanik devir saatine kıyasla daha gelişmiş bir modeldir. Ancak çalışma mantığı mekanik devir saatiyle neredeyse aynıdır.

Dijital Devir Saati

Dijital devir saati en gelişmiş devir saati modelidir. Krank mili sensörüne bağlanarak çalışır. Manyetik bobin yerine sensörden gelen sinyalleri toplayan bir mikroişlemci bulunmaktadır. Bu sinyaller, kesin bir değer olarak gösterge paneline yansıtılmaktadır bu sebeple en küçük hata payına sahip olan devir saati çeşidi dijital devir saatidir.

Devir Saatiyle Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Aracınızın motor yapısına göre verimlilik sağlayan devir sayısı değişkenlik göstermektedir. Ancak genellikle dizel bir araçta yakıt verimliliğini sağlamak için – devir aralığında vites değiştirmeniz verimlilik sağlayacaktır. Benzinli araçlarda ise – devir aralığında vites değişikliği yapmak hem motor sağlığınız hem yakıt tasarrufunuz için maksimum verimi verecektir.

Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi – devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Araç Dururken Devir Kaçta Olmalıdır?

Aracınız çalışırken duruyor ise buna rölanti ismi verilmektedir. Araç sürücüleri aracın rölanti devrinin kaçta olması gerektiğini merak ederler. Rölanti ayarı için aracınızın devrinin ortalama – devir aralığında bulunması doğru olacaktır. Bunun sebebi rölanti devrinizin bu aralığın altında bir devirde olması aracınızın motoru çalışırken tekleme ya da durma ihtimalini oluşturur. Bu durum ise aracın motoru ve trafik güvenliği için oldukça tehlikeli bir durumdur.

Araç Rölantideyken Devir Neden Yükselir?

Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde motorun rölantide kalabilmesi için gerekli hava miktarı ayarlanır. Motor soğukken rölanti valfi hava geçişini daha da açmaktadır bu durumda motorun rölanti devrini arttırmaktadır.  

Rölanti Devri Yüksek Olursa Ne Olur?

Motor, araç rölanti durumundayken çalışmaya devam eder. Doğru rölanti devrinde olmak aracınızın stop etmesini engeller. Rölanti devrinin olması gerektiğinden fazla olması durumunda ise aracınız fazla yakıt sarfiyatı yapacaktır.

Rölanti, arac&#;n mümkün olan en dü&#;ük devir say&#;s&#;nda çal&#;&#;mas&#; durumuna verilen isimdir.  Rölanti ayar&#; uygun &#;ekilde yap&#;lmam&#;&#; ise, arac&#;n rölantide kullan&#;ld&#;&#;&#; hallerde motor stop etmektedir. Buna kar&#;&#;l&#;k olarak rölanti ayar&#; yüksek &#;ekilde ayarlanm&#;&#;sa, arac&#;n yüksek yak&#;t tüketmesi durumu ortaya ç&#;kmaktad&#;r.  Arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#;, gaz pedal&#;ndan aya&#;&#;n çekilerek arac&#;n kendi haline b&#;rak&#;lmas&#; anlam&#;na gelmektedir. Arac&#; rölantide kullanmak hem araç sa&#;l&#;&#;&#; hem de yak&#;t sarfiyat&#; aç&#;s&#;ndan tavsiye edilmeyen bir durumdur.

Rölanti Ne Demek?

Rölanti kelimesi, Frans&#;zca bir kelime olan “ralenti” kelimesinden türetilmi&#;tir. Frans&#;zca kökenli bir kelime olan rölantinin kelime anlam&#; ise “yava&#;lam&#;&#;” veya “a&#;&#;rla&#;m&#;&#;” olarak ifade edilmektedir. Ta&#;&#;tlarda arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#;, arac&#;n mümkün olan en dü&#;ük devirde kullan&#;lmas&#; duruma verilen isimdir. Rölanti ayar&#; ad&#; verilen bir ayarlama ile arac&#;n kullan&#;labilece&#;i en dü&#;ük devir say&#;s&#; ayarlanabilmektedir. Bu ayar uygun olmayan bir &#;ekilde yap&#;l&#;rsa, araç rölantide kullan&#;m durumlar&#;nda stop edebilmekte ve tehlikeli durumlar&#;n ortaya ç&#;kmas&#;na sebebiyet verebilmektedir. Rölanti ayar&#;n&#;n yüksek yap&#;lmas&#; durumunda ise yak&#;t sarfiyat&#; artmaktad&#;r. Bu sebeple arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#; tavsiye edilmemektedir.

Rölanti Ayar&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Rölanti ayar&#;, arac&#;n stop etmeden minimum düzeyde yak&#;t harcayaca&#;&#; &#;ekilde yap&#;l&#;r. Bu ayar, araç için en ideal olan ayard&#;r. Rölanti ayar&#;n&#;n yanl&#;&#; yap&#;lmas&#;, arac&#;n stop etmesine veya yak&#;t sarfiyat&#;n&#;n artmas&#;na sebebiyet vermektedir. Arac&#;n en az yak&#;t sarfiyat&#; gerçekle&#;tirece&#;i devirler ile sürücünün arac&#; mümkün olan en az sars&#;nt&#; düzeyinde kullanaca&#;&#; devirlerin belirlenmesiyle ideal rölanti devri belirlenmektedir.  Araba üreticileri; araç motorunun gücünü ve motorun silindir say&#;n&#; göz önünde bulundurarak varsay&#;lan bir rölanti devri ayarlamaktad&#;r. Araç motorunun silindir say&#;s&#; artt&#;kça ideal rölanti devri de azalmaktad&#;r. Araba üreticileri, fabrika ç&#;k&#;&#;&#; olarak rölanti ayar&#;n&#; ayarlam&#;&#; olsa da sürücülerin talepleri do&#;rultusunda rölanti devri yeniden ayarlanabilmekte ve de&#;i&#;tirilebilmektedir. Yeni ve acemi sürücüler, rölanti devrini artt&#;rarak arac&#;n kald&#;r&#;lmas&#; s&#;ras&#;nda arac&#;n stop ettirilmesi riskinden kaç&#;nmaktad&#;r. Ancak rölanti ayar&#;n&#;n artt&#;r&#;lmas&#;n&#;n fazladan yak&#;t tüketimine sebep olabilece&#;i bilinmelidir.

Rölanti Devri Kaç Olmal&#;d&#;r?

Rölanti devrinin kaç olmas&#; gerekti&#;i, motorun gücüne ve silindir say&#;s&#;na göre belirlenmektedir. Bu nedenle her araç için standart olarak uygulanabilecek bir rölanti devri bulunmamaktad&#;r. Rölanti devri, kimi zaman sürücülerin ihtiyaçlar&#; do&#;rultusunda da ayarlanmaktad&#;r. Genel olarak araçlardaki rölanti devrinin ile aras&#;ndaki seviyelerde oldu&#;u bilinmektedir. Öte yandan motorun durumu her ne olursa olsun devirin alt&#;ndaki rölanti ayar&#;na sahip araçlarda tekleme ve stop etme durumlar&#; meydana gelmektedir. 

Rölanti Ar&#;zalar&#; Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Rölanti ar&#;zalar&#;, motor ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yanmas&#;yla anla&#;&#;labilmektedir. Motor ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yan&#; s&#;ra rölanti ar&#;zas&#;n&#;n meydana geldi&#;i durumlarda arac&#;n ola&#;an d&#;&#;&#; davran&#;&#;lar&#; gözlemlenmektedir. Bu davran&#;&#;lar&#;n ba&#;&#;nda arac&#;n stop etmesi veya teklemesi gelmektedir. Rölanti ar&#;zalar&#;; rölanti dalgalanmas&#;, arac&#;n rölantide titremesi ve rölanti valfinin ar&#;zalanmas&#; ile kendisini gösterebilmektedir.

Rölanti Dalgalanmas&#; Neden Olur?

Rölanti dalgalanmas&#;, motorun stabil bir &#;ekilde çal&#;&#;mad&#;&#;&#;n&#;n göstergesidir. Motorun ola&#;an çal&#;&#;mas&#; s&#;ras&#;nda devirlerin sürekli de&#;i&#;mesi durumu rölanti dalgalanmas&#; veya rölanti titremesi olarak adland&#;r&#;l&#;r. Te&#;hisi kolay olan bu durum, sürücü taraf&#;ndan kolayl&#;kla hissedilebilir. Rölanti dalgalanmas&#;n&#;n ileri boyutta olmas&#; halinde araç tekleyerek çal&#;&#;makta veya sürekli olarak stop etmektedir. Bu tip durumlarda ar&#;zan&#;n kesin tespiti için araç öncelikle ar&#;za tespit cihaz&#;na ba&#;lat&#;lmal&#;d&#;r. Ar&#;za tespit cihaz&#; taraf&#;ndan verilen ar&#;za koduna ba&#;l&#; olarak çözüm için harekete geçilmelidir. Tamirin yap&#;lmas&#; için gerekli olan bütçe, ar&#;zan&#;n neden kaynakland&#;&#;&#;na ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;iklik göstermektedir.

Araba Rölantide Neden Titrer?

Rölanti titremesine neden olabilecek durumlar a&#;a&#;&#;daki gibi s&#;ralanabilir.

  • Buji veya buji t&#;rnaklar&#;n&#;n ayar&#;n&#;n bozulmas&#;.
  • Buji veya buji t&#;rnaklar&#;nda ya&#;lanma meydana gelmesi.
  • Buji kablolar&#;nda ar&#;za meydana gelmesi.
  • Ate&#;leme bobininde ar&#;za meydana gelmesi.
  • Emme manifoldunda hava kaça&#;&#; bulunmas&#;.
  • EGR’de ar&#;za meydana gelmesi.
  • EGR valfinin bozulmas&#;.
  • Gaz kelebe&#;inde ya&#;lanma meydana gelmesi.
  • Rölanti valfinin bozulmas&#;.
  • MAP sensörünün bozulmas&#;.
  • Sübaplarda erime meydana gelmesi.
  • Hava filtresinde a&#;&#;r&#; kirlilik veya t&#;kan&#;kl&#;k meydana gelmesi
  • Avans ayar&#;nda ar&#;za meydana gelmesi.
  • Silindir kapak contas&#;nda ar&#;za meydana gelmesi.
  • Triger setimin yanl&#;&#; tak&#;lm&#;&#; olmas&#;.

Rölanti Valfi Neden Ar&#;zalan&#;r?

Rölanti valfinin ar&#;zalanma nedenleri aras&#;nda en s&#;k görülen sebep, tozlanma veya ya&#;lanmaya ba&#;l&#; olarak rölanti valfinin bir k&#;sm&#;n&#;n veya tamam&#;n&#;n t&#;kanmas&#; durumudur. Bu tip durumlarda rölanti devrinin ayarlanmas&#; olanaks&#;z hale gelir. Buna ba&#;l&#; olarak arac&#;n s&#;kl&#;kla stop etmesi veya teklemesi gibi problemlerle kar&#;&#;la&#;&#;labilmektedir. Tozlanm&#;&#;, kirlenmi&#; veya ya&#;lanm&#;&#; bir rölanti valfi, kolay bir &#;ekilde temizlenebilir ve ar&#;za giderilebilir. Ancak baz&#; durumlarda rölanti valfinde çatlama, k&#;r&#;lma veya bozulma meydana gelebilmektedir. Bu gibi hallerde ise rölanti valfinin de&#;i&#;tirilmesi gerekmektedir. Rölanti valfinde meydana gelen ar&#;zalar, hava kayna&#;&#;n&#; yetersiz hale getirmektedir. Hava kayna&#;&#;n&#;n yetersizli&#;ine ba&#;l&#; olarak t&#;kanan rölanti motoru, arac&#;n stop etmesine olmaktad&#;r.

Araç Neden Rölantide Kalmamal&#;d&#;r?

Arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#;, arac&#;n ile devir aras&#;ndaki küçük bir devirde kullan&#;lmas&#;n&#; ifade etmektedir. Bu durum, yak&#;t tüketimi için son derece olumsuz bir durumdur. Özellikle de arac&#;n rölanti ayar&#; bozuksa, arac&#;n yak&#;t tüketimi çok daha yüksek seviyelere ç&#;kabilir. Bu nedenle arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#; kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ayr&#;ca arac&#; rölantide kullanmak, motoru da a&#;&#;nd&#;ran ve dolay&#;s&#;yla motor ömrünü k&#;saltan bir durumdur.

Arac&#;n Rölantide Kalmas&#; Motora Zarar Verir mi?

Arac&#;n rölantide kalmas&#;, motora zarar veren durumlar aras&#;nda yer almaktad&#;r. Pek çok sürücü, sürü&#; s&#;ras&#;nda arac&#;n&#; rölantide kullanabilmektedir. Özellikle bo&#; ve düz yollarda sürücüler taraf&#;ndan s&#;kl&#;kla yap&#;lan bu durum, yak&#;t tüketiminin artmas&#;na sebep oldu&#;u gibi ayn&#; zamanda motorun a&#;&#;nmas&#;na ve motor ömrünün k&#;salmas&#;na neden olan bir faktördür. Arac&#; rölantide kullanmak, araç motor ömrünü azaltan al&#;&#;kanl&#;klar aras&#;nda yer almaktad&#;r. Arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#;, motorun gereken süreden daha uzun süre çal&#;&#;mas&#;na sebep olmaktad&#;r. Ancak bu durum pek çok sürücü taraf&#;ndan yanl&#;&#; bilinmekte ve rölantide kullan&#;ld&#;&#;&#;nda motorun dinlendirildi&#;i gibi bir dü&#;ünce olu&#;maktad&#;r. Oysa ki arac&#;n rölantide kullan&#;lmas&#; motorun daha fazla çal&#;&#;mas&#;na yol açarak motorun y&#;pranma süresini k&#;saltmaktad&#;r.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası