haftaya göre kese boyutları / Erken Gebelik ( Hafta)

Haftaya Göre Kese Boyutları

haftaya göre kese boyutları

Erken gebeliğin kesin olmayan ilk ultrasonografik bulgusu rahim iç kısmını döşeyen tabakanın (endometriyum) yoğun olarak kalınlaşmasıdır ki bu görünüm son adet tarihinin ilk gününden sonraki ve günler arasında izlenir. Bu görünüm normal rahim içi gebeliğin kesin tanısını koydurmaz.

 

Normal rahim içi gebeliğin kesin olmayan ultrasonografideki (ultrason) ilk en önemli görüntüsü sıvı toplanması sonucu oluşan ve etrafında beyaz halosu olan düzgün siyah bir boşluktur. Bu görüntüye ikili gebelik kesesi (double desidual sac sign) denir. Sıklıkla; ikili gebelik kesesi görüntüsü vajinal yoldan yapılan ultrasonografide (Son adet tarihinin ilk gününden itibaren) yaklaşık 4 hafta 5 gün ve karından yapılan ultrasonda da yaklaşık 5. gebelik haftası içinde tespit edilir. Bu dönemde gebelik kesesi çapı yaklaşık mm arasındadır. Gebelik kese çapının şüpheli anormal gebelikler (kese konturlarının düzensiz olması, ortalama kese çapının gebelik haftasına göre küçük olması, dış gebelik) açısından kanda bakılan beta HCG değeri ile doğrulanması ve karşılaştırılması son derece önemlidir. Gebelik kesesi günde ortalama mm büyüme gösterir. Genellikle; karından yapılan ultrasonografide erken gebelik kesesi bulgusu vajinal yoldan yapılan ultrasona göre 1 hafta geç görülebilir.

 

Normal rahim içi gebeliğin gebelik kesesi içinde görülen ilk yapısı yolk kesesidir (yolk sac). Yolk kesesi, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 20 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ise ortalama kese çapı 8 mm iken görülebilmelidir. Beşinci ve gebelik haftaları arasında izlenebilen yolk kesesinin çapı 8 mm’nin üzerinde olması anormal gebelik riski ile ilişkilidir.

 

Yolk kesesinin izlenmesinden sonra ikinci bir değerlendirme ile yolk kesesine bitişik embriyo izlenebilmelidir. Bu oluşuma fetal kutup (fetal pol) adı verilir. Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir. Embriyo 5 mm. ve üstü uzunluğunda iken karından yapılan yüksek çözünürlüklü ultrason ile bebeğin kalp atımları (kardiyak aktivite) embriyonik yapı içinde kıpırtı şeklinde izlenebilir. Bu dönem 6. haftaya denk gelir. Vajinal yoldan yapılan ultrasonda embriyo mm. uzunluğunda iken de kalp atımları izlenebilir. Bu kadar erken dönemde kalp atımlarının izlenememesi gebeliğin anormal olduğu anlamına gelmez. Böyle bir durumda yaklaşık 1 hafta sonra tekrarlanan ultrasonografik incelemede sağlıklı bir gebelikte fetal kalp atımları izlenebilmelidir. Gebeliğin 6. haftasından itibaren kalp atımlarının izlenmesi ilk üç ay içinde (12 hafta) düşük yapma riskinin büyük olasılıkla azaldığının işaretidir. Yine bu haftadan (altıncı gebelik haftası) itibaren bebeğin boy ölçümü diye tabir edilen "CRL" (baş-popo mesafesi) ölçülerek gebelik haftası ile uyum değerlendirilir.

 

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğe ait yapılar ultrasonografide izlenebilir hale gelir.

 

haftalarda beyin keseciği belirginleşir.

 

8. hafta civarında bebek ani ve hızlı sıçrama hareketleri yapmaya başlar ve ultrasonografide izlenebilir.

 

9. haftada kol ve bacak taslakları belirginleşir.

 

haftada bebeğin yüzü belirginleşmeye başlar ve yolk kesesi kaybolur.

 

haftada plasenta oluşmaya başlar.

 

haftada vücut dışında gelişen bağırsaklar karın boşluğuna yerleşir ve karın duvarı kapanır

 

Gebelik İlk &#;&#; Ayında Yapılan Ultrason

Birinci trimesterde (gebeliğin ilk üç aylık döneminde) gebelik hem vajinal hem de abdominal (karından yapılan) ultrasonografi ile incelenebilir.

Öncelikle vurgulanması gereken, vajinal ultrasonografi incelemesinin gebeliğin bu döneminde karından yapılan ultrasonografiye göre daha fazla detay gösterebilmesi ve abdominal ultrasonografide gözlenebilen yapıları yaklaşık bir hafta daha erken gösterebilmesidir. Bu nedenle doktorunuzun vajinal ultrasonografi önerisini kabul etmeniz önemlidir. 

Bu ultrasonografi türünün düşük nedeni olabileceği yönünde bilimsel bir veri yoktur.


Video: Hamilelikte vajinal ultrasonografi sakıncalı mıdır? Neden yapılır, bebeğe zarar verir mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gebelikte ultrasonografide en erken gözlenen bulgu kalınlaşmış rahim iç tabakasıdır.

Bu dönemde rahim içinde yerleşme gerçekleşmiş, kanda beta HCG hormonu seviyesi yükselmeye başlamıştır.

Gebelik kesesinin ortaya çıkmadığı bu dönemde idrar testi henüz müspet sonuç vermeyebilir.

Rahim iç tabakasının kalınlaşması dış gebelik ve mol gebeliğinde de gözlenebileceğinden henüz bu aşamada gebeliğin seyri hakkında yorum yapmak imkansızdır.


Video: Canlı bir dış gebelik vajinal ultrasonografide nasıl görünür? (live ectopic pregnancy on ultrasound)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gebelik ilerledikçe rahim içinde sırayla gebelik kesesi ve takiben koryon boşluğu, yolk kesesi, embriyo, embriyonun kalp atışları, hareketleri ve nihayet kollar ve bacaklarla birlikte çeşitli organlar gözlenebilir hale gelmeye başlar. Bu sıra normal gelişimin takip ettiği sıra değil, ultrasonografinin gözlem sahasına girme sırasıdır. Kullanılan ultrasonografinin çözünürlüğü ne kadar yüksekse bu sayılan yapılar o kadar erken dönemde gözlenebilir duruma gelir.



Gebelik kesesi

Ultrasonografide rahim içinde yerleşmiş bir gebelik kesesinin gözlenmesi ile gebelik tanısı kesinleşir.

Gebelik kesesi, içinde embriyonun gelişmeye başladığı bir yapıdır.

Gebelik kesesinin gözlenmiş olması dış gebelik olasılığını ortadan kaldırır (ikiz gebeliklerde bir embriyonun rahim içinde, diğerinin de rahim dışında yerleştiği özel dış gebelik türü çok ender görülmekle beraber her zaman dikkate alınır).


Video: Dış gebelik, rahim içi gebelik ayrımı ultrasonda nasıl yapılır? Double decidual sac sign nedir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>
  • Vajinal ultrasonografide gebelik kesesi genellikle adet gecikmesi günü bulduğunda gözlenebilir hale gelmiş durumdadır. Bu aşamada kesenin çapı yalnızca mm kadardır.
  • Abdominal (karından yapılan) incelemede gebelik kesesi ortalama olarak 5 milimetre olduğunda ve/veya gecikme bir haftayı bulduğunda gözlenir.

Gebelik kesesi adı verilen yapı yuvarlaktır ve etrafı parlak beyaz görünümlü rahim iç tabakası ile çevrilidir.

Gebelik kesesinin çapı günde ortalama 1 milimetre büyür. Gebelik kesesinin çapına 30 rakamı eklenip 7'ye bölünerek yaklaşık gebelik haftası hesaplanabilir. Bu hesaplama 8. gebelik haftasına kadar oldukça doğru sonuçlar verirken daha ileri haftalarda hatalı sonuçlar verme olasılığı artar.

Çoğul gebelik tanısı: gebeliğin en erken aşamalarından itibaren rahim içinde birden fazla sayıda gebelik kesesi görülmesiyle çoğul gebelik tanısı konabilir.


Video: 5. gebelik haftasında anne karnındaki bebek - Gebelik kesesi ve organlar oluşmaya başladı

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Yolk kesesi

Gebelik kesesi gözlendikten kısa bir süre sonra yolk kesesi de gözlenebilir hale gelir.

Yolk kesesi bir erken gebelik yapısıdır ve işlevi net olarak aydınlatılamamıştır. Bu yapı bir çember görünümündedir ve içi siyah olarak gözlenir.

Yolk kesesinin gözlenmiş olması anembriyonik gebelik (gebelik kesesinin oluşması, ancak içinde embriyonun gözlenememesi durumu) olasılığını azaltması açısından önemlidir.

Yolk kesesi genellikle vajinal ultrasonografide gebelik kesesi milimetre çapına ulaştığında, abdominal ultrasonografide ise gebelik kesesi milimetreye ulaştığında gözlenebilir hale gelir.

Yolk kesesinin çapı milimetre arasındadır.

Yapı, rahim iç duvarını içten saran koryon boşluğunda, embriyoyu barındıran amniyon boşluğunun zarının dış yüzeyine komşu olarak yer alır.

Resimde haftalık gebelikte amniyon zarının sınırları gözleniyor ve amniyon boşluğu içindeki embriyo, zara komşu yolk kesesiyle beraber (saat 9 hizasında) tümüyle koryon boşluğu içinde gözleniyor.

Bebeği barındıran gebelik kesesi (amniyon boşluğu) büyüdükçe yolk kesesi gebelik kesesi ile koryon boşluğu arasında sıkışarak ortadan kalkmaya başlar.

Yolk kesesinin büyüklüğü ve görünümü ile bebeğin sağlığı arasında yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Aşırı büyük, düzensiz, duvarı ince, içi siyahtan daha farklı bir renk gösteren bir yolk kesesi saptanması bebeğin sağlıksız olduğunun bir göstergesi olabilir.



Embriyonun gözlenmesi

Embriyo en erken olarak yolk kesesinin bir kenarında kalınlaşma şeklinde gözlenir.

Embriyo, vajinal ultrasonografide uzunluğu milimetre iken (yaklaşık 5. gebelik haftasında) gözlenmeye başlar. Embriyonun uzunluğu 6. haftada 5 milimetre, 7. haftada 10 milimetredir.

Embriyonun uzunluğunun, bacaklar hariç tutularak ölçülmesi baş-popo mesafesi (CRL) ölçümü adını alır. haftaya kadar bu ölçüm gebelik haftasını 3 gün hata payıyla belirleyebilir.

Embriyonun vajinal ultrasonografide en geç 7., abdominal ultrasonografide ise en geç 8. haftaya kadar gözlenmiş olması gerekir. Aksi durumlarda anembriyonik gebelik (boş kese) olasılığı gündeme gelir. Bu durumun kesin tanısını koymak için seri ultrasonografiler gerekebilir.


Video: Gebelik testi veya kanda beta HCG pozitif çıktıktan sonra bebeğin kalp atışları ne zaman görülür?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğin kalp atışlarının gözlenmesi

Bebeğin kalp atışları vajinal ultrasonografide yaklaşık 6. gebelik haftasından itibaren, abdominal ultrasonografide ise yaklaşık 7. gebelik haftasından itibaren gözlenebilir hale gelir.

Kalp atışlarının ultrasonografide gözlenebilir hale gelmesiyle gebeliğin düşükle sonuçlanma olasılığı da azalır.



Amniyon ve koryon boşluklarının gözlenmesi

Gerçekte "gebelik kesesi" rahim boşluğu içinde yer alan koryon tabakasının yarattığı boşluk içinde yeralır. Bu boşluk erken dönemlerde kendini belli etmezken özellikle 7. haftadan itibaren rahim içindeki boşluğun armut gibi bir şekil almasıyla seçilebilir hale gelir. Bu aşamada embriyoyu barındıran ve amniyon boşluğu adını alan yapı (gebelik kesesi) yusyuvarlaktır ve çoğu durumda ince parlak amniyon zarının görülmesiyle sınırları seçilebilir. Yolk kesesi bahsinde yeralan resme tekrar bakınız.

Bu resimde oval olarak görülen yapı gerçekte koryon boşluğudur, içinde embriyonun yeraldığı amniyon kesesi ve amniyon zarının dış yüzü ile komşu yolk kesesi gözlenmektedir.

Amniyon kesesi gebelik ilerledikçe koryon boşluğuna doğru büyür ve bir süre sonra, yaklaşık haftada amniyon zarı ile koryon arasındaki boşluk tümüyle kaybolur.


Gebeliğin sarı cismi (Corpus Luteum)

Yumurtlamanın gerçekleştiği yumurtalıkta, yumurtlamadan hemen sonra sarı cisim adı verilen bir yapı ortraya çıkar. Progesteron hormonu salgılamakla görevli bu yapı, adet kanamasıyla birlikte ortadan kaybolur.

Adet döngüsü gebelik oluşumuyla sonuçlandığında sarı cisim varlığını sürdürür ve gebeliğe hormon desteği vermek için büyüyerek gelişir.

Bu büyüme ve gelişme bazı durumlarda bu bölgede kist izlenimi veren bir yapının oluşmasıyla sonuçlanabilir. Bu yapı bebek kendi hormonlarını üretmeye başlladığında ortadan kalkar.


Video: Ultrasonda bebeğin ilk kalp atışlarının görülmesi için ne kadar beklenebilir? Beklemek sakıncalı mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Resimde gebeliğin sarı cismi bebeğin solunda yeralmış bir şekilde gözleniyor.


Bebeğe ait yapılar ve bebek hareketlerinin gözlenmesi

Gebelik haftası ilerledikçe artık bebeğe ait yapılar da ultrasonografiyle gözlenir hale gelmeye başlar.

Gebeliğin yaklaşık 9. haftasında yapılan bir vajinal ultrasonografide resimde görüldüğü gibi bebeğin kol ve bacak taslakları gözlenmeye başlar. Bu haftada bebeğin beyin dokusu, kafa içinde sanki bir boşluk varmış (siyah) izlenimini verecek şekilde gözlenebilir.

haftalar arasından itibaren bebeğin beyin içindeki yapıları net olarak gözlenmeye başlar. 


Bu dönemde beyin dokusunun büyük kısmı koroid pleksus adı verilen kelebek görünümünde ve parlak beyaz olarak gözlenen yapılarla doludur (resim).

Bu yapılar beyin omurilik sıvısı yapımından sorumludurlar.

  • haftadan itibaren yüzü oluşturan kemiklerin belirginleşmesiyle yüz hatları belirmeye başlar.
  • haftadan itibaren plasentanın özellikleri ayırdedilmeye başlanır. Kordon damarları da bu haftadan itibaren ayırtedilmeye başlanabilir.
  • haftadan itibaren bebeğin kol ve bacakları ve bir süre sonra parmakları belirgin olarak gözlenir hale gelir.
  • haftadan itibaren bebeğin omurga kanalı gözlenmeye başlar.
  • haftalar arasında kitlesel olarak karın içine sığamadığından kordonun göbeğe girdiği bölgeden dışarı çıkarak burada gelişimini sürdüren bağırsaklar, haftada bebeğin karın boşluğunun büyümesiyle kendilerine yer açıldığında kendi yerlerine geri dönerler.
  • haftadan itibaren mide ve mesane de gözlene-bilir hale gelir. testinde (İkili Test) böylelikle organların önemli bir kısmının yapısı görülüp incelene-bilir hale gelmiş durumdadır

Video: 10 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüleri ve hareketleri. CRL ölçümü ve kalp atım hızı


Bebeğin hareketlenmesi

Bebek hareketleri sıklıkla haftalıktan itibaren gözlenmeye başlar. Bu hareketlerin nitelikleri beyin dokusunun gelişimine paralel olarak basit hareketlerden daha karmaşık hareketlere doğru değişir.

Hoplama, kol ve bacak hareketleri, yana dönme, hıçkırma, baş hareketleri sırasıyla ortaya çıkar. hafta bittiğinde bebek tüm hareketleri öğren-miş durumdadır ve yeni bir tip hareket oluşmaz.

Bu haftalık resimde bebeğin tam yatay bir kesitini görüyorsunuz. Bu resimde kafaiçi yapılar, yüz profili ve yüzü oluşturan kemiklerin bir kısmı, bir kol ve elin parmakları, bir bacak ve ayak, omurga kanalı, ense pilisi ve nihayet hemen üstte plasenta gözlenebiliyor. Siyah olan kısımlar bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısını temsil ediyor.

Bu kesit ayrıca bebeğin baş-popo mesafesinin (BPM, ingilizce CRL= crown-rump length) ölçüldüğü kesittir.


Video: gebelik haftasında anne karnındaki bebek - ikili test ( testi) ile Down sendromu taraması

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

BPM değeri gebeliğin haftasını ±3 gün hata payıyla verir.



İLGİLİ KONULAR:


Prenatal (Doğum Öncesi) Tanı



ERKEN GEBELİK ( Hafta)

Erken gebeliğin kesin olmayan ilk ultrasonografik bulgusu rahim iç kısmını döşeyen tabakanın (endometriyum) yoğun olarak kalınlaşmasıdır ki bu görünüm son adet tarihinin ilk gününden sonraki ve günler arasında izlenir. Bu görünüm normal rahim içi gebeliğin kesin tanısını koydurmaz.

 

Normal rahim içi gebeliğin kesin olmayan ultrasonografideki (ultrason) ilk en önemli görüntüsü sıvı toplanması sonucu oluşan ve etrafında beyaz halosu olan düzgün siyah bir boşluktur. Bu görüntüye ikili gebelik kesesi (double desidual sac sign) denir. Sıklıkla; ikili gebelik kesesi görüntüsü vajinal yoldan yapılan ultrasonografide (Son adet tarihinin ilk gününden itibaren) yaklaşık 4 hafta 5 gün ve karından yapılan ultrasonda da yaklaşık 5. gebelik haftası içinde tespit edilir. Bu dönemde gebelik kesesi çapı yaklaşık mm arasındadır. Gebelik kese çapının şüpheli anormal gebelikler (kese konturlarının düzensiz olması, ortalama kese çapının gebelik haftasına göre küçük olması, dış gebelik) açısından kanda bakılan beta HCG değeri ile doğrulanması ve karşılaştırılması son derece önemlidir. Gebelik kesesi günde ortalama mm büyüme gösterir. Genellikle; karından yapılan ultrasonografide erken gebelik kesesi bulgusu vajinal yoldan yapılan ultrasona göre 1 hafta geç görülebilir.

 

Normal rahim içi gebeliğin gebelik kesesi içinde görülen ilk yapısı yolk kesesidir (yolk sac). Yolk kesesi, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 20 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ise ortalama kese çapı 8 mm iken görülebilmelidir. Beşinci ve gebelik haftaları arasında izlenebilen yolk kesesinin çapı 8 mm’nin üzerinde olması anormal gebelik riski ile ilişkilidir.

 

Yolk kesesinin izlenmesinden sonra ikinci bir değerlendirme ile yolk kesesine bitişik embriyo izlenebilmelidir. Bu oluşuma fetal kutup (fetal pol) adı verilir. Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir. Embriyo 5 mm. ve üstü uzunluğunda iken karından yapılan yüksek çözünürlüklü ultrason ile bebeğin kalp atımları (kardiyak aktivite) embriyonik yapı içinde kıpırtı şeklinde izlenebilir. Bu dönem 6. haftaya denk gelir. Vajinal yoldan yapılan ultrasonda embriyo mm. uzunluğunda iken de kalp atımları izlenebilir. Bu kadar erken dönemde kalp atımlarının izlenememesi gebeliğin anormal olduğu anlamına gelmez. Böyle bir durumda yaklaşık 1 hafta sonra tekrarlanan ultrasonografik incelemede sağlıklı bir gebelikte fetal kalp atımları izlenebilmelidir. Gebeliğin 6. haftasından itibaren kalp atımlarının izlenmesi ilk üç ay içinde (12 hafta) düşük yapma riskinin büyük olasılıkla azaldığının işaretidir. Yine bu haftadan (altıncı gebelik haftası) itibaren bebeğin boy ölçümü diye tabir edilen "CRL" (baş-popo mesafesi) ölçülerek gebelik haftası ile uyum değerlendirilir.

 

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğe ait yapılar ultrasonografide izlenebilir hale gelir.

 

haftalarda beyin keseciği belirginleşir.

 

8. hafta civarında bebek ani ve hızlı sıçrama hareketleri yapmaya başlar ve ultrasonografide izlenebilir.

 

9. haftada kol ve bacak taslakları belirginleşir.

 

haftada bebeğin yüzü belirginleşmeye başlar ve yolk kesesi kaybolur.

 

haftada plasenta oluşmaya başlar.

 

haftada vücut dışında gelişen bağırsaklar karın boşluğuna yerleşir ve karın duvarı kapanır

 

NT (Ense Kalınlığı Ölçümü)

NT ölçümü nasıl yapılır ve Kim yapar?

 

NT ölçümü aşağıdaki resimde ve videoda görüldüğü gibi bebeğin yan pozisyonda yatarken ensesinin arkasındaki saydam alanın, gebeliğin haftaları arasında doğru bir şekilde ölçülmesiyle yapılır. Bu ölçüm milimetrik olduğu için, ölçüm bebeğin başı ve göğüs kafesi tüm ekranı dolduracak büyüklükte olduğu zaman yapılmalıdır. Bunun için gelişmiş bir ultrason cihazına ve hekim deneyimine (Perinatoloji Uzmanı önerilir) ihtiyaç vardır. Doğru şekilde yapılmayan ölçümler, yanlış ölçüm sonuçlarına ve dolayısıyla yanlış tarama testi sonucuna sebebiyet verecektir.

 

Bu ölçüm ve testin değerlendirilmesi mümkünse bir Perinatolog (perinatoloji uzmanı) tarafından gerçekleştirilmelidir.

 

İkili Kombine Test Nedir ?

 

Anne yaşı ve sadece NT ölçümü ile Down sendromu (mongol bebek) ile doğabilecek bebeklerin %70’i tespit edilebilirken, vereceğiniz kandan PAPP-A + HCG bakılması ve bu değerlerin NT ile birleştirilmesi ile İkili Kombine Test yapılmış olur. Bu testin Down sendromunu tespit edebilme gücü yaklaşık %92 olup, bugünkü koşullarda kromozom anomalili (Örn: Down sendromu) bebekleri yakalamada başarılı testtir. Dolayısı ile bu testi yaptırabilmeniz için NT ölçümünü yaptırmanız ve kan numunesini vermeniz yeterli olacaktır. Kan numunesi için aç olmak şart değildir. Bu test de diğer tarama testleri gibi (üçlü, dörtlü test) çoğul gebeliklerde hassas ve güvenilir sonuç vermemektedir. Bu sebeple çoğul gebeliklerde sadece NT bakılması ve ilerleyen haftalarda ileri düzey (ayrıntılı-detaylı) ultrasonografi ve fetal ekokardiyografi (kalp sakatlığı taraması) yapılması Down sendromlu bebeklerin yakalanması ve yapısal sakatlıkların teşhisi için yeterli olacaktır.

İkili Kombine Test Sonucunuz Riskli İse ?

 

Test sonucunuzda Kromozomal anomali riski, Down için 1/’den, Trizomi 18 için 1/’den yüksek ise (Örn. Down için 1/) bebeğin kromozomal anomali yönünden değerlendirilebilmesi için 2 alternatif mevcuttur. İlki, gebeliğin haftaları arasında uygulanan ve gerekirse bir günde sonuç verebilen CVS (koryon villüs örneklemesi, plasentadan (eş) biyopsi alma) olup, diğeri gebelik haftasından sonra yapılabilen Amniyosentez'dir. Ek olarak, anne kanından serbest fetal DNA bakısı ile Down sendromu taraması, ikili kombine testte riskli sonuç çıkarsa yapılabilir. Unutulmaması gereken koldan kan verilerek yapılan (bebeğe hiçbir riski olmayan) bu testlerin kesin sonuç vermediğidir. İkili kombine testinizde çıkan yüksek risk sonucunda anne kanından bakılan bu testte sonuç yine riskli çıkar ise Amniyosentez kaçınılmaz olacaktır.

 

Her iki işlemin tecrübeli eller altında işlem sonrası düşüğe sebep olabilme riski 1/ olup, her iki işleminde sonuç güvenirliliği yaklaşık %’dür ve kesin sonuç verir. Günümüzde erken sonuç alabilme nedeniyle CVS günden güne ön plana geçmektedir.

 

İkili Kombine Test Sonucunuz Riskli Değilse ?

 

Test sonucunuzda ilgili riskler yukarda belirtilenin üzerinde ise (riskli değil ise) bu durumda aile bilgilendirilerek herhangi bir girişimsel müdahalede bulunulmaz. Bununla birlikte bu test günümüzde bu konuda en başarılı test olmakla beraber, bu amaca yönelik ileri düzey (ayrıntılı-detaylı) ultrasonografi ve yapılmasının tamamlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Ek olarak, sonucunuz düşük riskli çıkar ise anne kanından serbest fetal DNA bakısı yapılan tarama testini de yaptırarak Down sendromlu bebeği yakalama şansımız nerdeyse % yapabiliriz. Unutulmamalıdır ki hiçbir tarama testi Down sendromu ve diğer kromozom anomalileri için % teşhis edici değildir.

 

Hafta Arasında NT Harici Nelere Bakılır ?

 

NT haricinde; Kalpte Triküspit kapakta yetmezliğe, Karaciğerde Duktus Venozus akımında ters akım olup olmadığına, Nazal (burun) kemikte hipoplazi-yokluk belirteçleri araştırılabilinir. Bununla birlikte, tüm bu NT harici belirteçlerin hepsinin birden bebekte bakılması yanlış pozitiflikleri arttırabileceği için doğru değildir. Bu amaçla NT+nazal (burun) kemiğinin irdelenmesi yeterli görünmektedir. Gerekli olgularda diğer değerlendirmeler yapılabilir.

 

Ek olarak haftalar arasında NT değerlendirmesi sırasında bebekte doğum anında olabilecek olası yapısal sakatlıkların 1/3’ü (yaklaşık %30'u) tespit edilebilmektedir. Dolayısı ile bu haftada yapılacak ultrasonografi önem kazanmaktadır.

 

Yine bu haftada bebeğinizin gelişimini değerlendirmek için CRL (baş-popo mesafesi) ölçümü yapılır. Bu “Boy ölçümü” diye tabir edilen ölçüm ilerleyen gebelik haftalarında bir daha uygulanmaz.

 

NT Ölçümünün Önemi

 

NT ölçümünün yapılması bu uygulamayı yapabilecek uygun Ultrason cihazına ve bu uygulamayı gerçekleştirebilecek hekime ihtiyaç duymaktadır. Bebeğin uygun olmayan pozisyonunda yapılacak bir ölçüm yanlış sonuç elde etmemize sebep olur. Dolayısı ile ikili kombine test sonucunuzu en çok etkileyen NT ölçümünün, tam doğru şeklide yapılmış olması çok önemlidir (bknz. video NT ve resimler.)

 

NT Ölçümü Yüksek İse Ne Yapılmalı ?

 

Bebeğin ense kalınlığındaki (NT) artış kromozomal anomali riskini artıracağı gibi yapısal anomaliler (Örn: kalp sakatlıkları) ve genetik sendrom olasılığını da arttırmaktadır. Bununla birlikte NT kalınlığı artmış olan olgularda, ilerleyen gebelik haftasında bebeğin kromozom yapısının normal olduğu tespit edilse bile ileri düzey (ayrıntılı - detaylı) ultrasonografi ve fetal ekokardiyografi uygulaması gerekmektedir.

 

NT kalınlığı 3mm üstünde veya ikili kombine testinizde risk çıkmış ise bebeğin kromozomal anomalili olup olmadığını anlamak için hafta arasında CVS (koryon villüs biyopsisi) veya haftadan sonra Amniyosentez (su alma) işlemi yapılarak bebeğin kromozomal anomalili olup olmadığı araştırılmalıdır. Ancak bu girişimsel müdahaleler ile % tanı koyabiliriz.

 

Kromozomal Anomaliler İçin Hangi Tarama Testleri Yapılmalı ?

 

Bugün Dünya Tıbbında (Bknz. funduszeue.info) etik ve bilimsel verilerin ışığında yaş riskine bakılmaksızın ikili kombine testin tüm gebelere uygulanması önerilmektedir. Dolayısı ile bu testi yaptırdıktan sonra üçlü, dörtlü veya kromozomal anomalileri tespit etmeye yönelik başka bir teste ihtiyaç yoktur. Yaptırdığınız her tarama testinin yalancı pozitiflik oranlarının olduğu düşünüldüğünde, her yaptırdığınız test sonucunda gereksiz yere girişimsel müdahalaye (Örn:amniyosentez) maruz kalma şansınız artacaktır. İkili kombine teste ek olarak ileri düzey (ayrıntılı - detaylı) ultrasonografi ve yapılması tamamlayıcı olacaktır.

Bahçeci Sağlık Grubu

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?

İlk hamileliğini yaşayan kadınlar, gebe kaldıkları andan itibaren pek çok yeni kavramla tanışır. Bu kavramlardan biri de gebelik kesesidir.

Bebeğin anne karnı içinde güvenli bir şekilde saklanmasını ve büyümesini sağlayan gebelik kesesi, hamileliğin ilk gününden itibaren yavaşça oluşur ve doğuma kadar korunur.

Gebelik kesesinin görünür hale gelme tarihi, büyüklüğü ve şekli ise hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği hakkında önemli bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur.

Gebelik Kesesi Nedir?

Gebelik kesesi, hamilelikle birlikte rahmin iç kısmında oluşan ve bebeğin korunmasını sağlayan yeni bir organdır. Anne karnındaki fetüs, gebelik kesesi içinde oluşur ve büyür.

İç kısmı amniyotik sıvıyla dolan gebelik kesesi, bu sayede fetüsün rahatça hareket edebilmesini, darbelere ve dış etkilere karşı korunmasını sağlar.

Göbek bağı kordonu ve kan damarları dışında bebeğin annenin iç organlarıyla bağlantısını tamamen kesen gebelik kesesi, bu sayede bebeğin hava koşullarına, çeşitli viral hastalıklara, anne adayının yaşayacağı fiziksel zorlanmalara ve darbelere karşı korunmasına yardımcı olur.

Rahim duvarına yapışık bir doku olan plasenta ile doğrudan bağlantı halinde bulunan gebelik kesesi, esnek dokusu sayesinde bebeğin büyümesiyle birlikte genişler ve anne karnındaki bebeğin şekline uyum sağlar.

Gebelik kesesi şekli, bebeğe rahatça büyüyebilmesi için maksimum alan tanımaya yönelik şekilde değişim gösterebilir. Bu sayede gebelik serüveninin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına olanak tanıyan kese, doğum sonrasında vücuttan atılır.

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?

Gebelik kesesi, döllenmeyle birlikte oluşmaya başlar ve hamileliğin ilk haftalarında tamamen belirgin hale gelir. Pek çok anne adayı, boş kese ne zaman dolar sorusuna yanıt arar.

Esasında doğum kesesi, hiçbir zaman boş olmaz. Kesenin oluşması için döllenmiş bir yumurta ve bu döllenme işlemi sonrasında meydana gelen bir embriyo gerekir.

Bu nedenle de hamilelik gerçekleştikten sonra boş kese diye bir durum söz konusu olmaz. Kesenin hamileliğin ilk haftalarında boş görünmesinin sebebi, embriyonun henüz ultrason cihazlarında net bir şekilde görünmeyecek kadar küçük olmasıdır.

Embriyonun henüz son derece küçük olduğu süreçte gebelik kesesi de aynı oranda küçüktür ancak karından ya da vajinadan yapılan ultrason muayenelerinde yine de görünür.

Gebelik kesesinin küçük olması, anne de ya da embriyoda herhangi bir fiziksel anomali bulunmadığı sürece hamileliğin erken safhada olmasından kaynaklanır.

Gebelik Kesesi Ölçüleri Nelerdir?

Gebelik kesesinin ölçüleri, hamileliğin safhasına göre değişiklik gösterir. 3 haftalık hamilelikte gebelik kesesinin ortalama mm olması beklenir. Hamilelik ilerledikçe embriyoyla birlikte gebelik kesesi de büyür.

Hamileliklerin büyük kısmı, 5. ila 6. haftalar civarında anlaşılır ve bu noktada gebelik kesesinin yaklaşık 20 mm ölçüsünde olması gerekir. Gebelik kesesinin büyümesiyle birlikte, kese içinde yolk kesesi adı verilen ikinci bir oluşum da gözlemlenir.

Yolk kesesi, embriyonun gelişiminin ikinci haftasından itibaren oluşmaya başlar ve anne karnındaki bebeğin korunmasına yardımcı olur. Hamileliğin ilk 6 haftasında gebelik kesesinin ideal ölçülerden daha küçük olması, anne adayının folik asit tüketiminin düşük olmasından kaynaklanabilir ve müdahale edilmemesi durumunda düşük riskini artırabilir ya da bebekte anomali gelişmesine yol açabilir. Bu sebeple küçük keseye sahip anne adaylarının hücre üretimini artıracak takviye gıdalar kullanması önerilir.

Beta HCG Kaç iken Kese Görünür?

Beta HCG, hamilelikte her gün katlanarak yükselen ve gebelik testlerinde kullanılan bir hormondur. Hem idrar yoluyla yapılan ev tipi prediktörler hem de laboratuvar ortamında yapılan kan testleri, vücuttaki Beta HCG hormonunun seviyesini ölçer ve hormon seviyesine göre vücutta hamilelik bulunup bulunmadığını tespit eder.

Beta HCG hormonunun yüksekliği, kesin olarak hamilelik anlamına gelmez.

Dış gebelik, enfeksiyon, çeşitli kanser türleri gibi durumlar da Beta HCG hormonunun yükselmesine yol açar ve bu tarz durumlar, gebelik konusunda yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir.

Beta HCG hormonunun &#; IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir. Beta HCG seviyesi istenen seviyeye ulaştığı halde karından yapılan ultrason görüntülemelerinde gebelik kesesi halen görünmezse, vajinal ultrason yöntemine başvurulur.

Anne adayının rahim bölgesini detaylı bir şekilde tarayan vajinal ultrason cihazında kesenin görünmesi, gebeliğin kesinleştirilmesini sağlar. Vajinal ultrasonografide de kese görünmemesi durumunda ise hamilelik ihtimali ortadan kalkar ve hormon yüksekliğine yol açan sağlık durumunun araştırılmasına geçilir.

Kese İçinde Bebek Kaçıncı Haftada Görünür?

Anne ve baba adaylarını en çok heyecanlandıran konulardan biri, ultrason cihazlarında bebeği görmektir. Peki, gebelikte kese içindeki bebek ne zaman görünür? Aslında pek çok gebelikte kese göründüğü anda içinde yer alan embriyo da göze çarpar.

Kimi durumlarda ise embriyonun çok küçük olması, ultrason görüntülemelerinde bebeğin ayırt edilememesine yol açar. Peki bebek kesede en geç ne zaman görülür ve gecikme sebepleri nelerdir?

Gebelik kesesindeki bebeğin en geç 6. hafta civarında net bir şekilde görünmesi gerekir. Bu tarihlerde embriyo hâlen görüntülenemezse, hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemediğinden şüphe edilebilir. Kese ortaya çıktığı halde embriyonun görüntülenememesi, ağırlıklı olarak boş gebelik durumundan kaynaklanır.

Bebekte bulunan genetik problemler de kesenin 6. hafta sonrasında dahi boş görünmesine yol açabilir. Bu tip hamileliklerde sağlıklı bir şekilde tamamlanma şansı bulunmadığı için kürtaj yoluna gidilmesi ve gebeliğin sonlandırılması önerilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası