sözleşmeli erlere kadro / Sözleşmeli Erlere Kadro: Beklenti ve Gerçekler

Sözleşmeli Erlere Kadro

sözleşmeli erlere kadro

SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ERLERİN KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA İSTİHDAM EDİLMESİNE DAİR YÖNETMELİK

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurduktan sonra ayrılanlardan, kendi istekleri ile talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Sözleşmeli Erbaş Ve Erlerin Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında İstihdam Edilmesine Dair Yönetmelik” 12 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik aslen daha önce 10/3/ tarihli ve sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun Ek-1 inci maddesi ile düzenlenen istihdam kurallarını kısmen zikreden kısmen de genişleten bir düzenleme niteliğinde görünmektedir. Söz konusu istihdam şekli her kadro ve pozisyon için değil, memur, sözleşmeli personel ve sürekli işçi olarak istihdam için geçerli olan hususları düzenlemektedir.

Başvuru İçin Neler Gerekli?

Sözleşmeli erbaş ve erlerden kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmek isteyenlerin,  başvuru için belirlenen sürenin sonu itibarıyla sözleşmeli erbaş veya erlikte yedi hizmet yılını doldurmaları gerekiyor. Ayrıca görev yaptığı birlikte sıralı sicil amirlerince doldurulacak olan nitelik belgesinin olumlu olma şartı da bulunuyor.

Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilmiş olması istihdam için tek başına yeterli olmayıp, istihdam edilebilmeleri kamu kurum ve kuruluşlarının bu kapsamda istihdam talebinde bulunması ve başvuran sözleşmeli erbaş ve erlerin boş kadro ve pozisyonlar için gerekli şartlara sahip bulunmaları ile başarılı olmalarına bağlı olacağı da Yönetmelikte ayrıca belirtilmiştir.

Başvuru Nasıl Yapılacak?

Başvuru yapmak isteyenler için başvuru süresi yedinci hizmet yılının dolacağı tarihten üç ay önce başlıyor. Başvuru, süresi içerisinde yazılı olarak bağlı olunan ilk amire yapılacak olup, yedi hizmet yılını doldurduğu tarihten önce Yönetmelikte belirtildiği şekilde başvuruda bulunmayan sözleşmeli erbaş ve erler istihdam hakkından feragat etmiş sayılacak ve yeniden başvuruda bulunamayacaklar. Bu durum özellikle başvuru yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken, aksi durumda hak kaybına uğrayacakları önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor.

Sözleşmeli erbaş ve erler tarafından yapılan başvurular sıralı amirlerce kuvvet komutanlıklarına bildirilecek (jandarma ve sahil güvenlik personeli için Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına iletilecek) kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından toplanan listelerden uygun görülenler ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına bildirilecek, ilgili Bakanlıklar tarafından tüm listeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında birleştirilerek ilgili kurumlara bildirilecektir.

Kadro ve Pozisyonlar Nasıl Belirlenecek?

Kamu kurum ve kuruluşları, Yönetmelik kapsamında atama yapmak istedikleri boş kadro veya pozisyonların unvanını, sayısını, adaylarda aranacak genel ve özel şartlar ile gerekli diğer bilgileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek esaslara göre Kamu Personel Bilgi Sisteminin bulunduğu kurum aracılığıyla her yılın 15 Mart tarihine kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirecek.

Talep edilen boş kadro veya pozisyon sayısının iki katı kadar adaya ilişkin bilgiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 1 Mayıs tarihine kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek, mevcut aday sayısının atama yapılacak kadro veya pozisyon sayısının iki katından az olması halinde mevcut adaylara ilişkin bilgiler gönderilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca başarılı olanları tespit etmek üzere bilgileri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek adaylar, adayların sahip oldukları nitelikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak, hizmet süresi fazla olana öncelik verilmesi suretiyle belirlenecektir. Bu sürenin eşitliği halinde ise sırasıyla; nitelik belgesi not ortalaması yüksek olana, bu notun eşitliği halinde öğrenim düzeyi yüksek olana, bunun da eşitliği halinde ilişik kesme tarihi önce olana öncelik verilecek, eşitliğin devamı halinde ise adaylar arasından kura yöntemiyle tespit edilecektir. Ayrıca kurumlara gönderilen aday listeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmî internet sitesinde ilan edilecek, adaylara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ayrıca bir bildirim yapılmayacaktır.

Seçim Nasıl Yapılacak?

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarında Yönetmelik çerçevesinde istihdam edilmek üzere başarılı olanları tespit etmek için bir komisyon kurulması gerekiyor. Bu komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bildirilen listeler üzerinden ihtiyaç bulunan kadro ve pozisyonun gerektirdiği nitelikler doğrultusunda seçim yaparak başarılı adayları belirleyecek.

Seçilen Personelin Ataması Nasıl Yapılacak?

Komisyon tarafından başarılı olarak seçilen adayların, memur statüsü için 14/7/ tarihli ve sayılı Devlet Memurları Kanununda, sürekli işçi kadrosuna yapılacak atamalarda 22/5/ tarihli ve sayılı İş Kanunu ile 29/6/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte, sözleşmeli personel pozisyonları için, 22/1/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 27/6/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek nci maddesinde veya 6/6/ tarihli ve 7/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda atama için belirlenmiş şartlar ile kurumların kurumsal mevzuatında yer alan özel şartları taşımaları zorunlu olup, bahsedilen mevzuat doğrultusunda da seçilen personelin atamaları gerçekleştirilecektir.

Özlük Hakları Nasıl Olacak?

Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalandırılacak, ayrıca memur kadrosuna atananların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri; öğrenim durumlarına göre sayılı Kanunda öngörülen yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yılda bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emeklilik hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilecektir.

Önceden Yedi Yılını Tamamlayarak Ayrılan Personelin Hak Kaybı Olacak Mı?

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yedinci hizmet yılını tamamlayarak ayrılan sözleşmeli erbaş ve erlerden, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeye istekli olanlar, başvurularını onaylı mezuniyet belgesi sureti ile birlikte Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına yapmaları gerekiyor.

Başvuruda bulunanlardan nitelik belgesi olumlu olanlara ilişkin hazırlanan başvuru listeleri ve ilgili belgeler Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilecektir. Görüleceği üzere, daha önce yedi yılını tamamlayarak ayrılan personele bir kereye mahsus olmak üzere başvuru hakkı tanınmış ve hak kaybının önüne geçilmiştir.

Sonuç

Sözleşmeli erbaş ve erlerin sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun Ek-1 inci maddesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesine yönelik düzenleme mevcut ise de usulü düzenleyecek olan Yönetmeliği zaten beklenmekteydi. Ancak genel olarak özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sözleşmeli erbaş ve erlerin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesine yönelik öncelik hakkı verileceği beklentisi bulunmaktayken, Yönetmelik daha çok sadece sözleşmeli erbaş ve erlere yönelik ek kadro ve pozisyon açılmasını düzenlediği görüntüsü veriyor. Gelecek dönemde bu hususların Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönerge ve genelgeler ile daha da netleşeceğini değerlendirmekteyiz.

S&#;zleşmeliye kadro d&#;zenlemesi kapsamı… S&#;zleşmeli kadroya kimler ge&#;ecek, şartları neler?

Sözleşmeliye kadro yasasıyla ilgili detaylar gündemini koruyor. Yaklaşık bin sözleşmeli personelin kamuya geçişine yönelik hazırlanan kanun teklifi geçtiğimiz ay Meclis'e sunuldu. Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

KİMLER SÖZLEŞMELİ KADROSUNA GECEBİLECEK?

Düzenlemeyle, 4/B maddesi kapsamındakiler, kamu kurum ve kuruluşlardaki sözleşmeli personel ile belediyelerde çalışan yaklaşık bin kişinin kadro hakkı elde edeceği hesaplanıyor. bine yakın sözleşmeli öğretmen, sağlık çalışanı ve din görevlisi de değişiklikten yararlanacak. Böylece düzenleme kamudaki sözleşmelilerin büyük çoğunluğunu kapsamış olacak.

-4B'li personel
-Vekil, ebe ve hemşireler
-Vekil hatip, müezzin ve kayyumlar
-Mahalli idarelerdeki personel
-Teşkilat kanunlarına dayalı çalışan personel
-Vekil imam
-Kamu dışı aile sağlığı çalışanları
-Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları

SÖZLEŞMELİYE KADRO ŞARTLARI NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sözleşmeliye kadro şartları ve kapsamı şu şekilde;

A) Halihazırda görevde bulunan sözleşmeli personel bakımından;

1- sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C’den 4/B’ye geçenler dâhil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,

2- Sayıları yaklaşık bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,

3- Kapsama giren sözleşmeli personelin isteğe bağlı olarak kadroya geçebilmesi,

4- Kadroya geçmek istemeyenlerin haklarının görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunması,

5- 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılabilmesi,

6- Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi, öngörülmektedir.

Bu kapsamda, kamudaki yaklaşık bin sözleşmeli personelden bininin memur kadrolarına atanabilmesine imkân sağlanmaktadır. 

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO HANGİ TARİHTEKİLERİ KAPSIYOR?

Yasayla 1 yıldan az süreli, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler kapsamındaki sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak başvurmaları halinde memur kadrolarına atanmaları gerçekleştirilecek.

Mahalli idarelerde kadroya geçirilen personel, sadece mahalli idareler arasında naklen atanabilecek. 4B kapsamındaki sözleşmeli personel ile kurumların özel mevzuat hükümleri kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelden memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların görev yerleri, söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla değiştirilebilecek.

28 Kasım 'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Devlet Memurları Kanunu'na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birime, bazıları ise Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak. İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde çalışan, genel şartları taşıyanlar sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrosuna geçirilecek.

Yazılı olarak 30 gün içinde başvurusunu yapanlar, bu madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atanacak. Kanuna göre, 28 Kasım 'de askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar da düzenlemeden yararlanacak. Bu kişiler için başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlayacak.

SÖZLEŞMELİ SANATÇILARIN KADROYA ALINMASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde sürekli görev yapan sözleşmeli sanatçılar ile bunlarla aynı veya benzer görevleri yerine getiren 4B kapsamında farklı mali ve sosyal haklara sahip olarak 1 yıldan az süreli ve mevsimlik hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de sürekli görev yapan sanatçılarla aynı statüye getiriliyor.

Buna göre yapılacak atamalarda kurumların boş pozisyonları kullanılacak. Yeterli sayıda boş pozisyon bulunmaması halinde atama yapılmasıyla birlikte pozisyon ihdas edilmiş sayılacak. Bu şekilde yapılan atamalar, atama işlemini takip eden 1 ay içinde unvanı, adedi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle Kamu Personel Bilgi Sistemi'nin bulunduğu kuruma bildirilecek. Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.

BELEDİYELERDEKİ SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ATAMASI

Mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelin atanması KPSS ile yapılacak. Buna göre sözleşmeli personelin işe alınması memur kadrolarına ilk defa alınma usulüne tabi olacak. Sözleşmeli personelden 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanacak. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların 1 yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak. Bunların sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

Sağlık Bakanlığı teşkilatında açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapanların kadroya alınması da sağlanıyor. Buna göre açıktan vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan ve kanundaki genel şartları taşıyanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde, Bakanlık tarafından ebe ve hemşire kadrolarına atanacaklar. Bu madde uyarınca memur kadrolarına atananların 4 yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası