prezervatif nedir ne için kullanılır / Prezervatif Nedir? Nasıl Kullanılır? - funduszeue.info

Prezervatif Nedir Ne Için Kullanılır

prezervatif nedir ne için kullanılır

Prezervatif Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezervatif kullanarak doğum kontrol sağlayan bir çiftte gebelik riski, tüm sene boyunca %10 civarındadır. Prezervatifin doğru olarak kullanılması halinde koruyuculuk özelliği oldukça yüksektir.

Prezervatif herkes için uygun mudur?

Prezervatif lateks enerjisi bulunan kişiler tarafından tercih edilebilecek bir koruma alternatifi değildir. Çünkü lateks alerjisi olan kişilerin kondom kullanmaları halinde alerjik reaksiyonlara rastlanma riski yüksektir.

Prezervatifin yırtılması halinde ne yapılması gerekir?

Cinsel ilişki sırasında prezervatif yırtılırsa, sperm hücreleri vajene ulaşır. Bu nedenle de hamilelik meydana gelebilir. Bu tarz durumlarda ise ertesi gün hapı ve benzeri acil korunma yöntemlerinin devreye sokulması gerekmektedir. Söz konusu hapların cinsel ilişkiden sonra en kısa sürede alınmalıdır. Cinsel ilişkiyi takip eden 72 saatlik süreçte ertesi gün hapları alınabilmektedir. Fakat zaman geçtikçe etkinlik oranlarının azaldığı unutulmamalıdır.

Prezervatif hamilelikten nasıl korur?

Prezervatif yardımı ile sperm hücreleri kadın üreme organlarına ulaşamamaktadır. Bu sayede de hamilelikten korunma sağlar.

Prezervatifin sunduğu avantajlar nelerdir?

  • Prezervatif doğru kullanıldığı takdirde gebelikten yaklaşık %97 koruma sağlamaktadır.
  • Cinsel temas sebebi ile bulaşabilecek birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Aile planlamasında erkeklerinde etkin olarak rol almalarını teşvik eder.
  • Prezervatif alabilmek için doktora gidilmesi gerekmez, reçete ile satılmaz.
  • İçerdiği maddelere alerjik reaksiyon gösterme ihtimali bulunanlar hariç, sağlığa hiçbir zararı bulunmaz. Ayrıca kullanımları için herhangi bir alt ya da üst yaş limiti yoktur.

Prezervatifin dezavantajları var mıdır?

Avantajları oldukça fazla olan prezervatifin ciddi olmamak ile birlikte bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Peki, bu dezavantajlar nelerdir?

  • Cinsel ilişkinin duraksamasına sebep olabilir.
  • Erkeklerin erekte olmalarını zorlaştırabilir.
  • Bulunulan tüm cinsel ilişki için yeni bir prezervatif kullanılması gereklidir.

Prezervatif kimler için uygundur?

  • Yaş limiti bulunmaması sebebi ile her erkek prezervatif kullanabilmektedir bu nedenle korunmak isteyen tüm erkekler için prezervatif uygun bir korunma yöntemidir.
  • Cinsel temas sebebiyle bulaşan hastalıklardan korunmak isteyenler için,
  • Değişik bir doğum kontrol yöntemi kullanmak istemeyenler için,
  • Sık sık cinsel ilişkide bulunmayanlar için,
  • Vazektomi ardından geçici bir süreliğine korunması gereken erkekler için prezervatif oldukça uygun bir doğum kontrol yöntemidir.

Prezervatif kullanımı nasıldır?

  • Her cinsel ilişki için mutlaka yeni bir prezervatif kullanmak gerekir.
  • Prezervatif yalnızca erekte olmuş penise takılmalıdır.
  • Prezervatifin ucunda bulunan meninin dolacağı rezervuarın, işaret parmağı ve başparmak arasında sıkıştırılarak içerisinde bulunan havanın çıkması sağlanmalıdır.
  • Bir elin işaret ve başparmakları ile prezervatifin ucu penis köküne doğru yuvarlatılarak takılmalıdır. Prezervatifin tüm katları bu şekilde açılmalıdır.
  • Prezervatifin kayması sebebiyle içindeki sperm hücrelerinin dışarı çıkmaması için penisin ereksiyonunu yitirmeden önce, prezervatif parmaklarla tutularak penis vajinadan çıkarılmalıdır.
  • Prezervatiflerin hepsi sadece tek kullanımlıktır. Bu sebepten dolayı kullanılmalarının ardından mutlaka atılmalıdır.
  • Prezervatifin yırtılma riskine karşı yedek bir prezervatif bulundurmaya özen göstermek gerekir.
  • Prezervatifin kayganlaşması adına hiçbir kayganlaştırıcı madde kullanmamak gerekir. Söz konusu maddeler prezervatifin koruyucu özelliğini azaltır.
  • Prezervatifler karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sıcak ortamlarda tutulan prezervatiflerin bozulma ihtimalleri vardır.

Prezervatif kullanılırken özen gösterilmesi gereken şeyler nelerdir?

  • Tüm prezervatifler yalnızca tek kullanımlıktır.
  • Her cinsel ilişkide yeni bir prezervatif kullanılmalıdır.
  • Prezervatifin çıkarılmasının ardından, korunmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir. Peniste sperm hücresi kalma ihtimali vardır.
  • Prezervatif alırken, spermisid özellikte prezervatif tercih etmeye özen gösterilmelidir. Bunun dışında piyasada HIV karşıtı olarak bilinen Anti HIV prezervatifler de bulunmaktadır.
  • Prezervatifler yalnızca penis erekte olduğu zaman takılmalıdır.
  • Toplumda en sık olarak yapılan yanlışlardan biri, prezervatifin hemen cinsel ilişkide bulunmadan önce kullanılmasıdır. Bu nedenle beklenmeyen hamilelikler olabilir. Cinsel ilişki öncesinde penisten gelen sıvılarda da sperm hücresi bulunur. Bu nedenle de dikkatli olunması gerekir.
  • Erkekte ya da kadında lateks veya prezervatifin içerdiği spermisitlere karşı alerji bulunması halinde prezervatifin kullanılması sakıncalıdır.
  • Prezervatifler ulaşılması en kolay koruyuculardandır. Çok kolay bir şekilde temin edilebilmektedirler.
  • Prezervatifler, Hebatit B, AIDS ve Hepatit C hastalıkları gibi hastalıkların cinsel ilişki yolu ile bulaşmasını engeller veya riskin ciddi oranda azalmasını sağlar.

Prezervatif kullanılması HPV enfeksiyonundan korur mu?

Prezervatif HPV enfeksiyonlarının bulaşma ihtimalini azaltır. Fakat kesin olarak HPV virüsünden korunmayı sağlamamaktadır. Prezervatif, cinsel temas ile bulaşan hastalıklardan en yüksek oranda koruyucu özelliği bulunan doğum kontrol yöntemidir. Fakat HPV’den kesin olarak korunma sağlamamaktadır.

Prezervatifin cinsel ilişki esnasında yırtılması halinde, gebelik ihtimali ve cinsel hastalık riski büyük ölçüde artar. Bu tarz bir durumda kesinlikle bir doktora başvurulması gerekir.

Prezervatif kullanarak doğum kontrolü sağlayan çiftlerin, kayganlaştırıcı herhangi bir madde kullanmamaları gerekir. Çünkü söz konusu maddeler prezervatifin yırtılma ihtimalini arttırmaktadır.

Prezervatiflerin bir kısmı anal ilişki için de epey dayanıklıdır. Fakat her prezervatif söz konusu ilişki için uygun değildir. Bu nedenle satın almadan önce bu konunun araştırılarak öğrenilmesi gerekir.

Prezervatiflerin son kullanma tarihleri bulunur. Eğer paket açık kalır veya son kullanma tarihi aşılırsa, prezervatif cinsel hastalıklardan ve gebelikten korumayacaktır.

Prezervatif vajinada kalırsa ne yapılması gerekir?

Prezervatifin vajinada kalma durumu çok nadir olarak karşılaşılan bir durumdur. Özellikle de yeni evli çiftlerde rastlanılmaktadır. Prezervatif hatalı kullanım yöntemleri sebebi ile vajinada sıkışarak çıkmayabilir. Eğer eliniz ile prezervatifi dışarı çıkaramıyorsanız, muhakkak bir jinekologdan yardım almalısınız.

Cinsel ilişki sırasında prezervatifin vajina da takılı kalmaması adına;

  • Sevişme başladıktan sonra prezervatifi takmaya özen gösterilmelidir.
  • Mutlaka erekte olmuş penise takmaya dikkat edilmelidir.
  • Erkeğin ejekulasyonu sonrasında penis ereksiyonunu yitirmeden vajinadan dışarı çekilmelidir.
  • Ejekülasyon sonrasında penis vajina içerisinden kontrollü ve yavaş bir şekilde çıkarılmalıdır. Penis bir el ile tutulmalı ve özellikle prezervatifin sarıldığı üst kısmı tutmaya dikkat edilmelidir.
  • Eğer tüm bunlara rağmen prezervatif vajina içerisinde kaldıysa bir jinekoloğa danışılmalıdır. Kesinlikle doktor dışında sizin tarafından bir muamele yapılmaması gerekmektedir.

HIV ve STI&#;lara karşı korunma

Prezervatif sizi ve partnerinizi HIV’e ve çoğu STI’lara karşı korur. Diğer STI’larla enfekte olma riskini azaltır. Sizin ve partnerinizin cildindeki, blisterlerisiğilleri ve çıbanları her zaman tamamen kaplamaz. Bu durumda, bir STI ile enfekte olma riski taşırsınız.

HIV’e karşı korunmak ve diğer STI’larla enfekte olma riskini düşürmek için, vajinal seks veya anal seks sırasında prezervatif kullanın.

Oral seks sırasında ağzınıza semen ve kan girmesine engel olun; bu şekilde HIV bulaşma riski oldukça düşer. Oral seks sırasında bir prezervatif kullanılması diğer STI’ların bulaşma riskini de düşürebilir.

Eğer siz veya partneriniz prezervatif kullanmak istemiyorsanız, STI’lar veya HIV testi yaptırmak için bir doktorla görüşün.

Kondomların satın alınması

Prezervatifleri, eczane veya süpermarketlerde bulabilirsiniz. Bazen prezervatifleri, diğer mağazalarda, barlarda, gece kulüplerinde veya otomatlarda da bulabilirsiniz. Bazı organizasyonlar kondomları ücretsiz olarak sağlamaktadır. 

Kadın prezervatifi

Prezervatif niçin kullanılır?

HIV, AIDS, HPV, herpes, frengi, hepatit B, gonore, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti, uyuz. Bütün bunlar korunmasız cinsel ilişki ile kadınlara bulaşan hastalıkların bazıları…

Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle yaygınlaşan cinsel hastalıklar kadınları daha çok etkiliyor. Bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu ise prezervatif kullanmaktan geçiyor.

Korunmasız cinsel ilişkiyle kadınlara bulaşan hastalıkların listesi bir hayli kabarık. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun, hem kadınlar hem de erkekler açısından çok ciddi tehdit oluşturan hastalıklar hakkında şunları söylüyor:

“Cinsel ilişkiyle kadınlara bulaşan hastalıkları HIV (AIDS), HPV (genital siğiller ve rahim ağzı kanseri virüsü), herpes (genital uçuk), frengi- sifiliz, hepatit B, gonore (bel soğukluğu), şankroid (yumuşak yara), granüloma inguinale, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti ve uyuz gibi birçok bulaşıcı enfeksiyon olarak sıralamak mümkün. Korunmasız cinsellik, kronik pelvik enfeksiyonlardan kronik pelvik ağrıya, kısırlıktan, rahim ağzı, vajina ve vulva kanserine, hepatit B virüsü ile karaciğer sirozuna ve AIDS'e kadar giden çok sayıda sistemik hastalığa neden olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon ajanları ile etkilenmiş kadınlar, aktif bulaştırıcı rolü de üstlenir. Erkeklerde ise genital siğil, penis kanseri, kronik prostat iltihabı ve sistemik hastalıklara yine Hepatit’e ve AIDS’e sebep olur.”

ENFEKTE KADININ BEBEĞİ DE HASTA DOĞUYOR
Op. Dr. Aykut Coşkun, korunmasız cinsel ilişkinin en çarpıcı noktalarından birinin de yeni doğan enfeksiyonları olduğunu söylüyor. Coşkun’a göre, enfekte kadınların vajinal doğum ile dünyaya getirdiği bebeklerin vücutlarında da frengi, siğil ve uçukla karşılaşılıyor. Ayrıca tüm doğum şekillerinde bebek sistemik enfeksiyonlara maruz kalıyor.

PREZERVATİF BİLİNCİ ARTIRILMALI
Uzmanlara göre, bütün bu sonuçların önüne geçebilmek için prezervatif kullanma bilincinin mutlaka oluşturulması gerekiyor. Prezervatifin sadece bir gebelikten korunma aracı olmadığı, AIDS başta olmak üzere cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açacak ve yaşam kalitesini düşürecek birçok hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi olduğu topluma iyi anlatılmalı.

Prezervatif

Başlığın diğer anlamları için Condom sayfasına bakınız.

Kullanılmamış bir penisprezervatifi

Prezervatif veya kondom, birinci amacı aile planlaması için dişidegebelik olmasını önlemek, 2. amacı bel soğukluğu, frengi ya da AIDS gibi daha çok cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek amacıyla cinsel ilişki sırasında kullanılan bir tür bariyer doğum kontrolüdür. Bir erkeğin sertleşmiş olan penisine takılır ve boşalmışmeninin fiziksel bir şekilde cinsel partnerin vücuduna girmesini engeller. Prezervatiflerin su geçirmezliği, esnekliği ve dayanıklılığından dolayı bir sürü diğer ikincil işlemde de kullanılır. Bunların arasında kısırlık tedavisinde kullanmak amacıyla meni toplamak ya da su geçirmez mikrofon oluşturmak veya tüfek namluların tıkanmalarını önlemek gibi cinsel olmayan işlemleri de vardır.

AIDS virüsünü ise, sadece kutusunda lateks maddesinden yapıldığı yazan prezervatifler önler. AIDS virüsü çok küçük olduğu için lateks dışındaki maddelerin arasından geçebilmektedir.

Prezervatifin doğru kullanımı, penis sertleştiği zaman ucu iki parmakla sıkıştırılıp penis ucunda bölme bırakılarak penise takılmasıyla olur. Bu bölme, penisten çıkacak olan sperm içindir. Buna dikkat edilmediği zaman, penisin ucunda boşluk olmayan prezervatif, sperm çıkışı sonrası basınçla yırtılabilir. Cinsel ilişki sırasında prezervatifin yırtılmasına sebep olacak zorlanma hareketleri yapılmamalıdır. Penisin giriş ve çıkışında kayganlık yetersiz ise penise ve vajinayakayganlaştırıcı türü kremler ya da jel sürülmelidir.

Terim anlamı[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.