emlak vergisi neden alınır / Emlak Vergisi Nedir? | PwC Türkiye

Emlak Vergisi Neden Alınır

emlak vergisi neden alınır

EMLAK VERGİSİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR? Emlak Vergisi nedir, kimler emlak vergisi öder, son gün ne zaman?

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmazlardan yıllık olan dolaysız bir vergidir. Bu vergi, 1986 yılından beri belediyeler tarafından tahsil edilmektedir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?

Belediye sınırları içinde konut ve iş yeri olanlar emlak vergisi ödüyorlar. Yani bir taşınmazın tapusunda ismi geçen herkes emlak vergisi mükellefi haline geliyor.

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemezler.

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf. Buna rağmen ödeyenler ise 5 yıla kadar geri ödeme alabiliyor.

Haberin Devamı

Köylerde de tarım işletme binaları, içmeler, hamam, çamaşırhane, değirmenler ve köy odaları ile soğuk hava depoları ve kaplıcalar da muaf kabul ediliyor.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR, SON GÜN NE ZAMAN?

Emlak vergisi her yıl tek veya iki taksit halinde ödenir. İlk taksit yılbaşından başlayarak mayıs ayının sonuna kadar ödenebilir. İkinci taksit ise kasım ayının sonuna kadar ödenebilir. İki eşit ödeme yapmayı beklemeden tek taksitle de yıllık verginizi ödeyebilirsiniz. Her yıl metrekare tutarlarında değişiklik olabileceği için güncellenmiş tutarları mutlaka kontrol edilmelidir.

Emlak vergisi ödemeleri için son gün 31 Mayıs 2022.

VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Emlak Vergisi ödemeleri banka şubelerinden ya da internet üzerinden yapılabilir. Online olarak yapılan ödemelerde gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale ya da EFT yapılabilir.

GİB aracılığı ile emlak vergi ödemesi yapılabilir.

E-devlet üzerinden borç durumunuzu sorgulayarak İnternet Vergi sekmesinden de görüntülemek mümkün.

Emlak Vergisi Nedir?Nasıl Öğrenilir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Bina vergisi ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından ödenir. Mülk sahibi yoksa arsa yahut binanın tahsis edilmiş olduğu kişiler vergiyi ödemekle mükelleftir. 

Eğer yeni bir ev yahut arsa satın alırsanız emlak vergilerinizi ödeyebilmek için ilk olarak emlak beyanında bulunmanız gerekir. Tapu Taşınmaz Beyan olarak adlandırılan bu işlemi, e-devlet üstünden veya alakalı belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için aşağıdaki belgelere sahip olmanız gereklidir:

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak verginizi isterseniz mülkünüzün bulunmuş olduğu belediyeye başvurarak havale veya EFT yöntemiyle gerçekleştirebilirsiniz. Bazı belediyeler, internet siteleri üstünden de emlak vergisi ödemesi alır. Eğer belediyenizin internet sitesinden ödeme yapılıyorsa veya belediyeniz e-devlet üstünden emlak vergisi ödemelerini kabul ediyorsa direkt internet üstünden de emlak vergisi ödeyebilirsiniz. 

Emlak vergisi tutarı, gayrimenkulün rayiç bedeli üstünden hesaplanır. Her sene değişkenlik gösteren emlak vergisi ücreti, resmi gazetede belirlenen zam oranları dikkate alınarak belediyeler tarafınca belirlenir. Ödemeler de belirlenen bu tutarlar üstünden gerçekleştirilir.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisi, düzenli olarak yılda iki defa ödenir. Vergilendirmenin ilk taksit periyodu çoğu zaman mayıs ayında, ikinci taksit periyodu ise kasım ayında başlar. Emlak vergisi ödeme tarihleri her sene değişkenlik gösterebilse de sene ortası ve sene sonuna doğru iki ödeme gerçekleşir.

Emlak Vergisi Ne Kadar?

Emlak vergisine konu olan gayrimenkullere her yıl “yeniden değerleme oranı” uygulanarak emlak vergisi hesaplaması yapılır. Bu hesaplama konutun bağlı bulunduğu belediyelerce yapılır.

Buna göre, 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42’nci maddesinde yer alan tutar, 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 (on sekiz virgül on) oranında artırılması suretiyle 6 bin 173 Türk lirası olarak tespit edildi.

Emlak Vergisi Nedir, Ne Zaman & Nasıl Ödenir?

27.10.2021

Sahip olduğunuz mülkler için ödediğiniz vergi türlerinden biri olan olan emlak vergisi nedir, ne zaman ve nasıl ödenir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak Vergisi Nedir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Bina vergisi ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından ödenir. Mülk sahibi yoksa arsa ya da binanın tahsis edildiği kişiler vergiyi ödemekle mükelleftir. 

Eğer yeni bir ev ya da arsa satın alırsanız emlak vergilerinizi ödeyebilmeniz için önce emlak beyanında bulunmanız gerekir. Tapu Taşınmaz Beyan olarak adlandırılan bu işlemi, e-devlet üzerinden ya da ilgili belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için aşağıdaki belgelere sahip olmanız gereklidir:

●    Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi,
●    Bina ruhsatı, 
●    İskan yani yapı kullanma izin belgesi fotokopisi, 
●    Emlak bildirim formu

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi nasıl ödenir?” sorusunun birkaç yanıtı bulunur. Emlak verginizi dilerseniz mülkünüzün bulunduğu belediyeye başvurarak havale ya da EFT yoluyla gerçekleştirebilirsiniz. Bazı belediyeler, web siteleri üzerinden de emlak vergisi ödemesi alır. Eğer belediyenizin web sitesinden ödeme yapılıyorsa ya da belediyeniz e-devlet üzerinden emlak vergisi ödemelerini kabul ediyorsa doğrudan internet üzerinden de emlak vergisi ödeyebilirsiniz. 

Emlak vergisi tutarı, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanır. Her yıl değişkenlik gösteren emlak vergisi ücreti, resmi gazetede belirlenen zam oranları dikkate alınarak belediyeler tarafından belirlenir. Ödemeler de belirlenen bu tutarlar üzerinden gerçekleştirilir.  

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenmelidir? 

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenmelidir?

Emlak vergisi, düzenli olarak yılda iki kere ödenir. Vergilendirmenin ilk taksit süreci genellikle mayıs ayında, ikinci taksit süreci ise kasım ayında başlar. Emlak vergisi ödeme tarihleri her yıl değişkenlik gösterebilse de yıl ortası ve yıl sonuna doğru iki ödeme gerçekleşir. Emlak vergilerinizi belirtilen tarihler içinde ödemediğiniz takdirde cezalı bir şekilde ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz. 

Emlak Vergisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Emlak vergilerinizi ödeyemediğiniz ya da ödemeyi unuttuğunuz zamanlarda, biriken ödemelerinizi yapılandırarak daha kolay ödeme yapabilirsiniz. Vergi borçlarınızı sorgulamak ve yapılandırmak için tıpkı ödeme yaparken olduğu gibi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurabilir ya da e-devlet üzerinden vergi borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Bu yapılandırma sonucu emlak vergisi borcunuzu 18 aya varan taksitlerle ödeyebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki yapılandırma süreçleri, belli tarihler içerisinde gerçekleştirilir. Bu nedenle emlak verginizi yapılandırmak istediğinizde son başvuru tarihlerini araştırmanız ve işlemlerinizi belirtilen tarihler arasında tamamlamanız gerekir. 

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Emlak vergisinden muaf olmak için emlak sahibinin hiçbir geliri olmaması en önemli şartlardan biridir. Bunun yanında geliri olmayan; emekli, dul, yetim, engelli, şehit ve gazi yakını ya da gaziler de emlak vergisi muafiyeti için başvuruda bulunabilir. Emlak vergisinden muaf olmak için ayrıca kişinin başka bir gayrimenkulu olmamalı, gayrimenkulünü daimi ikamet etmek için kullanmalıdır. Ayrıca gayrimenkul genişliğinin 200 metrekareden az olması da gerekmektedir. Tüm bunların yanında devlete ait kurumlar ve araziler için de vergi ödenmez. Yabancı devletlerin konsolosluk binaları, dini yapılar, baraj, askeri yapılar da emlak vergisinden muaf olan yapılar arasındadır.

Emlak vergisi konusu yeni bir daire almak istediğinizden dolayı ilginizi çekiyorsa şehrin merkezinde nefes aldıran konut seçenekleri için Nurol Life projemizi inceleyebilirsiniz. Tapu işlemleri nasıl yapılır gibi gayrimenkulleriniz ile ilgili pek çok sorunun yanıtını almak için blogumuzda yer alan içeriklere göz atabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası