4 aylık bebek neden öksürür / Bebeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer? | Grintuss

4 Aylık Bebek Neden Öksürür

4 aylık bebek neden öksürür

Küçük Çocuklarda Öksürük

Bebeklerde Öksürük

Öksürme, ebeveynlerin çocuklarını doktora götürmesine en çok neden olan belirtidir. Çocuk ya da yeni doğan öksürük belirtisi olduğunda çoğunlukla ilaç ya da öksürük şurubu kullanmak yerine basit ev tedavileriyle yönetilebilir. Ancak her öksürük farklıdır. Yeni doğan öksürük bebeklerin kendi özel koşullarına göre farklılık gösterebilir. Yeni doğan bebeklerde öksürük ile çocuklarda öksürük aynı şekilde tedavi edilmeyebilir. Bebeğim öksürüyor? Bebek öksürüğü için ne yapmalı? gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Öksürüğe ne sebep olur?

Boğaz, gırtlak veya akciğerlerdeki sinir uçları bir tahriş hissettiğinde bir refleks, havanın zorla kanallardan dışarı atılmasına neden olur. En yaygın tahriş edici şey sümüktür. Örneğin grip sırasında bol miktarda sümük salgılandığında bu sıvı boğazın arkasında birikir ve öksürüğü tetikler. Öksürük genellikle soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi solunum hastalıklarıyla ilişkilidir, ama aynı zamanda alerjilerden ve yabancı bir madde yutulmasından da kaynaklanabilir. Bununla beraber, bebekler neden öksürür sorusunun tek bir cevabı yoktur. Yeni doğan bebeklerde öksürük de yine farklı nedenlere dayanabilir. Bebeğim öksürüyor, ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız yazımızın devamında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Alerjiler, uzun süre geçmeyen kronik bir öksürük üretebilir. Solunum sistemi bir alerjen tarafından tahriş edildiğinde, mukus boğazın arkasına damlar ve bu da kuru ve durdurulması zor bir öksürüğe neden olabilir. Alerjilerle ilişkili bazı öksürükler de berrak bir mukus getirir. Çocuklarda öksürük tedavisi için sebebin alerji mi yoksa başka bir şey mi olduğunu öğrenmek önemlidir. Alerjik olduğunu teyit ettiyseniz bazı önlemler alabilirsiniz.

Potansiyel alerjenleri evinizden uzaklaştırmak için adımlar atmak, alerji ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu alerjide semptomlar açısından astımla bazı örtüşmeler vardır ancak bu alerjilerin hepsi astım kadar riskli değil. Bebekler neden öksürür emin olmak için en iyi plan, küçük çocuğunuzun doktoru tarafından kontrol edilmesi ve profesyonel bir teşhis alması olacaktır.

Neden tüm öksürükler aynı değildir?

Çoğunlukla enfeksiyonun yeri, öksürüğün nasıl bir ses çıkardığını belirler. Örneğin gırtlakta veya bronşlarda bir tahriş, boğazdaki bir tahrişe kıyasla daha derin ve rahatsız edici öksürüğe neden olur. Çoğu soğuk algınlığında aynı zamanda diğer belirtiler kaybolduktan sonra bile devam edebilen kuru veya balgamlı öksürük görülür. Aşağıdaki tablo öksürük türlerini ayırt etmede size yardımcı olabilir.

KuruBalgamlıHavlama BenzeriKesik Kesik ÖksürmeDevamlı Öksürme
Alerjixx
Astımx

x

Bronşitxx

Soğuk algınlığı
ve üst solunum
yolu enfeksiyonları

xx
Krup sendromux
Gripxx
Pnömonixxx
Sinüs
Enfeksiyonları
x
Boğmacaxx

Bir öksürük ne zaman tıbbi müdahale gerektirir?

Aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzu arayın:

Bebeğiniz üç aylıktan küçükse, öksürüyorsa, 38 derece veya üstünde ateşi varsa veya düzensiz soluyorsa;

Bebek

3 aylıktan büyükse, 38 derece veya üstünde ateşi varsa ve bu ateş 48 saatten uzun süredir devam ediyorsa;

Öksürük, nefes almasını zorlaştırıyorsa;

Çocuğunuz –dakikada 40 ila 50 solukla– çok hızlı nefes alıyor ve her bir nefeste kaburgaları arasını içe çekiyorsa - öksürmek acı veriyorsa, sürekliyse ve/veya öksürükle birlikte "hırıltı" sesi duyuluyorsa;

Çocuğunuz dudakları maviye dönecek veya kararacak kadar sert öksürüyorsa; öksürük aniden geliyorsa ve ateşle ilişkiliyse;

Öksürük, çocuğunuzun boğazına bir yiyecek veya başka bir nesne takılmasından sonra başlamışsa; 

Öksürüğün tedavisi

Peki bebek öksürüğü için ne yapmalı? Öksürüğe ne iyi gelir bebeklerde? Tedavi ilk etapta öksürüğe neyin sebep olduğuna bağlıdır. Çünkü doktorunuzun astım kaynaklı öksürük için önereceği tedavi, viral bir enfeksiyonun neden olduğu öksürük için önereceğinden farklı olacaktır. Bununla birlikte, birçok öksürüğe virüsler neden olur ve tedavisi için antibiyotik önerilmez. Virüsün seyrini sürdürmesine izin verilirse öksürük kendiliğinden iyileşir.

Bebeğinize veya küçük çocuğunuza reçetesiz öksürük veya soğuk algınlığı ilaçları vermeyin. Bunlar ciddi yan etkilere neden olabilir ve bebekler için etkili olup olmadıkları kesin değildir. Doktorunuz özel olarak önermediği sürece bunlardan kaçının.

Soğuk Algınlığı

En yaygın öksürük üreten hastalıklar arasında bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığı yer alır. Soğuk algınlığına, bir kişiden diğerine hapşırma veya öksürük yoluyla ya da kontamine bir yüzey veya elden yayılabilen virüsler neden olur.

Semptomlar yaklaşık 7 ila 10 gün içinde kendi kendine kaybolma eğilimindedir, ancak soğuk algınlığı benzeri semptomların devam etmesi ve zatürree gibi bir hastalığın gelişmesi mümkündür.

Semptomlar kötüleşirse veya çocuğunuz 3 aylıktan küçükse ve öksürük veya soğuk algınlığı geliştirirse, kontrol edilebilmesi için doktorunuzla hemen konuşmak en güvenli yoldur. Yeni doğmuş bir bebekte soğuk algınlığı hızla daha ciddi bir şeye dönüşebilir, bu nedenle semptomların ilk belirtisinde tıbbi yardım almaya değer.

Soğuk algınlığı belirtileri:

Ya ıslak bir öksürük ya da rahatsız edici, kuru bir öksürük

Burun akması

Hapşırma

Ateş

İştah azalması

Boğaz ağrısı

Sinirlilik

Boyunda şişmiş bezeler

Öksüren çocuğunuzu konforlu tutun

Çoğu öksürük kendiliğinden kaybolacaktır ama o zamana kadar çocuğunuzun daha rahat hissetmesi için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Hava yolunu nemli tutmak ve çocuğunuzda sıvı kaybı olmamasını sağlamak için ekstra sıvı tüketmeye teşvik edin.

Özellikle eviniz çok kuruysa bir nemlendirici veya buharlaştırıcı açın.

Sıcak duş akarken çocuğunuzla birlikte kapalı banyoda oturun; bu işlem özellikle uyku öncesi öksürüğü azaltacak ve rahatlatacaktır.

Çocuklarda Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenler ve grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor.

Nezle, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda pek çok şikayet yaşarız. Ateş, boğazda batma hissi, halsizlik gibi şikayetler bu tür hastalıkların belirgin semptomlarıdır. Öksürük de bu şikayetlerin başında gelir. Özellikle aileler, çocuklarındaki öksürüğü fark edip endişelenirler. Öksürük, aslında bir hastalık değil, bir tepkidir. Solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere karşı öksürük, solunum yollarını korumaya yönelik verdiğimiz bir tepkidir. Öksürük refleksini durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak doğrudur.


Öksürük Nedenleri

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenlerden grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistik fibrozis, kitle, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açıyor. Her öksürük bizi farklı bir sağlık sorununa götürüyor. Örneğin; havlama tarzında öksürük krupta, iç çeker gibi öksürük boğmacada, göğüste hırıltıyla birlikte gelen öksürük ise astımda görülüyor. Ani başlayan ve morarmanın eşlik ettiği öksürük, yabancı cisim yutmada (aspirasyonu) ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun öksürükle birlikte kusması varsa, gece öksürükleri artıyorsa; öksürük nedeni reflü olabiliyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler de gece gözleniyor. Öksürük öğürme refleksini uyararak kusmaya neden olabiliyor. Kusmanın devam etmemesi bir sorun olmadığına işaret ediyor.

Öksürük Balgamlı İse&#x;

Rahatsızlık tespit edilirken; öksürüğün zamanı, şekli (balgamlı, kuru, havlama), nasıl başladığı (ani, beslenme ve efor sonrası, toz ve alerjenlere karşı), çocukta hangi şikayetlerin eşlik ettiği (ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kusma, kilo kaybı, gece terlemesi) gibi durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Öksürük haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa, öksürük nedeninin alerjik olma olasılığı çok yüksektir. Yine kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabiliyor. Sonuç olarak çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, öksürük giderek artıyorsa, öksürüğe ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka bir doktora götürüp muayene ettirmeli.

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde öksürük sorunu bebek 6 aydan daha küçükse dikkatle izlenmelidir. Aksi takdirde öksürüğe neden olan altta yatan hastalık daha ciddi sorunlara neden olabilir. Basit bir öksürük gibi görünse de bebeklerde görülen öksürük ihmal edilmesi halinde bronşit ya da zatürreye dönebilir. Bu nedenle bebekleri üç aydan küçük olan aileler öksürmeleri halinde çocuklarını doktora götürmelidir.

Öksürüğe Bu Belirtiler Eşlik Ediyorsa&#x;

Bebek ya da çocuğunuzda öksürük ile birlikte başka bazı belirtiler de görülüyorsa bekletmeden doktora gitmeniz gerekir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Çocuğunuzun ateşi yüksekse,
  • Halsiz ve yorgun görünüyorsa,
  • Göğsünün ağrıdığını söylüyorsa,
  • Çocuğunuz sık sık, hızlı bir şekilde nefes alıp veriyorsa,
  • Nefes alıp verirken hırıltı sesi geliyorsa,
  • Yüzünde, dudaklarında maviye yakın bir renk değişimi varsa,
  • Güçlükle nefes alıp verebiliyorsa,
  • Öksürürken kan geliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz.

Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Ilık Su İçirin

Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar. 

Burnunu Açın

Burun tıkanıklığı varsa, deniz suyu veya fizyolojik serumlar ile açabilirsiniz. Bu yolla rahatlama elde edemiyorsanız doktor tavsiyesi ile burun açıcı sprey ilaçlardan yarararlanabilirsiniz.

Havayı Nemlendirin

Hava kuruluğunda da öksürük olabileceğinden, alerji dışı öksürük nedenlerinde ve basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında uygun nemi sağlamak için su buharından faydalanabilirsiniz. Evinizde gün içerisindeki nem ortamını yaklaşık yüzde 50 seviyelerinde tutmak çocuk ve bebeklerinizin öksürük sorununa iyi gelecektir. Evi nemlendirmek için soğuk buhar makinesi kullanıyorsanız bu cihazların bakımını ve temizliğini ihmal etmemelisiniz.  

Antihistaminik İlaçlar

Alerji sorunu varsa doktor önerisi ile antihistaminik ilaçlardan yararlanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde çocuğunuzun öksürüğü azalacaktır.

Balgam Sökücü İlaçlar

Yine doktor önerisiyle çocuğunuzun öksürüğünü rahatlatmak için balgam sökücü ilaçlar verebilirsiniz. Çocuğun balgamı atmasıyla birlikte öksürüğü de azalacaktır.

Çocuğa gelişigüzel öksürük şurubu ve antibiyotik vermek yerine doktor kontrolünde bazı öksürük yumuşatıcı ilaçlar da tercih edilmelidir.

Ihlamur Çayı Verebilirsiniz

Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz.  Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır. Ihlamurun içindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bebeğimiz sağlıklı ve huzurlu olduğu, güldüğü sürece hayat bize toz pembedir; ancak bebeğimiz biraz huzursuzlandığında ve hastalandığında da durum tam tersi bir hal alır.

Hele ki miniğiniz kuru kuru öksürdüğünde o çıkan hırıltılı ses, öksürdükçe minik göğsünün şiddetle inip kalkması, konuşamasa bile boğazının her öksürükte acıdığını bilmeniz. Evet, bebeğiniz hastalandığında üzülürsünüz, hatta çoğu anne bebekleri hastalandığında hemen korkuya kapılıp panik yapar.

İnanın panik yapmanın ne size ne de öksürmekten yorgun düşen bebeğinize hiçbir faydası olmayacaktır. Panik yapmak yerine önce sakin olun. Öksürüğün neden kaynaklanabileceğini anlamaya çalışın. Sonra da bebeklerde kuru öksürük nasıl geçer, ona odaklanın.

Öksürük Nedir? Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Bronşçuklardaki havanın, solunum organları tarafından aniden ve gürültüyle dışarı çıkarılması öksürüktür. Öksürük istemsiz bir reflekstir. Doğal bir mekanizma olan bu refleks, solunum sisteminin bir savunma aracıdır ve birçok neden bu refleksi tetikleyebilir.

Basit bir nedenle oluşabileceği gibi ciddi bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Bu nedenle, öncelikle bebeğinizin ne tür bir öksürüğe sahip olduğunu ayırt edebilmeniz önemlidir.

Bebeğinizin öksürüğünün kuru öksürük mü yoksa başka bir öksürük türü mü olduğunu; öksürüğün özelliklerine ve süresine göre ayırt edebilirsiniz.

Bebeklerde öksürük konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Kuru Öksürük

Adından da anlaşılacağı gibi öksürükle beraber mukus salgısı ya da balgam içermeyen öksürük çeşididir. Bebeklerde kuru öksürük balgam veya mukus içermediğinden hava, akciğerlerden atılırken boğazı daha çok tahriş eder.

Genelde şiddetli bir ses çıkaran bu öksürük çeşidi bazen hafif şiddette de seyredebilir. Bazen de soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkar.

Islak (Balgamlı) Öksürük

Eğer öksürüğünüz ıslak ise balgam ya da mukus içeriyordur. Balgam ve mukus akyuvar hücreleri içeren bir salgıdır. Öyle ise ıslak öksürük bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.

Enfeksiyon kaynaklı öksürük, beraberinde yüksek ateşi de getirebilir. Bu nedenle bebeğinizin ateşini sık sık kontrol etmeniz gereken bir öksürük çeşididir. Soğuk algınlığı da bazen balgamlı öksürüğe sebep olabilir.

Krup Öksürüğü

Bir enfeksiyondan kaynaklanan krup hastalığının sebep olduğu öksürük çeşididir. Yalancı kuşpalazı olarak da bilinen krup, bebeğinizin ses tellerinin altındaki bölgeye etki eden, viral ya da bakteriyel bir enfeksiyonun sebep olduğu bir solunum yolu hastalığıdır.

Genelde 6 ay ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülen krup öksürüğü, havlama şeklinde çıkan bir ses ile kendini gösterir.

Hırıltılı Öksürük

Adı gibi hırıltı ile birlikte kendini gösteren öksürük çeşididir. Astım ve bronşit gibi hastalıklar buna sebep olabilir.

Psikojenik Öksürük

Uyku zamanı görülmeyip bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda görülen kuru öksürük şeklidir. Genelde gribal bir enfeksiyon sonrası devam eder.

Psikojenik denmesinin sebebi, bu öksürüğün nedeninin fiziksel olarak açıklanamamasıdır.

Boğmaca Öksürüğü

Bebeklerde boğmaca hastalığının sebep olduğu öksürüktür. Başta hafif öksürük şeklinde seyrederken daha sonra ciddi öksürük nöbetlerine dönüşür. Öksürük nöbetleri esnasında bebeğiniz boğulacak gibi olur ve nefes almakta güçlük çeker.

Bebeklerde Kuru Öksürük Görülmesinin Nedenleri

Genelde bebeklerde kuru öksürük balgam ya da mukus içermediğinden, acı verici ve güçlü kasılmalara sebep olan ve uzun süreli devam eden şekilde seyreder.

Öksüren bebek için herhangi bir tedavi yöntemi uygulayabilmeniz için, öncelikle problemin nedenini bilmeniz gerekir. İşte bazı olası nedenler;

  • Soğuk algınlığı en sık görülen sebeplerdendir. Soğuk algınlığı yaşayan bebeğin boğazında gıdıklanma ve tahriş olur. Bu gıdıklanma ve tahriş sonucu da bebeklerde kuru öksürük görülebilir. Problem ilerledikçe öksürük artık balgamlı hale gelebilir.
  • Grip, yani influenza virüsü de sık görülen sebeplerdendir.
  • Nemin az olması, yani kuru hava ortamı bebeklerde kuru öksürük sebebidir.
  • Aşırı sıcak hava, bebeklerin boğazında kuruma ve gıdıklanmaya sebep olarak beraberinde kuru öksürük getirebilir.
  • Sigara dumanına maruz kalan ya da tahriş edici kimyasal maddeleri soluyan bebekte de bu öksürük görülebilir.
  • Reflü sonucu midedeki asitli içeriğin ağza gelmesiyle, bebeklerin boğaz bölgesi tahriş olur. Bu tahribat ise bebeklerde kuru öksürüğe sebep olabilir.
  • Boğmaca hastalığı da kuru öksürük sebepleri arasında yer alır.
  • Büyüme ve gelişme geriliği olan bebeklerde, sık görülen ve bir türlü geçmek bitmeyen ıslak ya da kuru öksürüğün sebebi kistik fibrosis olabilir.

Bebeklerdeki Öksürük Nasıl Geçer? Öksürük Tedavisi

Öksüren bebekler için evde uygulanabilecek birçok basit yöntem vardır. Genellikle bu önlemler alındığında, bebeğiniz çok kısa sürede can yakıcı ve yorucu olan bu kasılmalardan kurtulur.

Öksürük tedavisi için;

  • Bebeğinizin üşüyeceğini düşünerek kapı cam açmamak yapılan en büyük hatalardan biridir. Bebek odasını sık sık havalandırın ve temiz havanın içeri girmesine izin verin.
  • Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmeyin. İçilmesine de izin vermeyin. “Olur mu canım, bebeğin yanında tabii ki sigara içmiyoruz, hep balkonda içiyoruz.” diyenleri şimdiden duyabiliyorum. Siz dumanı balkonda bırakıp öyle içeri girdiğinizi sanıyorsunuz ama kıyafetleriniz, elleriniz, saçlarınız ve nefesiniz o kokuyu ve dumanı sizinle birlikte bebeğinize taşıyor.
  • Parfüm ve oda kokularını kullanmayın. Bu ürünler bebeğinizin öksürüğünü şiddetlendirdiği gibi bebeğinizin, içeriğindeki kimyasallara maruz kalması da ona ayrıca zarar verir.
  • İster yaz ister kış mevsiminde olsun, bebeğinizin odasının çok sıcak olmamasına dikkat edin. Bir oda termometresi kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

funduszeue.info

  • Miniğinize dar ve polyester içerikli kıyafetler giydirmeyin. Bu kıyafetler bebeğinizi terleterek öksürüğünü artırır. Rahat ve nefes alan pamuklu kıyafetler giydirin.
  • Bebeğinizin odasının nemli olmasına özen gösterin bunun için soğuk buhar makinesi alabilirsiniz.

funduszeue.info

  • Bol bol su içmesini sağlayın. Eğer bebeğiniz hala anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirin. Süt ve su gibi sıvı maddeler boğazı yumuşatarak bebeklerde kuru öksürük nöbetlerini azaltır.
  • Burun spreyi kullanarak bebeğinizin burun kanallarını nemlendirmek, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
  • Bebeğiniz ek besine geçmişse ona taze ve ılık bir çorba içirin.
  • Ek besin alan ve 1 yaşını geçkin bebeğe, bitki çayı ya da ılık su ile birlikte bir kaşık bal vererek boğazını yumuşatabilirsiniz.
  • Bebeğinizi çok fazla ağlatmamaya çalışın. Ağlayıp çığlıklar atarsa öksüren bebeğinizin boğazı daha fazla tahriş olur ve öksürük nöbetleri artar. Bunun için hafif müzikler dinletin ve dinlenmesini sağlayın.

Bütün bu önerileri uygulamadan önce bebeğinizi uzman bir doktora götürmeniz ve doktorunuzun da fikrini almanız gerektiğini lütfen unutmayınız.

bebek-oksuruk

Bebeğimi Ne zaman Doktora Götürmeliyim?

Hafif başlayan, 1 haftadır geçmeyen ve zamanla şiddetlenen öksürüğün ardından bebeğinizi doktora götürmenizde fayda var.

aydan fazla süren balgamlı öksürük, bebeğinizin bronşlarına zarar vererek bronşektazi hastalığını oluşumuna sebep olabilir.

Bunun dışında bebeklerde kuru öksürük devam ederken sarı, yeşil ya da kanlı mukus çıkıyorsa, normalden fazla nefes alıyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa, ateşi varsa ve kronik kalp ya da akciğer hastalığı varsa bebeğinizi acilen uzman bir doktora götürmelisiniz.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası