enginar hangi mevsimin meyvesidir / LEZZET VE SAĞLIK KAYNAĞI ENGİNARIN MEVSİMİ GELDİ

Enginar Hangi Mevsimin Meyvesidir

enginar hangi mevsimin meyvesidir

Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?

Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?

Günümüzde market, manav ve pazarlarda her sebze ve meyveyi her zaman bulabilir olduk. Ancak sebze ve meyvelerin hepsinin tüm coğrafi ve iklim koşullarında doğal yöntemlerle yetişmesi mümkün değil. Örneğin; kışın marketlerde gördüğümüz domates doğal yöntemlerle yetişmez, çünkü domatesin yerlisini, doğalını sadece yaz aylarında bulabilirsiniz.

Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık. Detayları aşağıdaki tablomuzda bulabilirsiniz:

İlkbahar Sebze ve Meyveleri

Kışın ardından hava koşullarının yumuşadığı, çiçeklerin açtığı ilkbahar mevsiminde yeni yeni meyveler ve daha çok yapraklı sebzeler raflarda yerini alır.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Mart

Roka, Marul, Pancar, Nane

Muz, Elma

Nisan

Bakla, Bezelye, Enginar, Kekik

Elma, Limon, Çağla

Mayıs

Semizotu, Biberiye, Tere, Barbunya, Patlıcan

Çilek, Erik

Yaz Sebze ve Meyveleri

Birçoğumuz yaz aylarında yetişen meyveleri çok severiz. Havanın oldukça sıcak olduğu bu aylarda kavun, karpuz gibi serinletici meyveleri de bulabiliriz.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Haziran

Yeşil Biber, Salatalık, Fasulye, Kabak, Domates

Erik, Kayısı, Çilek

Temmuz

Patates, Börülce, Mısır, Fesleğen, Dereotu

Kavun, Karpuz, Kiraz, Şeftali

Ağustos

Bamya, Soğan, Sarımsak, Dolmalık Biber, Börülce

Mürdüm Eriği, Böğürtlen, Dut, İncir

Sonbahar Sebze ve Meyveleri

Havaların soğumaya başladığı bu dönemde, kış sebze ve meyveleri yavaş yavaş tezgahlarda yer almaya başlıyor. Soğuğa karşı insanların bünyesini kuvvetlendirenve ısıyı vücutta tutan sebzeler bu mevsimde ön plana çıkıyor.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Eylül

Mantar, Barbunya, Biber

Üzüm, İncir, Fındık, Ceviz

Ekim

Pırasa, Ispanak, Lahana, Kereviz

Armut, Nar, Hurma

Kasım

Bal kabağı, Yer Elması, Havuç, Karnabahar, Kereviz

Armut, Ayva, Hurma

Kış Sebze ve Meyveleri

Uzun sürede yetişen kış sebze ve meyveleri kışın zorlu hava koşullarında insan vücudunu kuvvetlendirici etkiye sahip yiyeceklerdir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Aylar

Sebzeler

Meyveler

Aralık

Havuç, Ispanak, Pırasa, Karnabahar, Brüksel lahanası

Mandalina, Greyfurt, Portakal, Kivi

Ocak

Pazı, Pırasa, Brokoli, Havuç

Limon, Nar, Portakal, Mandalina, Elma

Şubat

Kereviz, Lahana, Turp

Muz, Kestane, Ayva, Nar

Afiyet olsun...

13.04.2017

  • Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

    Folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerde bulunur?

    Folik asit, yapılanmamıza yardımcı olan ve birçok hayati fonksiyon için önemli bir vitamindir. Folik asidin yeterli düzeyde olması anne karnındaki bebekler için olduğu kadar, çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için de büyük önem taşır. Peki folik asit neden önemlidir ve hangi besinlerden alınabilir?

  • Sebze ve meyvelerdeki besin değeri değişimi

    Sebze ve meyvelerdeki besin değeri değişimi

    Gelişen teknoloji, kimyasal ürünler, katkı maddeleri, gübreler ve seralar sayesinde dilediğimiz her meyve ve sebzeyi dilediğimiz anda yeme lüksüne sahip olsak da, madalyonun diğer yüzünde durum pek de olumlu değil.

  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

    Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

    Günümüzde her mevsimde her sebze ve meyveyi rahatlıkla bulabilmemize rağmen, aslında sebze ve meyveleri kendi mevsimine göre tüketmek oldukça önemli. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmiş tüketiciler, bu gıdaları mevsimine dikkat etmeden tüketirlerse bekledikleri yararı göremeyebilirler.

Hangi Mevsimde Hangi Meyve ve Sebze Yenir?

Hangi meyve ve sebze hangi mevsimde taze bulunur? Sizler için hazırladığımız mevsim çarkı tablomuz sayesinde ay ay ne yemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz!

Peki neden mevsimsel beslenmeliyiz, hiç düşündünüz mü?

Bildiğiniz üzere neredeyse aradığımız her meyve ve sebzeye her mevsim ulaşabilir hale geldik. Fakat uzmanlar bu durumun tersi olarak o ürünün sadece mevsiminde tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor... Çünkü olması gereken zamanda üretilen ve tüketilen meyve sebzelerin besleyici özellikleri çok çok daha fazladır, doğru beslenmeye dikkat ettiğimiz takdirde de meyve ve sebzelerin antioksidan özellikleri insan sağlığına fazlasıyla yarar sağlamaktadır.

Ayrıca, o mevsimde insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller rahatlıkla karşılanırken, hastalıklarla savaşmada da büyük fayda sağlamaktadır.

Bir diğer avantajı ise daha ekonomik, daha bol bulunabilir, daha lezzetli ve az maliyetli olarak satın alınabilmektedir.

Olması gereken mevsimde yetişmemiş ürünler ise doğa şartlarına uygun yapılarak değil, doğayla mücadele edilerek üretilmektedir. Üretilmesi için; hibrid tohumu, böcek ilacı, kimyasal gübre kullanım oranı da üreticiler tarafından artırılmak zorunda kalmaktadır.

Ülkemizde meyve ve sebzelerin hangi mevsimde yetiştiğini karıştıranlardansanız sizin için hazırladığımız mevsim çarkımıza göz atabilirsiniz! 

İLKBAHAR AYLARI

Mart

Kuşkonmaz, Ispanak

Nisan

Taze Bakla, Bezelye, Kuşkonmaz, Enginar, Can Erik

Mayıs

Taze Bakla, Bezelye, Kuşkonmaz, Soğan, Enginar, Çilek, Can Erik, Kiraz, Sarımsak

YAZ AYLARI

Haziran

Taze Bakla, Bezelye, Soğan, Taze Fasulye, Çilek, Kayısı, Kiraz, Domates, Taze Patates, Sarımsak, Vişne

Temmuz

Pazı, İncir, Bamya, Yeşil Biber, Şeftali, Taze Börülce, Soğan, Taze Fasulye, Böğürtlen, Karpuz, Kayısı, Dut, Armut, Kapak, Armut, Kabak, Domates, Çağla, Taze Patates, Sarımsak, Patlıcan, Vişne

Ağustos

Pazı, İncir, Bamya, Yeşil Biber, Şeftali, Taze Börülce, Soğan, Taze Fasulye, Böğürtlen, Karpuz, Kayısı, Dut, Armut, Kapak, Armut, Kabak, Domates, Taze Patates, Sarımsak, Patlıcan

SONBAHAR AYLARI

Eylül

Yeşil Biber, Kereviz, Üzüm, Ayva, Nar, Semizotu, Limon, Armut, Kabak, Domates, Mısır, Taze Patates, Elma, Patlıcan

Ekim

Kereviz, Trabzon Hurması, Ayva, Nar, Mandalina, Limon, Pırasa, Turp, Lahana, Brüksel Lahanası, Kabak, Muz, Elma

Kasım

Karnabahar, Kereviz, Trabzon Hurması, Balkabağı, Nar, Mandalina, Limon, Pırasa, Turp, Lahana, Brüksel Lahanası, Portakal, Ispanak, Muz

KIŞ AYLARI

Aralık

Karnabahar, Havuç, Balkabağı, Mandalina, Limon, Lahana, Portakal, Ispanak

Ocak

Pazı, Havuç, Karnabahar, Limon, Brüksel Lahanası, Lahana, Turp, Pırasa, Portakal, Ispanak

Şubat

Pazı, Havuç, Brüksel Lahanası, Lahana, Turp, Pırasa, Ispanak

TÜM YIL BOYUNCA

Badem, Ceviz, Fındık, Kestane, Antep Fıstığı

Enginar ne zaman çıkar, ekilir? Enginar hangi mevsimde yetişir?

YAŞAM

Giriş Tarihi: 12.10.2021 Güncelleme Tarihi: 12.10.2021

ABONE OL

Enginar ne zaman çıkar, ekilir? Enginar hangi mevsimde yetişir?

Enginar ne zaman çıkar, ekilir? Sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Enginar bitkisinin bakımından diğer bir önemli unsuru ise sulama oluşturuyor. Bu anlamda sulamanın doğru ayarlanması büyük bir önem taşıyor. Son saatlerde arama motorlarında enginaer hakkında detaylar merak ediliyor. İşte, Enginar ne zaman çıkar, ekilir? Enginar hangi mevsimde yetişir?

Enginar ne zaman çıkar, ekilir? Enginar hangi mevsimde yetişir? Sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor. Uzmanların karaciğer dostu olarak bol bol tüketilmesini önerdiği enginar, doğal probiyotik kaynağı olma ve yağ azaltıcı gibi özellikleri ile de sağlık açısından fayda sağlıyor. Enginar hakkında detaylar merak ediliyor.

ENGİNAR NE ZAMAN HASAT EDİLİR?

Çok lezzetli yemeklerin bitkisi olan enginar, Yerli Akdeniz bölgelerinde halen oldukça popüler olan enginarları en iyi ekim mevsimi Mart ayından mayıs ayına kadardır ancak yaz boyunca bahçenizde enginar olgunlaşabilir. Enginar, 6.0 ila 7.0 arasında nötr ila hafifçe asidik bir toprak pH'sında iyi yetişir.

ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR?

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, enginarın "asteraceae" familyasına ait Akdeniz orijinli, iyi lezzet, tat, koku gibi özelliklere sahip ve besin bileşenleri açısından zengin bir sebze türü olduğunu söylüyor. İşte, Çopur'un enginar üzerine saydığı faydalar...

Çopur, enginarın gıda ve ilaç olarak kullanımının, MÖ 300'lü yıllara dayandığını belirterek söz konusu sebzenin, gıda olarak tüketilmesinde genellikle baş kısmının merkezinde bulunan "kapitula" ya da "enginar kalbi" olarak adlandırılan tabla şeklindeki kısmının tercih edildiğini dile getirdi.

GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
DİĞER
Başkan Recep Tayyip Erdoğan 4 yıl önce uyarmıştı! Wagner tehlikesini fotoğraf üzerinden anlatmıştı
TDV: Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası